Mešanica panka in thrasha, ki so ga iz Sežane na oder Komune ljubljanskega Kina Šiška pripeljali Dehrotom, je prepričala žirijo, a precej manj občinstvo, ki je glasovalo na koncu. Foto: MMC RTV SLO
Mešanica panka in thrasha, ki so ga iz Sežane na oder Komune ljubljanskega Kina Šiška pripeljali Dehrotom, je prepričala žirijo, a precej manj občinstvo, ki je glasovalo na koncu. Foto: MMC RTV SLO
Fonem
Prav glasovi občinstva so v polfinale ponesli skupino Fonem. Foto: MMC RTV SLO
Night Flight
Od tekmovanja pa so se že v predtekmovanju zadnji morali posloviti Night Flight. Foto: MMC RTV SLO

Bolj kot avtorski vložek skupine, ki so ga predstavile skupine v svojih 20-minutnih nastopih, je tokrat pretehtala moč baze oboževalcev, ki so glasovali po končanem nastopu vseh treh skupin s pošiljanjem SMS-sporočil (to je trajalo 15 minut). Glas ljudstva je na prvo mesto postavil s 51,8 odstotka glasov skupino Fonem. Night Flight je zasedla drugo mesto s 45,8 odstotki glasov, medtem ko so Dehrotom na koncu prejeli 2,4 odstotka glasov.

A o finalistu je tudi tokrat odločala tudi strokovna žirija, ki so jo sestavljali Izak Košir, Tomaž Pezdirc, Melanija Fabčič - Melée in gostujoči član Črt Batagel (Dirty Skunks). Žirija je v nasprotju z glasovi ljudstva na prvo mesto postavila tri prijatelje iz Sežane, ki slišijo na ime Dehrotom (ime skupine izvira iz narobe zapisanega imena heavymetalskih velikanov Motörhead). "Najbolj so nas prepričali," je bila kratka v obrazložitvi Melée.

Drugo mesto je pripadlo velenjskemu podmladku hard rocka Night Flight. "Imate zanimive nastavke, ampak ker ste še na začetku, imate veliko prostora za razvoj," je odločitev žirije komentirala edina ženska predstavnica v njej.

Tretje mesto pa je po mnenju žirije osvojila šesterica mladih glasbenikov Fonem, ki se spogledujejo s popom in so lani poleti izdali prvenec Poletna romanca. "Zato, ker so zaigrali samo eno avtorsko skladbo. Mi pa si tu želimo slišati čim več avtorskih skladb in čim manj priredb," je pojasnila odločitev pevka Werefox. Po pravilih Špil lige so tako napredovali zmagovalci žirije in zmagovalci ljudstva.

Čas je za polfinalne obračune
Pet tekmovalnih večerov je tako prineslo deset polfinalistov, ki sta jih izbrala občinstvo in žirija. Za zdaj lahko poleg sinočnjih zmagovalcev na končno zmago še upajo oktobrski zmagovalci Koala Voice in Sober Assault, novembrski zmagovalci High 5 in Ice on Fire, decembrski zmagovalci Vogi in Kung Fu Vegan in januarski zmagovalci The Broken Input in Below Zero.

Deseterica najboljših se bo marca in aprila pomerila v dveh polfinalnih večerih in na sklepnem, finalnem večeru, ki bo junija na Kongresnem trgu. Zmagovalec bo med drugim prejel brezplačno snemanje treh skladb s pomočjo SAE Instituta Ljubljana in nastop v Kinu Šiška.

Več utrinkov z nastopa si lahko pogledate v spodnji galeriji in videopogovorih.