Za znamenito tokijsko ribjo tržnico, ki so jo odprli leta 1935, je bila tokratna dražba verjetno zadnja ponovoletna. Do predvidoma konca leta naj bi se ta dejavnost preselila na novo lokacijo na bližnji umetni otok v mestni četrti Tojosu. Foto: Reuters
Za znamenito tokijsko ribjo tržnico, ki so jo odprli leta 1935, je bila tokratna dražba verjetno zadnja ponovoletna. Do predvidoma konca leta naj bi se ta dejavnost preselila na novo lokacijo na bližnji umetni otok v mestni četrti Tojosu. Foto: Reuters

Tuna je na prvi dražbi v Tokiu po novem letu v torek kupila veriga restavracij Sushi Zanmai, riba rekorderka je tako že šesto leto zapored šla v roke lastnika restavracij Kijošija Kimure.

Ta je priznal, da gre za drag nakup, vendar je vesel, da je zmagal na dražbi.

Kimura je sicer postavil rekord leta 2013, ko je za 222 kilogramov težkega tuna odštel kar 155,4 milijona jenov.

Visoke cene na prvih dražbah po novem letu niso nujno povezane s kakovostjo ulovljenih rib. Predvsem gre za spretno oglaševalsko akcijo za začetek novega poslovnega leta, o kateri mediji vedno znova radi poročajo.

Nikjer drugod na svetu ne pojedo toliko modroplavutih tunov kot na Japonskem, kar je privedlo tudi do preobsežnega lovljenja teh rib. Zato se japonski znanstveniki že več let trudijo vzpostaviti sisteme gojenja priljubljenega tuna.