Zabava
Laetitia Casta na lanskem filmskem festivalu v Cannesu. Foto: Reuters
Ko je francosko javnost ta teden razburilo odprto pismo stotih umetnic in intelektualk s Catherine Deneuve na čelu, so mnoge aktivistke in feministke njihovo stališče pripisale "zastareli miselnosti" in "ponotranjenju mizoginije". Foto: Reuters
Laetitia Casta meni, da gibanje preusmerja pozornost od bolj perečih težav, s katerimi se spopadajo ženske. Ženske, ki niso privilegirane hollywoodske zvezdnice. Foto: Reuters
Liam Neeson je na udaru kritik, ker je kampanjo #MeToo označil za "načelno zdravo", a da po drugi strani tudi sproža lov na čarovnice. Foto: Reuters

Dodaj v

Laetitia Casta proti gibanju #MeToo: "Sovraštvo do moških ne bo pomagalo"

Po pismu, ki je razdelilo francosko javnost
14. januar 2018 ob 12:51
Pariz - MMC RTV SLO

Manekenka in igralka Laetitia Casta je zadnja v vrsti francoskih zvezdnic, ki se je pridružila kritikam na račun aktivističnega gibanja #MeToo, ki je zajelo predvsem Hollywood, pa tudi nekatere evropske države.

39-letna Casta trdi, da gibanje, uperjeno predvsem proti spolnemu nadlegovanju žensk, te spreminja v žrtve, zato noče imeti nobenega opravka z njim.

"Nisem feministka, ampak sem ženska," je poudarila Casta za korziški portal Corse-Matin. "Ženskam se ni treba bati ... Kako lahko damo toliko moči drugim? Saj smo same dovolj odrasle, da povemo, kaj bi rade! Same smo odgovorne zase."

Casta je obsodila kampanjo #balancetonporc ("Zašpecaj prasca"), kot je francoska različica kampanje #MeToo, v sklopu katere se je na milijone Francozinj na družabnih omrežjih izreklo proti spolnemu nadlegovanju in zlorabam, kot preveč razdvajajočo.

"Ne strinjam se z #balancetonporc. Kaj sledi - #osramoti kurbo? Sovraštvo in nastrojenost do moških ne bo pomaknilo stvari naprej," meni mati treh otrok, ki je od lani poročena s pet let mlajšim igralskim kolegom Louisom Garrelom.

Zakaj je govor samo o hollywoodskih zvezdah?
Casta, ki je bila leta 1999 izbrana kot model za Marianne, feministični simbol francoske revolucije, pravi, da je osredotočenost kampanje na privilegirane žrtve in storilce preusmerila pozornost od drugih težav.

"Šokira me, ko slišim, kako je bila spet neka ženska pretepena do smrti, pa to komaj kdo omeni. Dajmo, ne govoriti samo o hollywoodskih igralkah, ampak o vseh žrtvah. Pa tudi o junakinjah. Denimo, ženske dosegajo izjemne športne rezultate, pa so prezrte. Govorimo o celi sliki," spodbuja Casta.

Na udaru tudi Liam Neeson


Na valu kampanje #MeToo in #TimesUp se je pod plazom obtožb znašel tudi Liam Neeson. Ne, 65-letni irski igralec ni zadnji v vrsti zvezdnikov, obtoženih spolnega nadlegovanja, ampak je feministke razburil s svojim komentarjem na to aktivistično gibanje. Kot je povedal za irsko pogovorno oddajo The Late Late Show, se mu zdi gibanje #MeToo sicer "zdravo", a meni tudi, da se občasno sprevrača v "lov na čarovnice".


"Nekateri ljudje, slavni ljudje, so nenadoma obtoženi, ker so se enkrat dotaknili kolena nekega dekleta in kar naenkrat jih zaradi tega odpustijo," je dejal. Neeson pravi tudi, da je "razdvojen" glede obtožb spolnega nadlegovanja, ki letijo na Dustina Hoffmana. "Ko nastopaš v predstavi in si v družbi drugih igralcev, ki so ti kot družina, včasih počneš traparije," razmišlja.


Pismo razdelilo javnost

Casta je kot model za Marianne nasledila taki seksapilni lepotici, kot sta Brigitte Bardot (1969) in Catherine Deneuve (1985) in prav Deneuvova je bila prvopodpisana pod odprtim pismom stotih francoskih umetnic in intelektualk, ki je ta teden tako razburkal javnost, da so o njem na široko razpravljali celo na CNN-u v sklopu zunanjepolitičnih novic dneva. Skupina Francozinj v pismu, ki ga je objavil Le Monde, obsoja "puritansko" kampanjo #MeToo, češ da moškim ne dopušča nobene možnosti za obrambo, ženske pa reducira na "večne žrtve".

Avtorice v pismu navajajo, da bi moški morali imeti še naprej pravico, da "dvorijo ženskam", kampanja pa da s svojo radikalnostjo grozi, da bo povsem izničila vse dosežke spolne revolucije. "Posilstvo je zločin, a skušati zapeljati nekoga, tudi vztrajno ali pa nerodno, ni - kot ni mačistični napad, če se moški obnaša džentelmensko," pišejo.

Pismo je bilo deležno različnih odzivov javnosti, a prav nič različen odgovor feminističnih aktivistk, ki so podpisnice obtožile, da spolne prestopke minimalizirajo na nedolžno zabavo in da so tako opranih možganov, da so mizoginijo, s katero je prežeta družba, že ponotranjile. Pismo je kot žaljivo obsodila tudi francoska ministrica za enakopravnost Marlène Schiappa, češ da je zelo nevarno govoriti take stvari.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Tao3
# 14.01.2018 ob 12:58
Problem tega gibanja #Me Too je predvsem v tem, da se v njem združujejo povzpetnice, ki so nekaj počele, brez da bi bile dejansko prisiljene v to, ker so imele koristi od tega. In za nameček potem še bile tiho po 20 ali 30 let, da so uživale ekonomske koristi svojega početja. Šele, ko se so se stvari izpele so zadevo objavile. Zaradi dolgoletnega molka je bilo v isto zvabljeno marsikatero dekle, zato so tudi same sokrive.

Da se razumemo, to početje je bilo grozno in ga je potrebno izkoreniniti, samo ravno to SO PREPREČEVALE ONE SAME s tako dolgim molkom.

Takšna "združenja" povzpetnic, ki so se na ta račun okoristile pa v resnici v ozadje postavlja dejanske žrtve, ki so bile POSILJENE ali kakorkoli drugače PRISILJNE z grožnjami ali fizično silo v SPOLNE ODNOSE. Ne pa da so same premislile, ali se jim splača ali ne to, storiti in so to storile, ker so pretehtale, da bodo od tega ekonomske koristi. Obstaja še en izraz za takšne punce ... ne bom napisal.

Te gospodične niso Ž od ŽRTEV, kaj vse se dogaja ženskam p osvetu. Te razvajenke uživajo pozornost in soj luči sedaj, ŽENSKE PA SO ŠE KAR ŽRTVE NASILJA, POSILJEVALCEV in vsega groznega.

Kaj so te punčare spremenile? NIČ. Samo samopromocijo ... za ženske po svetu pa niso popolnoma nič naredile ...
neutrino
# 14.01.2018 ob 13:06
Tukaj se jasno vidi razlika med evropsko zrelostjo in hollywoodsko infaltilno impulzivnostjo.

Drugače pa vidim, da bodo spet nekateri komentatorji in admin morali delat nedeljsko izmeno ;)
peglezn
# 14.01.2018 ob 13:02
Ha, tole bodo pa hardcore feministke težko sprocesirale... začenši z različnimi mnenji na ženski strani...
spela55
# 14.01.2018 ob 13:10
Vprašat nekoga, če si ga lahko pred njim ali njo vržeš na roke ni dvorjenje! Nekomu reči, da mora imet spolni odnos s tabo, če hoče dobit delo ni dvorjenje! In če rečem "ne hvala" se mi res ne da ukvarjat s človekom naslednjih 5 let, ker po nekem čudežu sklepa, da prvih tisočkrat nisem bila popolnoma prepričana v svoj odgovor. In da, začnimo govoriti na splošno, ne samo o Hollywoodu, je pa lepo, da je vsaj nekdo sprožil debato, pa čeprav je to ravno Hollywood. In ne, niso vsi moški enaki, obstajajo taki, ki se dejansko znajo zelo lepo obnašati in dojamejo pomen besed v prvem poskusu, obstajajo pa tudi taki, ki se bodo pojavili čez nekaj minut in bodo za vse obtožili ženske, ker baje pretiravamo. Takim, posebno tistim, ki ste še malo homofobični zraven privoščim, da vas kdaj kak moški vpraša, če si ga lahko vrže na roko pred vami. Pa da vidimo, kako se vam bo takrat to zdel normalen način zapeljevanja. In da, Liam Neeson ima prav, lahko se sproži lov na čarovnice, lahko se najdejo posamezniki in posameznice (in ne, ne samo posameznice, ker so se v Hollywoodu javili tudi moški, ki so bili žrtve spolnega nadlegovanja, na njih ste pa vsi prikladno pozabili), ki bodo zadevo izkoristili. Tako kot se pri čisto vsaki stvari v tem življenju in na tem svetu najdejo prevaranti (da in prevarantke), ki želijo nekaj iztržiti. Povsod.
el CARTEL
# 14.01.2018 ob 13:36
Vprašat nekoga, če si ga lahko pred njim ali njo vržeš na roke ni dvorjenje! Nekomu reči, da mora imet spolni odnos s tabo, če hoče dobit delo ni dvorjenje! In če rečem "ne hvala" se mi res ne da ukvarjat s človekom naslednjih 5 let, ker po nekem čudežu sklepa, da prvih tisočkrat nisem bila popolnoma prepričana v svoj odgovor.

vidiš, tole je del problema. očitno ne ločite določenih zadev.
teli trije primeri SPLOH niso identični, niti najmanj

prvo zadevo normalni ljudje pač ne delajo.
druga zadeva je izkoriščanje položaja, a hollywood je leta deloval tako in to se je vedelo (kar seveda ne pomeni,da je prav).

to, da se ti pa zdi nadležno ker je nekdo vztrajen, pa SPLOH ni spolno nadlegovanje. ni ne spolno ne nadlegovanje.
mene sicer vedno fascinira, da ne odideš proč in da vztrajaš medtem ko on vztraja - enako sem sam šel eno kolegiko rešit pred pač zelo nadležnim, a prijaznim, tipom (pač cock block), pa me je fasciniralo, da je stala tam pol ure z njim, meni pa zatrjevala da ji je bilo bedno. ne vem kaj je to, verjetno ti piha na ego ali kaj.
osebno bi se odstranil takoj ko mi nekdo ne odgovarja. ne bi kar stal tam in se pogovarjal.

še enkrat se je pokazalo,d a 99% žensk sploh nima konkretnega primera nadlegovanja na svoji koži. nekdo jo je pošlatal pred 15 leti na neki žurki, par jih je bilo vztrajnih in na avtobusu si je nek klošar metal na roke. to je vse.
res, grozno.
dude
# 14.01.2018 ob 13:26
@spela55
"Vprašat nekoga, če si ga lahko pred njim ali njo vržeš na roke ni dvorjenje!"

Ni. Je pa VELIKO manjse izrazanje moci kot si ga je privoscil Weinstein.
Ce si on zasluzi 10 let v kehi, je to ekvivalent enotedenskega opravljanja javnih del.

Se vam ne zdi, da je za vsak prekrsek/zlocin potrebna relativna kazen? Ne pa javni linc vsepovprek?
kon
# 14.01.2018 ob 13:56
Kapo dol tem 100 Francozinjam.
glasrazuma
# 14.01.2018 ob 14:06
Moja najhujsa izkusnja - s parimi kolegicami v Benetkah za novo leto. Se smrklje, stare okoli 18, mlade, lustne. Vse trezne. Nam zacnejo teziti neki starejsi "Hrvati", da gremo z njimi na ladjo za "Egipt". Komaj usle nekje v mnozici. Sem precej sigurna, da so bili trgovci z belim blagom.
jk11
# 14.01.2018 ob 14:02
Saj pa je res.Se gre to neki Twitter aktivizem, noben pa ne gre na policijo in dejansko prijavi zlorabo. Kaj je potem sploh point? Dam prav Neesonu, to postaja lov na čarovnice, Je bolj neko izražanje kako so neki slavni twiterraši bogi in kul, ne pa reševanje problema.
anny22
# 14.01.2018 ob 16:14
to, da se ti pa zdi nadležno ker je nekdo vztrajen, pa SPLOH ni spolno nadlegovanje. ni ne spolno ne nadlegovanje.
mene sicer vedno fascinira, da ne odideš proč in da vztrajaš medtem ko on vztraja - enako sem sam šel eno kolegiko rešit pred pač zelo nadležnim, a prijaznim, tipom (pač cock block), pa me je fasciniralo, da je stala tam pol ure z njim, meni pa zatrjevala da ji je bilo bedno. ne vem kaj je to, verjetno ti piha na ego ali kaj.


Večina žensk je ŠE VEDNO vzgojena, da so mirne, prijazne, nekonfiktne. Ampak jasno, tipi vidite samo jeklene karieristke in agresivne feministke, ki pljunejo in zalepijo focn, ostalih 80% nevidnih mišk pa spregledate. Nadlegovanje nikoli, NIKOLI ne godi ženskem egu. Se tvoj ego dobro počuti, ko se okrog tebe slini nekdo, ki te hoče proti tvoji volji vključiti v piramidno shemo?! Ali ti godi, če te hinavsko hvali smrtni sovražnik? Ne me...
Nočemo delati scen. Bojimo se agresivne reakcije na zavrnitev. Nerodno nam je. Strah nas je, kako bo reagirala okolica. Bojimo se, da nam ne bo v primeru težav nihče pomagal.
Eko. Od žensk v tem primeru pričakujete moško reakcijo, v drugih primerih, ki vam pač niso všeč, pa jih zmerjate z možačami. Tu ni gumba za off/on. Ne moremo biti enkrat ženstvene in drugič Ramboline.
oliva
# 14.01.2018 ob 15:13
Sicer imam z nadlegovanjem sama tolk izkušenj, da bi lahko pisarila cele strani.
Vendar skrajno neumno in neumestno se mi zdi zato obsojati vse moške.
accko
# 14.01.2018 ob 15:05
Vsak evropski in ameriski film mora imeti not sex , zakaj tega ni v azijskih pac indija,kitajska,japonsks k mas filme k ne rabjo kazat sexa da je film zanimiv da ne govorim o nadaljevankah zahodnih k itak zenske oblecene skor sam v gate.... zakaj to ni tok pomembno v turskih,indijskih, japonskih nadaljevankah ali pa odajah . Evo kmetije. BigB.. vse odaje v sloveniji k jih ljudje gledajo voditelji sam govorijo kdobse bo zapletu a bo sexa v tekmovanju .... tud novinarji isto .... in noben potem ni kriv ce je zahod tok to promoviru da se danes zenske pri 13 letih spustijo v spolnost pa s kakimi 18 letniki k majo avta pol pa jokajo .... al pa vse pjane zuni pa srednja sola in ne ve s kom se pol pa obualujejo in obtozujejo moske ker se same ne spostujejo vec . Mediji so naredili kar so naredili zdj pa uzivite v taki druzbi kjer ni vec druzin z otroci ampak sam sex,obtozovanje, zamere . Pac sj evropa ma to v krvi kt so pisali veliki pisci v romanih , napake,sovrastvo in potem se mascevanje.
glasrazuma
# 14.01.2018 ob 14:26
Na sreco ne morem vedeti :). Je bila pa grozna izkusnja, zelo nas je bilo strah. Se vedno me oblije hladno, ko se spomnim na to.

Jaz imam na sreco same fajn moske okoli sebe. Trenutno sem najbolj ponosna na mojega 16-letnega mulca, upam, da nam tudi malega uspe vzgojiti v moskega, ki spostuje zenske.
sch
# 14.01.2018 ob 18:20
Jaz ne razumem, kdo res misli, da ženske z #metoo gibanjem nastopajo proti vsem moškim. Ali pa sem morda jaz v zmoti in povsem napačno dojemam vse skupaj.
Ali ni to gibanje v principu usmerjeno proti moškim, ki spolno nadlegujejo ženske? Saj je vendar jasno, da tega ne počnejo vsi moški. Niti ne večina! Jih je pa veliko, in edino prav je, da se jih ne tolerira.
Enako, seveda, velja za ženske, ki nadlegujejo ženske in ženske, ki nadlegujejo moške in moške, ki nadlegujejo moške.
Zelo rada imam moške, imam dobre prijatelej in odličnega partnerja. In ja, kot je povedala spela55, če me nekdo vpraša za telefonsko in jaz rečem ne in je potem mir, ni nobenega problema. Problem je, ko nekdo ne razume oz. ne spoštuje besede 'ne' ali ko si dovoli pregrob poseg v moj intimen prostor = zame je to grabljenje za rit/prsi/stiskanje okrog pasu. Če me prijatelj objame in stisne k sebi, seveda ni problema, če pa me rahlo vinjen naključni dec hoče nza vsako ceno stisniti k sebi na žurki ali se pritisniti ob mene sredi nagužvanega avtobusa - e jebiga, to je spolno nadlegovanje. In draga Letitia, kako naj jaz temu 'kot ženska' 'rečem ne', še preden se zgodi? Najboljše, da ostanem doma?
Oh zdrava pamet in spoštovanje do sočloveka, zakaj sta tako redki dobrini.
glasrazuma
# 14.01.2018 ob 14:13
Namrec, je povedal kolega policist, da je to pogost modus operandi... ni redka zadeva.
juventina10
# 14.01.2018 ob 15:32
bravo oliva,še vedno je mogoče oditi z dvignjeno glavo,k vragu tak biznis.
juventina10
# 14.01.2018 ob 14:46
ko dam vse te zgodbe na kup in jih strnem v en stavek ,povzamem naslednje;kako te nekdo v kopalnem plašču povab k sebi v sobo v kopalnem plašču in ti preprosto greš notri?lahko bi se denimo pogovorila v hotelskem preddverju .ali ti ne da neki ženski instinkt reči ,da to ne bo dobro.še vedno pa se ga lahko v obrambi brcne.......saj veste kam, kjer najbolj boli,seveda v smislu samobrambe.
el CARTEL
# 14.01.2018 ob 13:39
sem pred časom te t.i. feministke po forumu pozval naj napišejo svojo najhujšo izkušnjo.
in ja, najhuje jim je bilo ponavadi,da so se morale z nekom pogovarjati dlje kot so mislile - ker jim očitno ni bil všeč (in ni razumel suptilnih signalov)
Koalaman
# 14.01.2018 ob 13:17
Itak bodo ultra-feministke spet rekle, da je zrtev patriarha, da musli z mosko glavo, je podpornica zlorab, in potem svizec zavije cokolado. Zenske z nasprotnim ali drugacnim mnenjem so kriptonit za feministke in takrat se pokaze njihov vzvisen odnos do "zaslepljenih zensk, ki jih morajo resit patriatha".
oliva
# 14.01.2018 ob 15:39
Itak, @juventina, ampak sej je še ta fact, da a res želim delat s takim v takih pogojih?
Očitno je šovinist in primitivec, zato še dobro, da se je takoj 'predstavil', škoda časa obeh.
Ene pa sprejmejo kljub takojšnjo seznanjenosti z opisom 'dela'. ;)

Zato je tako prav povedala Casta, suverena ženska (kar naj bi bile tudi feministke), SAME odločamo. Nismo nikakršne žrtve.
KO pa smo, pa tega ne mislimo 'reševat' pred tviterjev v stilu javnega pranja umazanega perila in linča.

Da ne govorim o tem, da se zavzemajo samo za tele preobjedene polnorite povzpetniške holivudarke, ki so se same odločale za to 'menjavo', če bi se zavzemali za resnične žrtve (otroke, žrtve spolnega nasilja, spolne sužnje itd.), ne rečem.
oliva
# 14.01.2018 ob 15:07
No tle se pa vidi razlika: ZDA (oz. HW) vs Evropa.

""Nisem feministka, ampak sem ženska," je poudarila Casta za korziški portal Corse-Matin. "Ženskam se ni treba bati ... Kako lahko damo toliko moči drugim? Saj smo same dovolj odrasle, da povemo, kaj bi rade! Same smo odgovorne zase."

Bravo, Casta, točno tako menim tudi jaz.

@špela55:
"Vprašat nekoga, če si ga lahko pred njim ali njo vržeš na roke ni dvorjenje! Nekomu reči, da mora imet spolni odnos s tabo, če hoče dobit delo ni dvorjenje!"

To je res, ampak en primitivec in ekshibicionist niso vsi moški.
In spet lahko citiram zgornjo izjavo: odrasle ženske rečemo ne in gremo.
Navsezadnje, ali zares želim dobiti job v takem okolju, s takim šefom?
Troyan
# 14.01.2018 ob 14:58
Problem je tudi v temu, da obstaja cel kup žensk, ki se v potegovanju za določen položaj/službo, zavestno poslužujejo flirtanja in zapeljevanja, in celo seksa, da pridobijo prednost pred konkurenco. Pogosto so "žrtev" teh igric na koncu prav moški, ki odločajo.

Se bodo pa te stvari vedno dogajale, ko se bo množica potegovala za delo, ki dejansko ne potrebuje nekih visokih strokovnih kompetenc (npr. vloga "hot-chick" v akcijskem filmu), nudi pa dobro nagrado (slavo, zaslužek...). Tam, kjer dejansko moraš izbrat kompetentno osebo, tega ni. Zato, je npr. prav v holivudu leglo tega dogajanja.

Da pa se razume... to dogajanje je potrebno strogo ločiti od posilstev in dejanskih zlorab žensk, ki se dogaja in je resničen problem v svetu.
oliva
# 14.01.2018 ob 15:11
"kako te nekdo v kopalnem plašču povab k sebi v sobo v kopalnem plašču in ti preprosto greš notri?lahko bi se denimo pogovorila v hotelskem preddverju "

Zanimivo, natančno to se je meni enkrat zgodilo.
In sicer poslovnež, s katerim naj bi se dobila v avli hotela Union.
Pridem, nakar pristopi vratar in reče, da "me gospod že čaka". "V svoji sobi" !
Sem rekla, bom kar tukaj počakala.
Nakar je tip prišel v avlo v kraljevskem kopalnem plašču očitno nejevoljen (da jaz ne razumem teh postopkov)! :o)
In vabcal, da greva gor, jaz pa sem videla, kam to pelje in kako bi zgledal tale 'biznis' in sem se poslovila. In potem seveda iz tega ni bilo nič.
Tako je s tem.
peglezn
# 14.01.2018 ob 13:55
Mimogrede, mene je (resno) ra reden sodelavka dvakrat zagrabila za rit.

Nisem še čisto odločen ali naj podprem obstoječe gibanje, začnem svoje, se pričnem oblačit v črno ali ji kar sam povem.

Potem seveda, ko mi več ne bo pasalo...
Koalaman
# 14.01.2018 ob 13:28
Spela55
Na moske, ki naj bi bili zrtve nadlegovanja nismo pozabili, a je tezko pisati o njih, ker je to #metoo gibanje sfokusirano predvsem na zenske ali pa moski grabeza za rit ne hodijo takoj prijavljat.
fah-q
# 15.01.2018 ob 01:13
Hw je v hudi krizi. Filmi so vse dražji, vse bolj zanič in v kinih je precej manj ljudi kot 10 let nazaj. Tudi če je prihodek višji kot 10 let nazaj je dejansko glede na vložke vedno večji problem. Zato se pač "žrejo" med sabo. Harvey je bil pacek (premil izraz, ma če napišem bolj pravega m brišejo) 30 let temu in so vsi vedeli, je bil pacek 20 let nazaj in so vsi vedeli, je bil pacek še leto nazaj-in VSI so to vedeli...pa nobenga ni brigalo....dokler se ni pojavila neka računica zadaj...sedaj je seveda glavni pacek..in vsi tisti, ki so itak vedeli so danes hudo pametni in glasni... Igralci in igralke naredijo za denar karkoli. Igrat tudi ko ne igraš v filmu pa si pred kamero jim ni težko...in točno to počnejo...
peglezn
# 14.01.2018 ob 17:30
@pijandura, si kdaj pomislil(a) tudi na npr. psihično nasilje in ne samo fizično?

Tam se pa punce, predvsem, ko gre za medsebojne odnose ne držijo tako nazaj.

Je pa res in to je neizpodbitno, da v fizičnem nasilju prednjačimo žal moški in to precej...
glasrazuma
# 14.01.2018 ob 16:57
Feminizem, ki ga jaz poznam in pripadam, je eticno gibanje za enakopravnost spolov, ki nikakor ne misli, da so vsi moski enaki, ampak je velike vecina dobrih. Ne sovrazi moskih. Mogoce sem prestara :).
pjandura
# 14.01.2018 ob 16:27
Razmišljam...koliko procentov nasilja na temu svetu povzroča moški? 80? V glavnem ogromno... zakaj je temu tako, jaz ne razumem. Vidiš neko novico, da je bil pretep... pač brez brati veš, da so to bili moški... ne štekam tega primitivnega obnašanja...
el CARTEL
# 14.01.2018 ob 14:17
in kje je moj prvi komentar? kaj točno je bilo kršitev pravil?

rekel sem, da bodo sedaj feministe udarile po njej, ker pač feministe najbolj sovražijo, če se nekdo ne strinja z njimi a je hkrati ženska

"Ženskam se ni treba bati ... Kako lahko damo toliko moči drugim? Saj smo same dovolj odrasle, da povemo, kaj bi rade! Same smo odgovorne zase."


ravno to feministke počnejo, kot da so ostale ženske otroci, ki ne morejo reči ne

še bolj kot pa moške pa sovražijo ženske, ki ne delijo njihovega sovraštva do moških. to je naravnost izdaja.
ginza
# 15.01.2018 ob 13:37
Ne zamenjujte jeze s sovraštvom. Dve različni zadevi.
Emmure
# 14.01.2018 ob 18:21
Feminizem, ki ga jaz poznam in pripadam, je eticno gibanje za enakopravnost spolov, ki nikakor ne misli, da so vsi moski enaki, ampak je velike vecina dobrih. Ne sovrazi moskih. Mogoce sem prestara :)....pravi glas razuma.+1
ButnSkala
# 15.01.2018 ob 21:01
@snezinkica:

Zakaj točno bi morali biti moški vedno v centru naše pozornosti? In zakaj točno se tisti, ki "niso naredili ene slabe stvari ženskam", čutijo nagovorjene s strani gibanja, ki je uperjeno proti tistim, ki pa so delali slabe stvari?

***
Zato ker je moski - moski ... in zato ker se pri obtozbah ne dela razlik! Sploh pa jih ne delas ti sama!

Tukej pa je 95% moskih (obsojenih) za stvari, ki jih stori 5%!

"Pa tud slucajno stevilka ni (1 na vsakih 17 sekund) - stevilka prijavljenih posilstev je namrec 110 na dan kar pride nekje 4 do 5 na uro. Ogromna razlika (sicer se vedno te stevilke ne bi smelo biti) ampak gre se za to - da za dosego ciljev "Prirejas podatke" za dramatizacijski ucinek.

Niti slučajno si stvari ne izmišljujem ampak povzemam podatke njihovih aktivistk"

***
Podatki aktivist so prav tako napihnjeni - jaz sem ti zanalasc dal vir, podobne informacije najdes se pod drugimi stranmi z verodostojnimi podatki...

Ti tega nimas .... samo goflas pa izkrivljas podatke, kot vecina "aktivistk" ... vse za dosego cilja ....
HOR
# 15.01.2018 ob 20:14
Tudi Oprah ni videti sovražno nastrojena do moških...
LINK ali copy paste v iskalnik
http://akns-images.eonline.com/eol_images/Entire_Sit
e/2014017/rs_1024x759-140117100209-634.oprah-winfrey-harvey-weinsten-critics-choice-011614.jpg
ButnSkala
# 15.01.2018 ob 19:21
@snezinkica:

Pa tud slucajno stevilka ni (1 na vsakih 17 sekund) - stevilka prijavljenih posilstev je namrec 110 na dan kar pride nekje 4 do 5 na uro. Ogromna razlika (sicer se vedno te stevilke ne bi smelo biti) ampak gre se za to - da za dosego ciljev "Prirejas podatke" za dramatizacijski ucinek. Treba je tud vedet da jih je 110 prijavljenih (kar ne pomeni de jih je 110 bilo dejansko storjenih),,,, Se enkrat bom reku ta stevilka ne bi smela obstajat / ampak ni se treba zmisljevat!

VIr:
https://africacheck.org/factsheets/south-africas-crime-statistics-201617/

Sicer pa je Juzna Afrika vodilna na mnogih podrocjih (kar se kriminala tice) in je bolj kot ne extremen primer.
ButnSkala
# 15.01.2018 ob 18:47
Dejmo mal zarotirat zdevo ....

Kako nej se ostali moski, ki v zivljenju nismo nardil ene slabe stvari zenskam, v tem trenutku pocutimo? Oziroma moski ki si bili zrtve (psihicnega nasilja) zenske?

V tej borbi proti "manjsini moske populacije" se enostavno pozablja na ostale moske ...

@Snezinkica
V JAR je tudi najvecje stevilo umorov na prebivalca in se kej dela na odpravi tega? NE ...In najvecje stevilo primerov zlocina storjenega na rasisticni podlagi ... Se pogovarjamo o tem? NE ... ker je pac trenutno v "modi" druga problematika ...
Kapitan Kljuka
# 15.01.2018 ob 08:34
Uau, kako lepa noga! Mmmmm
Štrumfek
# 14.01.2018 ob 18:59
Se strinjam, da je #MeToo problematičen, saj nekaterih žensk še pogledati ne smeš. Pred nekaj časa sem zasledila tweet, v katerem je punca kot spolno nadlegovanje opredelila prošnjo za telefonsko številko. Takšne ženske le trivializirajo problematiko in odvračajo od resničnih primerov nadlegovanja.
anny22
# 14.01.2018 ob 16:04
Kaj je največja kriza? Da se do odkritja svinjarij prašiča Weinsteina sploh nihče od vpletenih in opazujočih ni sekiral. Mlade punčke iz srednjega Vzhoda so vedele, da se kam pride pretežno preko kavč avdicij (mogoče so jim kolegice povedale ali vsaj namignile) in so sprejele igro, šefi studiov so se med seboj dregali pod rebra in si mežikali, kje je kakšno "frišno" meso, vsi ostali zvezdniki in zvezdnice pa so si mislili, da so sedaj slavni in nad tem sranjem, a bodo za vsak primer molčali, da jim ne uide kakšna dobra vloga, itak se vsi poznajo in bi jim lahko škodilo, pa to...
Absolutno prav nimajo ne MeeToojke, ne te, ki protestirajo. Jasno pa je, da se na novo definira polje dovoljenega in nedovoljenega med spoloma. Resnica je nekje na sredi, ampak počakajmo, da se ta gonja malo umiri in glave ohladijo. Potem bomo na pogorišču pogledali, če je možna kakšna nova družbena pogodba za odnose med spoloma.
Vsaj pri nas, na Zahodu. V večini ostalih kultur se s tem ne ubadajo in samo debelo gledajo, kaj se dogaja.
oliva
# 14.01.2018 ob 15:12
"farmacevtka? je tudi primer #metoo ?"

A je kaj tvitala, furala uporniško kampanjo?
Se je sploh oglasila? Sama?
Optimist99
# 14.01.2018 ob 15:08
farmacevtka? je tudi primer #metoo ?
Manos de Piedra
# 14.01.2018 ob 14:24
To je obračunavanje znotraj degeneriranega zahoda, liberalci proti liberalcem, s tem da je enim bolj pomemben feminizem in pritoževanje nad moškimi, drugim pa spolna revolucija in razvrat, v končni fazi pa oboji izvirajo iz istega gnilega okolja in so pod vplivom enakih "vrednot".

Ne vidim, v čem bi bile te Francozinje kaj boljše od holivudskih feministk, glede na to, da je v njihovem odprtem pismu izrecno zapisano, da to delajo s stališča obrambe "spolne svobode" (beri šibke moderne hedonistične družbe). Drugače pa me zanima, katere moške sploh branijo, saj mislim, da je treba moškost Francozov postavit pod vprašaj, ker predat se na način, kot so se oni leta 1940, je preprosto izničenje vsakega ponosa in časti. Medtem, ko smo Slovani po Vzhodni Evropi krvaveli za svobodo, so oni v Parizu pili hladen sok. V zahodni Evropi že dolgo ni več pravih moških, kar pa je v končni fazi tudi razlog, zakaj je ta debata pri njih sploh aktualna.
Snežinkica
# 15.01.2018 ob 21:37
Zato ker je moski - moski ... in zato ker se pri obtozbah ne dela razlik! Sploh pa jih ne delas ti sama!

Tukej pa je 95% moskih (obsojenih) za stvari, ki jih stori 5%!


Ne vem kaj točno hočeš povedati s tem, da je moški moški, ali morda zagovarjaš dominantni položaj moškega v družbi in s tem šovinizem kot nekaj normalnega?

Zaenkrat ni bil obsojen še niti en moški, kaj šele 95% in pokaži mi primer, kjer obtožujem moške za nekaj kar niso storili.
Snežinkica
# 15.01.2018 ob 20:00
"Sovraštvo do moških ne bo pomagalo"

Kot pravi Oprah: "It's not man-hating, it's truth-telling".

Prevod: Ne gre za sovraštvo do moških ampak za resnico.
Snežinkica
# 15.01.2018 ob 19:57
Kako nej se ostali moski, ki v zivljenju nismo nardil ene slabe stvari zenskam, v tem trenutku pocutimo? Oziroma moski ki si bili zrtve (psihicnega nasilja) zenske?

V tej borbi proti "manjsini moske populacije" se enostavno pozablja na ostale moske ...


Zakaj točno bi morali biti moški vedno v centru naše pozornosti? In zakaj točno se tisti, ki "niso naredili ene slabe stvari ženskam", čutijo nagovorjene s strani gibanja, ki je uperjeno proti tistim, ki pa so delali slabe stvari?

Pa tud slucajno stevilka ni (1 na vsakih 17 sekund) - stevilka prijavljenih posilstev je namrec 110 na dan kar pride nekje 4 do 5 na uro. Ogromna razlika (sicer se vedno te stevilke ne bi smelo biti) ampak gre se za to - da za dosego ciljev "Prirejas podatke" za dramatizacijski ucinek.

Niti slučajno si stvari ne izmišljujem ampak povzemam podatke njihovih aktivistk

Treba je tud vedet da jih je 110 prijavljenih (kar ne pomeni de jih je 110 bilo dejansko storjenih),,,,

Seveda ne, storjenih je bilo veliko več, saj je splošno znano, da je spolno nasilje kaznivo dejanje, ki je prijavljeno v zelo nizkem odstotku.

In ne gre samo za Afriko, tudi USA podatki pravijo, da je vsakih 98 sekund ena oseba spolno napadena.
ginza
# 15.01.2018 ob 13:35
accko:n noben potem ni kriv ce je zahod tok to promoviru da se danes zenske pri 13 letih spustijo v spolnost pa s kakimi 18 letniki k majo avta pol pa jokajo

A 13 letnica je zate ženska?? No, vsaj vemo, v katero skupino spadaš.
Grof_von_Baron
# 15.01.2018 ob 09:34
Razmišljam...koliko procentov nasilja na temu svetu povzroča moški? 80? V glavnem ogromno... zakaj je temu tako, jaz ne razumem. Vidiš neko novico, da je bil pretep... pač brez brati veš, da so to bili moški... ne štekam tega primitivnega obnašanja...

To je samo negativna posledica, dejstva da so moški pač zaščitniki človeške vrste (teritorialnost). Na drugi strani pa imaš dejstvo, da smo zaradi tega postali najbolj uspešna vrsta, ki je kadarkoli živela na tem planetu. S "feministično analizo družbe" bi pač še vedno bili malica vsemu, kar ima večje kremplje, zobe ali mišice od nas in živeli po jamah.
Snežinkica
# 15.01.2018 ob 07:16
39-letna Casta trdi, da gibanje, uperjeno predvsem proti spolnemu nadlegovanju žensk, te spreminja v žrtve, zato noče imeti nobenega opravka z njim.

Ne razumem, kot da bi jo kdo silil, da ima karkoli s tem gibanjem. Glede na to, da je zanjo očitno "žrtev" umazana beseda, je tako tudi bolje, takšnih ne rabimo.

"Ženskam se ni treba bati ... Kako lahko damo toliko moči drugim? Saj smo same dovolj odrasle, da povemo, kaj bi rade! Same smo odgovorne zase."

Vsakih 17 sekund je v JAR posiljena ena ženska, ob dejstvu, da večina posilstev sploh ni prijavljenih. Me veseli, da nam je sedaj Laetitia nakazala kako ta pereč problem rešiti. Vsem tem in ostali ženskam, ki so po svetu posiljene, je treba samo prenesti njeno sporočilo, da so same odgovorne zase in da naj pač povedo storilcu, da ne želijo biti posiljene. Kot posledico te genijalne rešitve pričakujem, da bomo do konca leta 2018 izkoreninili spolno nasilje po celem svetu. Laetitio pa že sedaj predlagam kot kandidatko za Nobelovo nagrado.

Sovraštvo in nastrojenost do moških ne bo pomaknilo stvari naprej,"

Razkrivanje in obsodba spolnega nasilja ter tistih, ki ga izvajajo, ni sovraštvo. Sovraštvo je opravičevanje in relativiziranje težine teh dejanj, sovraštvo do žensk.

"Šokira me, ko slišim, kako je bila spet neka ženska pretepena do smrti, pa to komaj kdo omeni. Dajmo, ne govoriti samo o hollywoodskih igralkah, ampak o vseh žrtvah.

Gospa očitno ni na tekočem, gibanje se je res začelo v HW ampak se je hitro razlilo po vseh področjih. Oglasile so se denimo delavke iz ameriške agro industrije, ki so podprle igralke in ob tem povedale, da delajo res na zelo različnih področjih a njihova izkušnja je podobna. Denarni sklad, ki ga je ustanovilo gibanje Times'up je namenjeno ravno ženskam, ki si ne morejo privoščiti pravne pomoči za boj proti svojim izkoriščevalcem.

Pismo razdelilo javnost


Ne bi rekla. Izkazalo se je, da so podpisnice pisma v izraziti manjšini in da med njimi prevladujejo bogate ter priviligirane ženske, njih je 100, kot je lepo zapisano v članku, pa se je gibanju #zašpecaj prasca, pridružilo na milijone običajnih žensk. Iz tega vidika sem torej vesela, da se Laetitia in kompanija oglašajo, da vemo kdo je kdo in da tudi vidimo kako malo jih je. Skratka, sestre zmagujemo in pred nami je svetlejši jutri.
Snežinkica
# 14.01.2018 ob 18:59
@sch
Ali ni to gibanje v principu usmerjeno proti moškim, ki spolno nadlegujejo ženske? Saj je vendar jasno, da tega ne počnejo vsi moški. Niti ne večina! Jih je pa veliko, in edino prav je, da se jih ne tolerira.

Seveda je to gibanje uperjeno proti moškim, ki spolno nadlegujejo ženske in nihče ni trdil, da so VSI moški spolni predatorji. Taki, ki ozko izpolnjujejo ta kriterij, so seveda v manjšini, tako kot so na drugem koncu v manjšini tisti, ki iskreno in dosledno nasprotujejo spolnemu nasilju. Večina moških pa je v veliki sivi coni vmes, kar je lepo razvidno tudi na tem forumu. Sicer načeloma obsojajo spolno nasilje, AMPAK.... vedno je na koncu stavka kakšen "ampak", vedno kakšne pripombe in dodatni pogoji. In počasi si bo treba priznati, drage moje, ne glede kako boleča in kruta se vam zdi ta resnica, da so tudi ti moški iz sive cone, del problema in ne rešitve. Da s svojim toleriranjem in gledanjem stran, obtoževanjem žrtev ne pa storilcev, omogočajo predatorjem veliko lažje delo, kot bi ga imeli sicer. Tako da ne, kakorkoli brutalno se že to sliši, ne pristanem na tezo, da je večina moških dobrih, ženskam naklonjenih, naših zaveznikov.
oliva
# 14.01.2018 ob 15:24
"še bolj kot pa moške pa sovražijo ženske, ki ne delijo njihovega sovraštva do moških. to je naravnost izdaja."

Ja, sem opazila.
Ampak veš kaj je pa paradoks?
Da tudi veliko moških tako meni. ;)

Npr. v temi, kjer debatiramo o tem in imam recimo skoraj identično mnenje z moškim, ki ima 5 plusov, a pri mojih postih pa sami minusi, pri čemer ne verjamem, da so sam od feministk.
Ampak tud tipom grem na živce, ker ne potegnem "s svojimi". :o)
Kazalo