Slovenski avto leta 2015 je škoda fabia. Poklepetali smo z vodjo izbora Francetom Kmetičem o merilih, ki določajo avto leta, pa tudi o tem, kakšen vpliv na prodajo ima ta laskavi naslov. Foto: Newspress
Slovenski avto leta 2015 je škoda fabia. Poklepetali smo z vodjo izbora Francetom Kmetičem o merilih, ki določajo avto leta, pa tudi o tem, kakšen vpliv na prodajo ima ta laskavi naslov. Foto: Newspress

Slovenski avto leta 2015 je škoda fabia. Poklepetali smo z vodjo izbora Francetom Kmetičem o merilih, ki določajo avto leta, pa tudi o tem, kakšen vpliv na prodajo ima ta laskavi naslov. To nam je povedal tudi Škodin direktor Petr Podlipny - že drugo leto zapored je namreč lovoriko osvojil njegov avtomobil.

A s prispevkom o avtu leta še ne bo dovolj škode v tokratni Avtomobilnosti. Na mednarodni predstavitvi smo namreč nabrali tudi prve vtise o fabijini karavanski izvedenki, hkrati pa izkoristili priložnost za pogovor o Mirror Linku - sistemu, ki omogoča zrcaljenje vsebine pametnega telefona na zaslon avtomobila. Glavni Škodin razvojnik za področje povezljivosti pravi, da funkcije današnjega Mirror Linka sploh niso končni cilj, ampak zgolj začetek neke nove dobe avtomobilizma.

Preselili se bomo tudi na drugo stran Atlantika, kjer je potekal letošnji prvi pomembnejši avtomobilski salon. Ugotavljamo, da Američani niso več samozadostni. Čedalje bolj se navdušujejo nad evropskimi idejami in jih tudi odkrito hvalijo, pa čeprav sami službujejo v ameriškem avtomobilskem podjetju, ki je na tokratnem detroitskem salonu pokazal dve za širši krog izredno pomembni novosti.

Preizkusili smo novo Oplovo corso, v kombinaciji z novim turboštirivaljnikom in živo rumeno barvo, ki je ves čas testa obračala glave. Mali hyundai i10 je obrnil veliko manj glav, je pa vozniku ob vsakem točenju goriva dvigal zadovoljstvo nad nizkimi stroški - poganja ga namreč plin.

Oddajo bo zaokrožil popolnoma tehnični prispevek - s profesorjem strojne fakultete Tomažem Katrašnikom smo se pogovorili o Atkinsonovem ciklu. O tem tipu bencinskega motorja, ki omogoča višje izkoristke, se še zlasti govori v današnjih hibridnih avtomobilih, a profesor nam je pojasnil, da današnje ideje ne sledijo popolnoma Atkinsonovi ideji iz leta 1882.

K ogledu Avtomobilnosti vas vabimo vsak torek ob 20.50 na TV SLO 2.

Obiskovalci MMC-ja si boste lahko oddajo predpremierno ogledali že dve uri pred oddajo, vse prispevke iz oddaje pa bomo med tednom objavili tudi v obliki spletnih prispevkov.

Oddajo pripravljata Andrej Brglez in Miha Merljak, ki sta dolgoletna poznavalca avtomobilizma ter avtorja številnih medijskih in prometnopreventivnih dogodkov. Oddajo vodi David Urankar.

Foto: General Motors Foto: MMC RTV SLO
Povsem tehnična Avtopedia - s profesorjem strojne fakultete smo spoznali Atkinsonov cikel - ta izraz se danes veliko uporablja v zvezi s hibridnimi avtomobili. Foto: MMC RTV SLO
Prvi test nove Oplove corse Foto: MMC RTV SLO
Na predstavitvi karavanske izvedbe slovenskega avta leta 2015 som glavnim Škodinim razvojnikom poklepetali o Mirror Linku in prihodnosti povezovanja avtomobilov in telematike. Foto Miha Merljak Foto: MMC RTV SLO
Govorili bomo o kriterijih, ki določajo slovenski avto leta. Foto: MMC RTV SLO