Igralca Polona Juh in Saša Tabaković ter režiser Klemen Markovčič med vajo. Foto: RTV SLO
Igralca Polona Juh in Saša Tabaković ter režiser Klemen Markovčič med vajo. Foto: RTV SLO
Voditeljica oddaje Carmen L. Oven (foto: Stane Sršen)
Voditeljica oddaje Carmen L. Oven (foto: Stane Sršen).
Fant me kar naprej sprašuje, ali bi umrla zanj

Biba ima partnerja, ki jo v zadnjem času nenehno sprašuje, ali bi umrla zanj. V tem resnično uživa, saj si ves čas izmišljuje nove načine umiranja. Njun odnos se je po nekaj letih v zvezi znašel pred razpotjem: zasnovati resno zvezo in jo usmeriti v prihodnost, ali pa ...?

"Merilo ljubezni v odnosu je za osebo, ki ni prepričana o trdnosti odnosa in partnerjevih čustvih, lahko tudi stopnja, do katere se je partner pripravljen zanikati oziroma žrtvovati za dobro drugega," pravi avtorica, ki nam je ponudila tudi tokratno zgodbo, v kateri sta glavni vlogi odigrala Polona Juh in Saša Tabaković. A če on preverja njeno pripravljenost na žrtvovanje, pa ona izkazuje nenasitno željo po nežnosti in naklonjenosti. Kam vodi oboje? K zbadanju in nadležnemu sitnarjenju, ki sicer kaže na tesno povezanost in dobro poznavanje psiholoških mehanizmov drugega, kljub temu pa lahko privede do nevzdržnosti v odnosu.

Uvod v zgodbo

Prvi konec: Odnos je pred razpadom

Drugi konec: Odnos dobi vetra v krila

Kaj so povedali poslušalke in poslušalci, ki so poklicali v oddajo?
Marija iz okolice Laškega pravi, da bi ga sama poslala k psihiatru ali pa zbežala od njega. "To za mene ni normalno, to je bolano." To ni odkrit odnos. Bobu bob je treba reči. Blaž iz Ljubljane je na vprašanje, ali bi za koga umrl, odgovoril: "Ja, a ne na tak način." V tem primeru gre za preverjanje predanosti. "Če bi imel jaz takšno partnerico, bi iz takšnega odnosa takoj odšel. Tu gre za zadovoljevanje psihološke praznine, to ni zdrav odnos."
Romana iz Kranja meni, da se je psihiater odzval napačno, njegova analiza je bila napačno postavljena. Ta dva človeka nista za skupaj. Tak človek je verjetno patološko narcističen, živi v svojem egoističnem sistemu, tudi v prihodnje se ne bo spremenil, ona pa se bo le še naprej mučila, stokala in jokala, zato naj takoj odide, naj nikar ne čaka! Jelka iz Ljubljane meni, da je on zdolgočasen tip, ki ne zna govoriti pametnih stvari. "Kaj pa bi imel od tega, da bi ona dala življenje zanj?" se sprašuje. Eva s Ponikve: "On ni primeren za življenje v dvoje. Če se tako vede po treh letih, kaj bi šele bilo, če bi bila še tri leta skupaj? Ona je preveč zaljubljena vanj. Če bi bila jaz na njenem mestu, bi mu takoj rekla: 'Hvala lepa, jaz bom imela svoje življenje, ti pa tudi imej svojega'."

Marija iz Maribora: "Slišim, kako drugi poslušalci pravijo, kaj bi naredili na njenem mestu. Enako bi ravnali! Vsekakor svetujem, da Biba takoj odide in reče, da takšnega partnerja ne želi. On je pokvarjenec!" In še Djurdjica iz okolice Postojne: "Ona želi, da bi ta zveza trajala, ker je bila prizadeta. On bi potreboval strokovno obravnavo. Tudi ona bi potrebovala pomoč, ampak ne takšno, kot jo je dobila pri psihiatru. Po mojem je sadist! Očitno uživa v tem. Najbolje bo, da odide."

Zapišite svoj premislek med komentarje članka! Z njihovimi povzetki bomo začeli naše naslednje radijsko srečanje v sredo, 23. aprila, po 21. uri na 1. programu Radia Slovenija.

Fant me kar naprej sprašuje, ali bi umrla zanj