Prevetreni Šank Rock so nazaj. Z novo postavo so začeli nov koncertni sklop v ljubljanskih Križankah. Tam pa so bile tudi kamere Televizije Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prevetreni Šank Rock so nazaj. Z novo postavo so začeli nov koncertni sklop v ljubljanskih Križankah. Tam pa so bile tudi kamere Televizije Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Restart
- Rockerji
- Vzemi ali pusti
- Puščava sna
- Ni sreče brez R'N'R
- Maček
- Tih' bod' in igraj
- Ker te ljubim
- TV
- Hitro drugam
- Počasi je lepo
- Lahka dama
- Dobro in zlo
- Želim, da si tu
- Jaz in ti
- Hvala za vse
- Le 17
- Laški pir
- Metulj
- Dej bolj na glas
- Hočeš, nočeš
----------------------------
- Delam, kar paše mi
- Jaz nimam noč za spanje
- Pravljica o mavričnih ljudeh
- Pridite na žur
Šank Rock
Šank Rock so med koncertom predstavili tudi dve novi skladbi Restart in Ni sreče brez r'n'r. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
San Di Ego in Aleksander Mežek
Kot predskupina so nastopili San Di Ego in njihov poseben gost Aleksander Mežek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Križanke so bile polne, toda vseeno si je kar nekaj obiskovalcev raje privoščilo poslušanje koncerta v atriju - med točilnimi pulti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nostalgični izlet za nekatere, mala šola rokenrola za druge, v osnovi pa dve uri trajajoči koncert z uspešnicami Šank Rocka, ki so namesto na odrih vse od razpada leta 2011 dobile svoje mesto le na radijskih postajah.

"Napada" na Plečnikov ponos so se lotili premišljeno in predvsem ob močni sponzorski podpori. In kot je že pred koncertom zapisal Zuljan v MMC-jevi klepetalnici, se za tovrstni projekt - koncert v Križankah je bil le napoved dveletne turneje - ne bi odločili. "V taki obliki najverjetneje ne. Tu je prisotnih veliko parametrov, ki so povezani med seboj. Naši koncerti bodo zvočni in vizualni spektakli, kot jih v Sloveniji niste vajeni od domačih izvajalcev," je zapisal.

Tako so sinoči na velikem odru pozornost s članov skupine jemali trije veliki LED-zasloni, kjer se je prikazovala projekcija, vezana na skladbe, oz. portreti glasbenikov na odru. Medtem ko je bilo na odru vse podrejeno interakciji z občinstvom: od Jelenovih nagovorov, skakanja iz leve na desno stran odra in med oboževalce do solov Zuljana in Polaka.

"Dober večer, Križanke! Dobrodošli na prvem koncertu Zlatorogovega ponosa. In naj bo v vaših grlih čim manj puščobe," je nagovoril zbrane Jelen po uvodnem udarnem triu Restart, Rockerji ter Vzemi ali pusti. Prav poudarjanje osrednjega pokrovitelja večera je pokvarilo sliko, ki so jo pustili s svojimi glasbenimi veščinami. Zadnja poteza, ko je Jelen zamenjal telefon obiskovalca za pločevinko piva, ni spominjala na nič drugega kot na trgovca, ki se na vsak način trudi prodati svoj izdelek.

Trenutki promocije vseeno niso zavzeli toliko prostora, kot ga je interakcija med skupino in občinstvom. Natančneje med Jelenom in prvimi vrstami. "Nocoj naj bo z nami samo ena in edina ljubezen. Vaša do nas in naša do vas," je zbrane nagovoril Jelen pred prvo izmed skladb, kjer se je razširil odmev refrena po celotnih Križankah - Ker te ljubim.

Nostalgija ali nadaljevanje?
"Nostalgični izlet se je mogoče zgodil lani v Laškem, ko smo spet skupaj stali na odru po devetih letih. Tu se je zgodilo, kar se je gradilo v preteklem letu in danes je bil začetek in višek, kaj pomenimo v tej zasedbi v slovenskem prostoru - po toliko letih izkušenj, ploščah in koncertih. Samo hoteli smo videti, kaj si mislijo ljudje. Z nabito polnimi Križankami na koncu zadnje skladbe so nam dali odgovor. In zato bomo delali naprej," je dejal po koncertu za MMC Zuljan.

Glasba - v kateri je bilo mogoče slišati tudi zametke novega albuma - je bila tako sprožilec za obujanje neke druge nostalgije: nostalgije po občinstvu v Križankah na koncertu domačega izvajalca, ki sodeluje z njim ob prepevanju refrenov, dvigovanju rok in po tistih petdesetih gorečih oboževalcih, ki jih vidimo pred odrom in ne poznajo oddiha. Puščava sna, Maček, Lahka dama in Laški pir so obiskovalce ohranjali v pričakovanju. A niz presenečenj jih je čakal šele na koncu.

Začelo se je skromno, z akustičnim vložkom Zuljana in Jelena ter prepevanjem Želim, da si tu ter Jaz in ti, ki sta ju odigrala sama. Nadaljevalo pa se je v duhu sodelovanja, ko so se zasedbi pridružili na odru Tinkara Kovač pri skladbi Metulj (tokrat brez vložkov flavte), 6 Pack Čukur pri Dej bolj naglas in Natalija Verboten pri Hočeš, nočeš.

Kratke inštrumentalne poslastice
Zagrizeni oboževalci so lahko prišli na svoj račun tudi ob prihodu nekdanjega kitarista Zvoneta Hranjca, ki je z njimi izvedel Jaz nimam noč za spanje. Čeprav je bil to poleg Šank Rocka tudi neke vrste poligon za vse člane skupine. To je še najbolj prišlo do izraza pri Zuljanovem solu (predvsem pri njegovih kitarskih približkih interpretacije klasične glasbe, kot se je pred leti s tem poigravala Vanessa Mae v Storm); Ratejevih udarcih, kjer ni bilo sledu o mehkobi, ki mu jo je svetoval Jan Plestenjak, ko se je pridružil njegovi skupini; rokerski basliniji Polaka in klavirskem izletu Gačnika, ki je bil pravzaprav napoved zadnje gostje večera.

In Tina Maze
To ni bil nihče drug kot Tina Maze pri skladbi Pravljica o mavričnih ljudeh. "Tina mi je poslala SMS, da se je odločila, da pride in bo odložila na stran knjige. Odgovoril sem ji, naj ponovi Pravljico," je o nastopu smučarske šampionke za MMC dejal Jelen. Bolj kot petje je zbrane navdušilo dejstvo, da se je sploh pojavila na odru, potem ko je med njimi spremljala cel koncert. In s šampionko na čelu je izginil še zadnji dvom, da koncert ne bi šel v anale.

Več utrinkov si lahko pogledate spodaj.

- Restart
- Rockerji
- Vzemi ali pusti
- Puščava sna
- Ni sreče brez R'N'R
- Maček
- Tih' bod' in igraj
- Ker te ljubim
- TV
- Hitro drugam
- Počasi je lepo
- Lahka dama
- Dobro in zlo
- Želim, da si tu
- Jaz in ti
- Hvala za vse
- Le 17
- Laški pir
- Metulj
- Dej bolj na glas
- Hočeš, nočeš
----------------------------
- Delam, kar paše mi
- Jaz nimam noč za spanje
- Pravljica o mavričnih ljudeh
- Pridite na žur