Tudi študenti Univerze v Ljubljani si bodo lahko tri mesece brezplačno izposojali Fiatova vozila. Foto: Avto Triglav
Tudi študenti Univerze v Ljubljani si bodo lahko tri mesece brezplačno izposojali Fiatova vozila. Foto: Avto Triglav
Fiat Likes U - Univerza v Ljubljani
V študentski vozni park so se za tri mesece uvrstila vozila fiat 500C, fiat 500L, fiat 500X, fiat panda in fiat punto. Foto: Avto Triglav

Italijanski izdelovalec avtomobilov je namreč leta 2012, v sodelovanju z italijanskima ministrstvoma za izobraževanje in za okolje, zasnoval zanimiv projekt zagotavljanja cenovno ugodne avtomobilnosti za študente nekaterih italijanskih visokošolskih ustanov.

Po besedah predstavnikov Fiata so s tem želeli na dokaj preprost način spodbuditi priložnost za mobilnost, študij in zaposlovanje. Projekt je namenjen okoljsko ozaveščenim mladim uporabnikom avtomobilov, ki se zavedajo okoljske in ekonomske problematike ter iščejo načine za zmanjševanje škodljivih vplivov na okolje. Pri Fiatu trdno verjamejo, da vsem tem zahtevam ustrezajo njihovi izdelki, ki imajo majhno porabo goriva, nizke stroške vzdrževanja in so cenovno dosegljivi.

Odziv študentov je bil bolj ali manj pričakovano dober, opravljenih je bilo več kot 3.000 voženj, prevoženih več kot 500.000 kilometrov. Številni posnetki dogodivščin so objavljeni na YouTubu, spletne strani "Fiat Likes U", kjer so na voljo tudi vse podrobnejše informacije, pa je obiskalo 100.000 uporabnikov in radovednežev.

Po Palermu in Catanii se zdaj projekt seli zunaj meja Fiatove domovine in začenja na Univerzi Aarhaus na Danskem, na Politehnični univerzi v Bukarešti ter Univerzi v Ljubljani v Sloveniji.

V Sloveniji bo družba FCA (Fiat Chrysler Automobiles Group), v sodelovanju s slovenskim zastopnikom, podjetjem Avto Triglav, v času projekta, ki bo trajal tri mesece, omogočila brezplačno uporabo petih Fiatovih vozil, in sicer 500C, 500L, 500X, panda in punto. Za potek projekta bo skrbel Fiatov ambasador, ki je bil predhodno izbran v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani. Fiatovi strokovnjaki pa bodo za študente izvedli tudi strokovna predavanja.

Sodelovanje v projektu "Fiat Likes U" je preprosto. Študenti Univerze v Ljubljani se prijavijo prek spletne strani fiatlikesu.eu, izberejo razpoložljivo vozilo, ga rezervirajo in prevzamejo pri Fiatovem ambasadorju na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Brezplačno ga lahko uporabljajo 24 ur ob delovnih dneh ali ves konec tedna, s prevzemom v petek in vračilom v ponedeljek.