Podatek, da je bil nekdo izmed njegovih prednikov sužnjelastnik, si je Affleck prizadeval prikriti. Skoraj bi mu uspelo, a potem so se vmešali hekerji ... Foto: Reuters
Podatek, da je bil nekdo izmed njegovih prednikov sužnjelastnik, si je Affleck prizadeval prikriti. Skoraj bi mu uspelo, a potem so se vmešali hekerji ... Foto: Reuters
Vodilnim pri studiih Sony so hekerski vdori povzročili nemalo sivih las, zaradi razkritih podatkov, povezanih s filmom Intervju, je nastal celo mednarodni spor s Severno Korejo. Foto: EPA

Tudi tokrat je "leak" prek platforme WikiLeaks prišel od hekerjev, ki so lani vdrli v računalniški sistem studiev Sony in poleg veliko drugih izmenjav mnenj, ki niso bila namenjena očem javnosti, razkrili elektronsko pošto, iz katere je razvidno, da si je v ZDA izjemno priljubljeni igralec prizadeval zamolčati to ne prav laskavo dejstvo.

Odkritja je prišlo na dan v PBS-ovi seriji Finding Your Roots, v kateri raziskujejo družinska drevesa slavnih. V izmenjavo elektronskih pisem sta bila vpletena producent oddaje Henry Louis Gates Jr. in eden vodilnih pri Sonyju Michael Lynton.

Kočljiv položaj
Julija lani je tako Gates Lyntonu pisal: "Prvič se je zgodilo, da nas eden izmed gostov prosi, da priredimo podatke o enem njegovih prednikov - dejstvo, da je imel v lasti sužnje. Nihče ni še poskušal česa takega. On je megazvezdnik. Kaj storiti?"

Lynton se je strinjal, da je položaj kočljiv: "Težko je, ker lahko v javnost pride, da si nekaj priredil, in je potem pod vprašajem tvoja uredniška integriteta." Gates je na to odgovoril: "To bi osramotilo njega in hkrati vrglo senco na nas. Mislim, da mu nekdo daje zelo slabe nasvete." Dodal je še svarilo: "Ko enkrat odpremo vrata cenzuri, ne bomo imeli več nadzora nad uveljavljeno znamko."

V vseh izmenjavah Afflecka nihče ne omenja z imenom, večkrat pa ga označita z "Batmanom" (težko pričakovani spektakel, v katerem se bo Affleck, prvič v vlogi tega superjunaka, soočil s Supermanom v podobi Henryja Cavilla, v kinematografe prihaja prihodnje leto, op. a.) in "megazvezdnikom".

Sužnjelastnika vendarle "izrezali"
V epizodi z Affleckom, ki so jo predvajali oktobra lani (napovednik prilagamo spodaj), je igralec izvedel tudi, da ima prednika, ki je bil borec v ameriški revolucionarni vojni. "To je veliko presenečenje, vznemirljivo je in ponosen sem na to," je povedal pred kamero. V epizodi je bila v središču tudi igralčeva mama, "borka za svobodo" v 60. letih prejšnjega stoletja. A člana družinskega drevesa, ki je imel v lasti sužnje, niso omenili ...

Kot zdaj pojasnjuje Gates, so se na koncu odločili Affleckovega prednika, ki je imel sužnje, izpustiti, da bi več časa lahko namenili zanimivejšim članom družine. "Za vsakega gosta najdemo veliko več zgodb o prednikih, kolikor jih lahko nato dejansko uporabimo," pravi zgodovinar in dodaja, da so v nekaterih epizodah že omenili prednike slavnih, ki so imeli sužnje, eden takšnih je bil denimo sorodnik Andersona Cooperja.

Iz PBS-a so sporočili, da za dotično izmenjavo elektronske pošte niso vedeli, so pa na svoji spletni strani objavili izjavo, v kateri piše: "Iz izmenjave pošte je jasno razvidno, kako resno profesor Gates jemlje uredniško integriteto."