Dramatični trenutki ob razglasitvi zmagovalke. Foto: Reuters
Dramatični trenutki ob razglasitvi zmagovalke. Foto: Reuters

v ZDA.

Lento in krono je Kiri v igralniški meki Atlantic City nadela njena predhodnica Nina Davuluri, newyorška rojakinja in prva mis Amerike indijskega rodu. Kira je sicer potomka ruskih priseljencev in predstavnica prve generacije njihove družine, ki je odraščala v Ameriki.

Kazantseva je žirijo prepričala tudi s pevskim nastopom, priredbo vsenavzoče uspešnice Pharrella Williamsa Happy, ki jo je izvedla sede na tleh, ritem pa je držala z udarjanjem po rdečem plastičnem kozarčku.

Ker je imela sama izkušnjo z nasiljem v družini, se zdi Kiri še posebej pomembno ženske zaščititi pred nasiljem med štirimi stenami. Pereča težava, s katero se želi v času svojega "mandata" dejavno spopasti, pa je spolna zloraba žensk v vojski. Sporočilo o nujnosti boja proti takšnemu dogajanju želi prenesti ameriškim senatorkam, ki lahko neposredno vplivajo na zakonodajo.

Svetlolaska, ki je na kolidžu za glavne predmete izbrala politično znanost, svetovne študije in geografijo, načrtuje študij prava in želi nadaljevati dejavno delo na področju ženskih pravic in mednarodne diplomacije. Zmaga na izboru za najlepšo ji je prinesla tudi štipendijo 50.000 dolarjev.