Zabava
Tatu
Dober tetovator mora imeti tudi mirno roko. Foto: MMC RTV SLO

Kaj naredi dobrega tetovatorja? Smisel za risanje in mirna roka.

V Mariboru se je začela 5. mednarodna tattoo konvencija
17. oktober 2014 ob 20:15,
zadnji poseg: 17. oktober 2014 ob 20:37
Maribor - MMC RTV SLO

Okoli 65 tetovatorjev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije in tudi Francije bo v Mariboru vse do nedelje predstavljalo svoje mojstrovine.

Že pet tisoč let star mumificiran pračlovek Otzi je imel na svojem telesu kar 57 tetovaž. Za domorodce na Borneu, Samoi in za Maore je tetoviranje še vedno pomemben obredni ritual, pripoveduje tetovator polinezijskih korenin. "Tetovaže imajo simbolični pomen za številne ljudi, zato spoštujem svojo tradicionalno kulturo," pojasnjuje Heikua Toa, tetovator iz Francije.

Tisti, ki razmišljajo o tetovaži, lahko na tatoo konvenciji pridobijo številne zanimive informacije. Konvencija pa je tudi priložnost za izmenjavo znanj. In kakšne so veščine dobrega tetovatorja? "Tega je veliko, seveda začne se z risanjem, veliko časa mora normalno vložiti v tetoviranje, higiena je tudi v bistvu na prvem mestu," je prepričan Uroš Grahek iz Trbovelj, Bogdan Pelcl iz Gornje Radgone pa izpostavlja: "Smisel, smisel za risanje, mirno roko, biti iznajdljiv, se znajti v določenih stvareh."

Organizatorji bodo najboljše tetovaže, ki spadajo v kategorijo umetniških presežkov, tudi nagradili. Aleš Kapin pa ob tem poudarja, da je glavni namen konvencije "ozaveščanje, kultura, da to ni več tabu". "To je umetnost, umetnost na koži, ki je v vzponu," je prepričan.

Franja Pižmoht, TV Slovenija

VIDEO
Mojstri tetoviranja se predstavijo
T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
Vision
# 18.10.2014 ob 18:56
@cairns Seveda vem. Zato pa sem napisal - tudi. Ne morem pa se strinjat z tvojimi tezami. Prvič, ni nujno, da je oponašanje, lahko je nadgradnja pradavnih tatoo-jev. Nekateri so čista umetnina, unikum. Jamski ljudje, recimo niso imeli 3D tatoo-jev. V pradavnini so tudi oblikovali ali poslikali posode, izdelovali nakit. Potem je dandanšnja posoda ali kozarec z lepim vzorcem - moderno primitiven. Zlatarna Celje, Rolex, Swarovski so moderni primitivci. Lahko bi debatirala. "Človeštvo gre naprej če izumi kaj naprednega" - jaz pravim, sploh ni nujno. Je zate napredek vedno večja izolacija ljudi? Otroci od malega za računalniki? Socialna omrežja? Robotika? En fail v računalniškem sistemu, en vdor v sistem pa smo lahko z lahkoto spet v pradavnini zavoljo jederskih izstrelkov-naprednega orožja.
Razmišljaš preveč preprosto.
Vision
# 18.10.2014 ob 15:14
@cairns Tvoje razmišljanje, predalčkanje in zaključki so zelo preprosti. Beseda primitivizem pa lahko pomeni tudi preprost, nezahteven,... Hmm... Edino kar mi pade na pamet ob branju tvojih komentarjev je - IRONIJA.
janezdolzan
# 18.10.2014 ob 15:10
z leti tudi tetovaža postane motna in zgubana

N4z
# 18.10.2014 ob 12:52
Zakaj bi lepil nalepke na ferrarija?
kingstone
# 18.10.2014 ob 22:02
Razmišljaš preveč preprosto.

drugače ni niti sposoben...

btw, tatuji so mi kar ušeč. edini problem je, da ga ima že vsak kmet. zato sem opustil misel na tetovažo (razen potetovirane kar cele roke; to pa bi imel)
cairns
# 18.10.2014 ob 17:53
Vision
Tvoje razmišljanje, predalčkanje in zaključki so zelo preprosti

Ti dobro veš kakšen primitivizem sem jaz mislil. Vse kar sedaj tako ''moderno'' je oponašanje primitivnih ljudstev ki živijo v plemenski praskupnosti in v so nekaterih primerih kanibali. Torej je tetoviranje, pirsingi in nekatera t.i. glasba novi primitivizem.
Človeštvo gre lahko naprej če izumi kaj naprednega in boljšega, ne pa da oponaša stvari ki so nastale 10 tisoč let ali še več nazaj.
zemljemerec
# 18.10.2014 ob 06:15
Jaz še slik na steni ne maram imeti predolgo iste, kaj šele na telesu...50 let haloo
Vision
# 18.10.2014 ob 15:16
@janezdolan Vsekakor.
komplikator
# 18.10.2014 ob 08:00
@zemljemerec:
Potem pa se seznani malo podrobneje o tetoviranju. Tetovažo se lahko vedno spreminja, dodaja, osvežuje,... Le idejo rabiš.
cairns
# 18.10.2014 ob 11:23
Po minusih sodeč sem zadel direkt v živec. Pirsingi in ostale zadeve okrog prebadanja različnih delov telesa je tudi del tega primitivizma.

Očitno so ljubiteljem tetoviranja in pirsinga vzornik tale gospod ki je slućajno kanibal iz Papue Nove Gvineje

cairns
# 18.10.2014 ob 13:37
Edina tetovaža, ki je sprejemljiva zaradi ohranja življenj, je tetovaža krvne skupine pod desno pazduho. Za razliko od tetovaže pod levo kjer so jo imeli zločinci iz Waffen SS.
cairns
# 18.10.2014 ob 08:51
Že pet tisoč let star mumificiran pračlovek Otzi je imel na svojem telesu kar 57 tetovaž

Tetoviranje v 21. stoletju je novi primitivizem. Oponašanje primitivnih ljudstev. Takšno oponašanje pa je tudi rave in tehno glasba . Goli ritem brez melodije. Primerna za padanje v ekstazo.
Kazalo