Zanimivosti
74-letna Catherine Deneuve, francoska filmska ikona, je ena izmed podpisnic pisma, v katerem obsojajo lov na moške. Foto: Reuters
Oprah Winfrey
Oprah Winfrey je s svojim govorom navdihnila številne, oglasili pa so se tudi kritiki. Foto: Reuters

Dodaj v

Pismo o "lovu na moške" razdelilo Francijo - aktivistke in ministrica proti Deneuvejevi

Seal pa nad Oprah Winfrey
11. januar 2018 ob 11:12
Pariz - MMC RTV SLO

Pismo skoraj sto Francozinj z legendarno igralko Catherine Deneuve na čelu, v katerem so obsodile plaz obtožb, ki se je usul na moške po Harveyju Weinsteinu, je v Franciji sprožilo številne kritike.

Francoski mediji in družbena omrežja so po odprtem pismu eksplodirali. Francoske aktivistke, med njimi feministka Carole De Haas, so pismo strogo obsodile, povedale so, da gre "za čudno delo nerodnega delovnega kolega ali strica, ki ne razume, kaj se dogaja". Dodale so, da stoterica spolno nadlegovanje predstavlja kot normalno.

Ministrica za enakopravnost Marlène Schiappa je za radio France Culture povedala, da je "v odprtem pismu nekaj stvari zelo žaljivih in lažnih" in da je zelo nevarno govoriti take stvari. Poudarila pa je, da se za spolni napad lahko gre v zapor za tri leta.

Ena izmed podpisnic spornega pisma, novinarka in pisateljica Abnousse Shalmani, je presenečena nad skrajno nasilnimi odzivi, kot jih je imenovala: "Sem odrasla oseba. Kot taka sem sposobna prejemati spolne ponudbe in še bolj sem jim sposobna reči ne."

Spomnimo, podpisnice pravijo, da so obtožbe spolnega nadlegovanja in posilstev zoper Weinsteina proti moškim ustvarile "totalitaristično" vzdušje in sprožile "lov na čarovnice", ki preti spolni svobodi. "Posilstvo je zločin, a skušati zapeljati nekoga, tudi vztrajno ali pa nerodno, ni - kot ni mačistični napad, če se moški obnaša džentelmensko," pišejo v pismu, objavljenem v časniku Le Monde. "Moški so kaznovani po hitrem postopku, izgubljajo službe, pa je vse, kar so zagrešili, da so se dotaknili kolena neke ženske, skušali ukrasti poljub, govorili o intimnih zadevah med službeno večerjo ali pa pošiljali spolno nabita sporočila nezainteresiranim ženskam."

Seal nad Oprah
Primer Harvey Weinstein je razdelil tudi ZDA. Slavni pevec Seal je legendarno televizijsko voditeljico Oprah Winfrey označil za hinavko. Na Instagramu je objavil fotografije Oprah in Weinsteina, na kateri voditeljica poljublja producenta, pripisal pa je: "Ko si del problema desetletja in naenkrat vsi pomislijo, da si rešitev." S sarkastičnim komentarjem Seal namiguje, da je Oprah vedela, da Weinstein zlorablja ženske: "Oh, pozabil sem ... Slišali ste govorice, a niste vedeli, da je dejansko napadal mlade igralke, ki niso niti vedele, v kaj se spuščajo. Moja napaka."

Oprah je množice navdihnila z govorom po prejemu nagrade Cecila B. DeMilla. Njen govor naj bi imel vse, kar morajo imeti predsedniški nastopi - zgodovinski pridih in lekcijo, na koncu pa navdih, klic po spremembi in upanje v boljšo prihodnost. "Na obzorju je nov dan, in ko bo napočil, bo to zato, ker je veliko veličastnih žensk in nekaj fantastičnih moških trdo delalo, da postanejo voditelji, ki nas bodo popeljali v čase, ko nikomur več ne bo treba reči 'jaz tudi'," je Oprah končala govor, v katerem ni mogla mimo množice obtožb o spolnem nadlegovanju, ki so preplavile Hollywood v zadnjih mesecih. Njena opazka leti na gibanje #metoo ("Jaz tudi"): s tem geslom je v zadnjih mesecih svojo dolgoletno tišino prekinila cela plejada žensk, ki so bile izpostavljene spolnemu nadlegovanju Harveyja Weinsteina in drugih vplivnih ustvarjalcev v industriji.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
friks
# 11.01.2018 ob 11:25
Razumne ženske tako kot razumni moški vedo, da so delitve in polarizacija glede na spol popolna neumnost. V civiliziranem svetu stvari počnemo skupaj.

Na drugi strani je sicer neka skupinica razjarjenih aktivistk, ki so mislile, da bodo zaradi ekscesnih dejanj nekaj perverznežev obračunale s celotnim moškim svetom, pa so se seveda krepko zmotile.
la.sonrisa
# 11.01.2018 ob 12:03
no ja... sem ženska in sem bila tud sama kdaj deležna sleezy opazk nekih slinastih gnjusov, ki bi jih najraje ustrelila, in se mi zato tipi kot je weinstein gabijo (glede na njegov vpliv je to še kako imelo opravka z močjo in izkoriščanjem)

moram pa vseeno priznati, da že jaz poznam ene tri, ki so se spustile v neke afere s tipi, od katerih so pol imele kakšno korist. še posebej se spomnim ene, ki je potem na kavi ponosno razlagala, kaj vse ji bo un njen, sicer poročen seveda, zdaj "zrihtal". nekako imam občutek, da v tako tekmovalnem poslu kot je šovbiznis v hollywoodu, tud takih primerov ne primanjkuje. in da se zdaj teiste frčafele oglašajo in zajahajo val 5 minut slave, je pa tud že malo smešno
pikabu
# 11.01.2018 ob 11:52
Največji problem tega "gibanja" in medijske gonje je, da se v en koš meče posilstva, spolna nadlegovanja, neprimerne opazke in geste ter osvajanja.
Medtem ko so nekatere od teh stvari grozljive, so druge nedolžne. Ker ženske same ne ločijo, kam kaj spada, je zdaj tudi toliko zmede: hollywoodsko gibanje na eni in francosko na drugi, pa zagotovo se bo našlo še kakšno. Vsako je v svojem temelju zdravorazumsko, ampak ima nekaj priveskov, zaradi katerih so stvari izgubile kompas. Vsakodnevno poročanje o nadlegovanju moških, ki prihaja iz Amerike, se zdaj sploh ne jemlje več resno, ker so nekateri primeri tako za lase privlečeni, da je že smešno.
Eden od dosežkov feminizma je to, da ženske ne vedo več, kje jim je mesto. Za moškim seveda ne več (če kateri tam ustreza, jo je treba takoj rešiti, razen če na glavo nosi ruto, tiste so vse srečne, da lahko v javnosti nosijo ruto in več feministična gibanja zanje ne mislijo narediti), zraven njega ni (več) čisto ok, očitno bo treba biti spredaj, pa čeprav marsikatera ne ve, kaj tam početi. Ampak glavno, da je spredaj, da ima moč, da ona odloča za oba. Moški se je pa prisiljen potegniti nazaj, saj je dandanes že skoraj vsak pogled spolno nadlegovanje.
Samo zanima me, če bo kdajkoli kakšna ženska ožigosana zaradi krive obtožbe. Se še kdo spomni filma Razkritje (Michael Douglas, Demi Moore)? Iz leta 1994 je...
friks
# 11.01.2018 ob 11:48
Se pa lepo vidi kakšnih sovražnih napadov so te ženske deležne s strani aktivistk.

In potem se ženske čudijo, zakaj se večina žensk ne strinja z njimi. Če vsakega drugače mislečega označiš z "uporabnim idiotom" v službi šovinistov, ki nima pojma o pojmu, potem ne moreš pričakovati, da te bodo ljudje jemali resno.
Bivši uporabnik
# 11.01.2018 ob 14:51
Nekaj podatkov (vse velja za ZDA, dvomim, da je v Evropi kaj blazno drugače):
99,5% rudarjev je moških
99% smetarjev je moških
100% oceanskih ribičev je moških
100% postavljalcev električne napeljave je moških
100% vrtalcev naftnih vrtin je moških
99,5% avtomehanikov je moških
99% delavcev na strehi je moških
99,5% drvarjev je moških
100% ogrevalnih, klimatskih in hladilniških tehnikov je moških
98% delavcev v predelavi kovin je moških
97% vzdrževalcev in serviserjev letal je moških
95,5% terenskih gasilcev je moških
92% delavcev na gradbiščih je moških
88% prometnih policistov je moških

Najbolj nevarni poklici za zdravje / poškodbe zaposlenih:
1. Ribolov
2. Drvarjenje
3. Terenski gasilci
4. Delo na gradbiščih
5. Kmetovanje
6. Smetarji
7. Delo na strehi
8. Postavljanje in vzdrževanje električnih vodov
9. Vozniki tovornjakov
10. Rudarjenje

Posledično ni presenetljivo, da je 92,5% vseh poškodb na delu, ki se končajo s smrtjo, med moškimi.

Ženske teh del kratkomalo ne opravljajo, ker se nanje ne prijavljajo. Povedano drugače, brez moških ta dela ne bi bila opravljena. Povedano še malo drugače, brez teh opravil:
- ne bi živeli pod streho,
- vprašanje kaj bi jedli,
- ne bi imeli ogrevanja, elektrike, varnosti pred zunanjimi vplivi,
- ne bi potovali,
- ne bi uporabljali kovin in predelanih materialov,
- itd.

Nekaterim ženskam gre v nos dejstvo, da moški drugače funkcioniramo. ja, drugače funkcioniramo. In ženske iz našega stališča drugače funkcionirajo. Nisem pa še slišal besede pohvale, da smo moški pripravljeni početi stvari, ki jih ženske enostavno ne počno in brez katerih bi bil ta svet po razvoju nekje med kameno in bronasto dobo.

Pa brez užaljenih mnenj, prosim. Povedal sem le dejstva. Od prve do zadnje besede tega posta.
Canis.Lupus
# 11.01.2018 ob 13:28
"Sem odrasla oseba. Kot taka sem sposobna prejemati spolne ponudbe in še bolj sem jim sposobna reči ne." ... NE, draga Abnousse Shalmani. Nisi sposobna sma odločat o sebi. Sodbne Feministke vedo kaj je dobro zate, zato marš nazaj v vrsto.
Canis.Lupus
# 11.01.2018 ob 13:30
Snežinkica
# 11.01.2018 ob 11:55
Prijavi neprimerno vsebino Večina žensk si ne želi spolnega nadlegovanja, ne glede na to kako zelo se to trudijo zaspinati šovinisti.


Večina žensk tudi ne mara militantnih Sodobnih Feministk. A to vas ne moti. Kaj zdej?
mr polh
# 11.01.2018 ob 13:15
Še vedno nisem dobil odgovora na moje vprašanje zastavljeno v članku na enako tematiko in sicer:

''Torej je po zakonih feminizma (praktično) vsak moški avtomatsko kriv. Če ni direkten zlorabljalec ali posiljevalec, pa uživa sadove nepravičnih privilegijev moških, ki so bili doseženi z zatiranjem žensk in je tako kriv posredno?''
Branko57
# 11.01.2018 ob 13:02
moški so že drugorazredni v tem trenutku. tu poteka debata samo še med ženskami, tiste ki so za in tiste ki so proti. vsaka pridodana moška beseda o tej tematiki jih že kriminalizira. realno ta generacija je že zafurana. morali se bomo zanašati na bodočo generacijo, ki se bo smejala in uprla neumnostim, ki so jih zganjali njihovi starši.
najdise
# 11.01.2018 ob 13:30
Vedno več je žensk, ki pravijo da danes ni več pravih moških. Res je. Zakaj?
Ker je za nekatere že spolno nadlegovanje, danes pa ful dobro zgledaš.
Ženske so rade urejene, skrbijo za izgled in jim tudi godi če je to opaženo. Imajo tudi to moč, da nekoga ki pretirava, ignorirajo oziroma mu pokažejo da jih ne zanima.
Seveda se tukaj pojavi problem koristi in samopodobe.
@twwwter
# 11.01.2018 ob 11:27
Dogovorni seks namesto ponudbe in povpraševanja - novi cilj sodobne družbe
feminist
# 11.01.2018 ob 15:33
Še vedno čakamo na (ponovno) objavo Krisovega komentarja ...

in cakamo....
zakrajšek
# 11.01.2018 ob 16:47
@Snežinkica:
" Razlog za smrt je pa v večini primerov človeški faktor, nepazljivost, malomarnost, opitost.... torej so si ti ljudje v resnici sami krivi. "

Kako lahko sploh kdo resno razpravlja z žensko, ki stresa takšne abotnosti?!
Manos de Piedra
# 11.01.2018 ob 16:34
@Snežinkica:
" Razlog za smrt je pa v večini primerov človeški faktor, nepazljivost, malomarnost, opitost.... torej so si ti ljudje v resnici sami krivi. "

Kakšen primitiven napad na delavski razred. Še en dokaz več, da je feminizem gibanje bogatih zahodnjakinj, ki so popolnoma ločene od realnosti. Liberalci so se že davno razkrinkali kot sovražniki delavskih ljudi.
friks
# 11.01.2018 ob 15:16
Sicer je zavajajoč že naslov. Kako lahko kdo ve, da je pismo razdelilo Francijo, če se je oglasilo nekaj feministk (0,05% francoskega prebivalstva)?

So mogoče opravili kakšno drugo raziskavo, ki je članek ne omenja?
Volkosvinj
# 11.01.2018 ob 14:43
@moderator(-ji)
Zakaj je bil Krisov komentar izbrisan? Zahtevam obrazložitev.

V nobenem delu teksta ni kršil pravil komentiranja, podal je povsem adekvaten odziv na tematiko.
favory
# 11.01.2018 ob 13:35
Verjetno zna vsaka ženska reči ne ali se obnašati tako, da je jasno, da nimaš kaj mutiti pri njej. So pa tudi čisto normalne punce, ki imajo čisto rade, da moški z njimi kaj poflirtajo ali dajejo komplimente, tako se počutijo res ženeks in ne moške kopije. Imel sem kolegico, ki je malo za šalo, malo za res izjavila, ko so se pred leti začele te debate in prepovedi: Kaj, a sedaj me ne bo smel nihče več po riti pošlatati? Pa ni bila prav nobena radodajka ali da bi iskala kakšne priviliegije. Všeč ji je bila moško-ženska igra flirtanja.
vrtojb5
# 11.01.2018 ob 13:12
Ekstremisti v protinapadu. V ozadju pa degradacija stvari, ki dejansko štejejo, pravice delavcev, manj dopusta, manj porodniške, vec dela, manj denarja, manj časa za družine.
Bivši uporabnik
# 11.01.2018 ob 16:15
@Snežinkica; 11.01.2018 ob 15:07
Razlog za smrt je pa v večini primerov človeški faktor, nepazljivost, malomarnost, opitost.... torej so si ti ljudje v resnici sami krivi.

Razlog za smrt je v naravi dela samega. Ja kriviti 'človeški faktor', e, to se sliši - češ, sam si je kriv. A ravno to je poanta. Človek si je na papirju lahko vedno sam kriv. Če ne bi šel v službo, se to niti teoretično ne bi moglo zgoditi. Pa je res povsod tako?

Kaj pa se lahko zgodi računvodkinji, četudi je nepazljiva in malomarna? Se piči s spenjačem?
Kaj pa se lahko zgodi učiteljici, četudi je posredi človeški faktor? Se polije s kavo v zbornici?
Kaj pa se lahko zgodi psihologinji, četudi bi spila šilce pred službo? Dobi izpah čeljusti zaradi dolgočasnih strank?
Kaj pa se lahko zgodi vzgojiteljici? Dobi gube na čelu, ker ji je 3-letnik pokazal jezik?

Lej, dela, ki sem jih naštel, so nevarna že sama po sebi. Ne mi rečt, da je stopnja tveganja v učilnici ista kot na gradbiščih?

_ _ _

In vse poklice, ki si jih naštel, so in še vedno opravljajo tudi ženske.

Ravnokar sem ti dokazal, da jih ne. Tistih 5 hrabrih žensk v vsakem poklicu pa razen za njene lastne potrebe ne zadošča, žal. V Sloveniji je postavljenih 1.161.966 stavb. Kdo točno jih je gradil?
_ _ _

Torej tvoja teza, da bi svet propadel, če bi denimo nek skrivnostni virus pomoril vso moško populacijo, je povsem neutemeljena,


Kako neutemeljena, če sem pa ravno dokazal, da ženske teh opravil kratkomalo ne počnejo. Slava hvalevrednim izjemam, ki jih je tako malo kot moških v lokalnem društvu za opravljanje.
_ _ _

celo nasprotno, trdim, da bi imeli veliko več sloge, sodelovanja in medsebojnega razumevanja kot sedaj.

Ti to resno? Si že kdaj delala v izključno ženskem kolektivu?
Jarik
# 11.01.2018 ob 15:50
Snežinkica@,
# 11.01.2018 ob 15:17
"Za dobro debato sta potrebni dve strani. Tukaj vas pa 99% tuli v isti rog , pa še tisti procent, ki nas izraža drugačno mnenje, vam je očitno napoti. Hvala lepa za takšno "debato"."

Snežinkica, meni je res žal, da te (pre)malo somišljenic tukaj podpira. Razložiš si lahko sama, saj verjamem, da si pametna.
Tvoj komentar pa je malo žaljiv, a se ti ne zdi? Če se čutiš ogrožena zaradi neškodljivih komentarjev, ki ti niso po godu... Pa brez zamere.
Canis.Lupus
# 11.01.2018 ob 14:10
Bonsaj
# 11.01.2018 ob 13:50
@Kris, pozabil si, da je velika večina šefov v šovbiznisu moškega spola in le ti pričakujejo od ženske, da se obleče seksapilno, skratka da je tip top zrihtana, če se želi potegovati za vlogo. To se odraža v Hollywodskih filmih, kjer lahko še tako neprivlačen in zanemarjen dedec osvoji mlado (po možnosti veliko mlajšo od njega) lepotico in potem srečno živita do konca svojih dni. Njegov videz ni tako pomemben kot njen.
A si predstavljate hollywodski film, kjer se npr. neprivlačna debeluška poroči z izklesanim lepotcem iz svojih sanj? To sem videl samo dvakrat, obakrat v komediji, kje pa drugje. Medtem ko je filmov z neprivlačnimi starejšimi moškimi, ki živijo z brezhibno urejenimi lepoticami na pretek. Kaj to pove o družbi?


O družbi nam to pove da smo moški in ženske različni. Ženska bolj kot estetika zanima varnost in preskrbljenost. Moškega pa mladost in joški (smo pač preprostejša bitja :)). Seveda je to taka čez palec ocena.

Koliko primerov v realnem svetu imaš za primera:
bogat lepotec --> neprrivlačnica.
bogat star neprivalčnik --> mlada pnevmatična lepotica

Daj v google in ko boš imel zadetke boš našel odgovor, zakaj se bogat izklesan lepotec zaljubi v debelušno, po vseh standardih neprivlačno, dekle le v komedijah.

Ne sodim sem samo zapisel kakšno je dejansko stanje. Kar se mene tiče, naj se vsak spentlja s komurkoli želi, dokler je aranžma za obe strani ugoden.

SJW-ji s svojim cviljenjem zadeve ne boste spremenili.
Ali pa nameravate določiti kvote tudi tu?

Kris
# 11.01.2018 ob 13:53
maher@ hvala, a je moj komentar zdržal le nekaj minut tu gor. Mnenje moškega, ki se ne strinja z mainstream agendo, je izbrisano. Moderator(ka) dovoljuje celo serijo komentarjev, izrazito sovražnih in naperjenih proti moškim. To je famozna svoboda govora, kot si jo predstavlja MMC. Če je kdo mislil, da živimo v demokraciji, kjer vsak lahko pove svoje mnenje, se hudo moti. Živimo v prividu, iluziji demokracije, kjer je ena stran utišana, druga pa poveličevana, tako se namenoma forsira napačen vtis, da obstaja le en tip mnenja. Poznamo že iz prejšnjega sistema (pa je res ''prejšnji'' ali je tudi današnji?)

Že več mailov sem poslal na RTV z konkretnimi vprašanji, kako si predstavljajo demokracijo na javnem mediju, a seveda v skladu z svojimi pričakovanji nisem dobil odgovora in ga tudi ne bom. Glede na to, da plačujem ta pristranski nonsens, resno razmišljam, da se odjavim.


ja, lepo bi bilom da cenzorji dajo povratno info, kaj natančno jih moti. jaz recimo nisem nikoli žaljiv. Ciniče, sarkastičen in občasno zajedljivo zajebantski da, a ne grem čez mejo.

A vsseno brišejo. In ntiti toliko niso, da bi ko Guardian naredili, ki te pač pobriše tekst in ga zamenja za splošnim jada jada. Tako bi vsaj vedeli, koliko se dejansko cenzurira tle gor.
maher
# 11.01.2018 ob 13:38
@Kris
Se seveda podpišem.
Žal pa glas (kritičnega) razuma (kaj šele humorja) pri "specialkah" tipa snežinkica vselej naleti na zaprta vrata.
Občutek imam, da bi morale te besne ženske najprej to in ono razčistiti pri sebi, preden začnejo kar vsevprek mahati s handžarjem po svojih "objektih poželenja"...
Snežinkico bi pa prosil, da se mi predstavi s fotografijo, da se slučajno kdaj ne bom spozabil in ji gentelmansko (beri "šovinistično") podržal vrata...
Volkosvinj
# 11.01.2018 ob 13:08
Hm, se lepo kaže, da so te aktivistke in feministke šle korak dlje kot pa večina ženske meni, da je potrebno, saj ne dobijo podpore oziroma se celo organizirajo skupine z nasprotnim mnenjem. V zameno pa le-te dobijo žaljivke in opazke...že v osnovi zgrešen način razmišljanja, ki je seveda spet samo Hollywoodska modna muha.

No, ima vsaj Snežinkica material za bemtenje...žal tudi za žaljenje , ker moderatorji ne opravljajo svoje naloge.
truefalse
# 11.01.2018 ob 12:48
fašizem nastane, ko ljudje ne smemo več biti en drugemu včasih tudi zgolj objekt poželenja
ButnSkala
# 11.01.2018 ob 16:31
@snezinkica:

Zadnja dva dni ko berem tvoje izjave sem se 6x bolj vesel, da moja ni podobnega misljenja - oziroma je v mojih oceh se boljsa kot je ze bila.
ButnSkala
# 11.01.2018 ob 16:28
Snezinkica nas spet zabava z argumenti na nivoju Cicibana :)

Odlicno!

Del mene si zeli ( da bi za par mescev/let vsi moski zginl z oblicja zemlje - brez smrtnih zrtev (samo hipoteticno)) pa da vas vidimo potem - kaj in kako si zelite in kaj potrebujete in cesa ne .....
najdise
# 11.01.2018 ob 16:18
@snežinkica
debata se vodi na osnovi argumentov in protiargumentov ne pa po procentih kdo je za in kdo proti.
Razumem tvoje stališče, prodajaš splošne floskule, nimaš pa argumentiranega odgovora na nasprotno stališče. Tvoje mnenje ki ga posplošuješ na vse ženske bi bilo pravilno če bi se s tem strinjale vse.
Sem dal moji ženi prebrati tvoje komentarje, njen odziv, to je neka.....ne smem napisati , bom izbrisan.
webman
# 11.01.2018 ob 15:41
Pobuda Deneuvejeve je na mestu. RTV po pričakovanju.
najdise
# 11.01.2018 ob 14:45
@snežinkica
Seveda beseda NE ima svoj pomen in tukaj se mora vse končati! Ne razumem pa tega, da izjavi ženska, da je bila spolno nadlegovana, ker je morala masirati šefa. Ni rekla NE.
Zlorabe se dogajajo tudi v moškem svetu, ampak mi kao "mačoti" o tem ne spregovorimo. Ni nujno da gre za spolne zlorabe, ampak izkoriščanje.
Pa še ena anekdota. Ženina starša v pokoju sta se udeležila zabave upokojencev. Rezultat! Tašča mi je povedal da ne gre nikoli več, niti zraven svojega moža ni mogla sedeti ker so jo kar izrinile s stola. Zgodba je zelo zanimiva in predolga, ampak tudi tast mi je povedal, da kaj takšnega ne bi rad več doživel.
@twwwter
# 11.01.2018 ob 13:17
Kmalu bomo morali moški hoditi z rutami, ženske pa bodo nadzirale vsak naš premik. Gibanje brez vsaj ene družinske spremljevalke bo prepovedano, ravno tako ogovarjanje drugega spola razen v primeru, da bi bili kaj vprašani.
friks
# 11.01.2018 ob 21:15
Snežinkica

velika večina moških in žensk nas lahko podpre gibanje v delu, ko govori o uporu proti sistematičnem nadlegovanju in zlorabi moči.

Ampak, ne moremo se pa strinjati, da se moško vedenje izpred 30 let jemlje iz konteksta in zlorablja za obračun s sodobnimi moškimi. Ne moremo se strinjati s sovražnostjo modernih feministk in njihovim bojem za priviligiran položaj. Predvsem pa z njihovim trudom za povzročanje razkola med spoloma, ki želita sodelovati, sta si privlačna in želita sobivati v najboljši možni meji.

Z napadi na delane moške, ki opravljajo najbolj nevarna dela na svetu in diskriditacijo žensk, ki imajo drugačno mnenje si pa samo dokazala kako majhna si v svojih razmišljanjih. 70 letno žensko, ki se je celo življenje borila za svoje pravice si zaradi njenega mnenja proglasila za uporabnega idiota, medtem ko si sama v preteklih komentarjih dokazala, da razen sovraštva kakšnih drugih družbenih znanj (pravo, ekonomija, psihologija) praktično ne razumeš.

In če se že tako trudiš, da bi se zlorabljene ženske oglasile tudi v slovenskem prostoru (kar sam vsekakor podpiram, čeprav ne iz ozko feminističnih razlogov kot ti), potem bi lahko v sliki pod nazivom napiala #JAZTUDI. Kaj praviš?
prizemljen
# 11.01.2018 ob 19:38
anny22
Imate pa tudi sive, tihe miške z neobstoječo samozavestjo, ki so bile mogoče celo same žrtve...

Te neopažene ali premalokrat opažene junakinje pravega življenja so ponovno izgubile bitko, ker so jih izrinile pozornosti željne obsojevalke neprimernih pogledov. Ali te kure, ki govorijo o tem, da jim je nekdo dal neprimeren kompliment, sploh kaj mislijo na resnične žrtve, na ženske iz krvi in mesa, ki jih je nekdo posilil, skušal posiliti, ustrahoval, pretepal, žalil, onemogočal. Figo mislijo. Kakšen je že naslov kampanje? ME - JAZ tudi. Najbrž se je začelo z dobrim nameniom, sedaj pa te slavne in kvazi slavne ves čas govorijo samo jaz, jaz, jaz. Trepljajo se po ramenih zaradi predragih črnih toalet in si čestitajo ena drugi znotraj svojega zaprtega jet set kroga: igralskega, aktivističnega zvezdniškega. Sploh ne pomolijo nosu ven iz svojih floskul, ampak so navdušene nad svojo slavo. Kaj so res naredile koristnega razen govorjenja v kamere in mikrofone?
el CARTEL
# 11.01.2018 ob 18:25
Abnousse Shalmani, je presenečena nad skrajno nasilnimi odzivi, kot jih je imenovala: "Sem odrasla oseba. Kot taka sem sposobna prejemati spolne ponudbe in še bolj sem jim sposobna reči ne."

zelo dobro povzeto.
feministke se obnašajo do žensk kot da so to neke infantilne zgube, ki jih je potrebno zaščititi (kot otroka).
pač rečeš ne. potem, če pa iz tega ne izhaja da si odpuščena, maltretirana ali karkoli - in to lahko dokažeš - tožiš. v tem primeru ni sporno

ampak tole cmerjenje, ker je nekdo faliran igralec in se je pred 10 leti slekel v nekem filmu, sedaj pa za vse svoje neuspehe krivi ta en trenutek, je pa bolanija.
klasično luzerstvo
el CARTEL
# 11.01.2018 ob 18:21
Največji problem tega "gibanja" in medijske gonje je, da se v en koš meče posilstva, spolna nadlegovanja, neprimerne opazke in geste ter osvajanja.
-----
To sploh ni problem, zato ker vse to obnašanje, ne glede na to da je različne težine in se ga po zakonu tudi različno obravnava, izhaja iz istega vira, šovinističnega prepričanja, da so ženske objekti in se jih torej lahko tako tudi tretira.


klasično nerazumevanje spolnega obnašanja pravzaprav veliko vrst (vključno s človekom).

ravno to je problem - da se vse meče v isti koš.
in ne, ne izhaja iz "šovinističnega prepričanja" ampak iz biološke danosti.

kako pa misliš, da so tebe tvoji starši naredili. če nis ibrezmadežno spočeta, zaradi šovinizma, je verjetno tvoja mama med naborom snubcev, ki so jo hoteli pač poseksat, izbrala najprimernejšega.
šok.
el CARTEL
# 11.01.2018 ob 18:18
Snežinkica
# 11.01.2018 ob 11:55
Prijavi neprimerno vsebino
Večina žensk si ne želi spolnega nadlegovanja, ne glede na to kako zelo se to trudijo zaspinati šovinisti.


v večini primerov si ženska ne želi "spolnega nadlegovanja", ki to postane le, če ji tip ni privlačen.
v nasprotnem po navadi ni problem.

pravzaprav je ženska biološko nosilka prokreacije, in se pričakuje, da dobi nekaj seksualnih ponudb... nato v procesu t.i. seksualne selekcije se odloči za najprimerjejšo.

ženskam, če bodo tako nadaljevale, jim moški sploh ne bodo več hodili blizu... tako kot danes feministkam ne. pričakujem torej zafrustriranost na kubik v prihodnje
Bondjanez
# 11.01.2018 ob 16:54
Bonsaj
Ne vem kje si ti nasel koga v tej debati,ki podpira nasilje. Jaz ga ne najdem. Nas je pa kar nekaj, ki mislimo, da so sle stvari predalec in da veliko zensk to dela zaradi koristi.
Snezinkici ze skoz mecem naprej, da je treba pobudnico Rose zapret. Ker je s sprejemom podkupnine omogocila nadaljevanje sprevrzenih dejanj. In zato ne more biti heroj. Pa ne komentira. Ker nima kaj.
BTW. Moja ce je ne potreplam par krat na dan po riti zacne cudno gledat,kaj je Narobe. Bom zahteval pisno dovoljenje. Za vsak slucaj.
Volkosvinj
# 11.01.2018 ob 13:15
@Kris
BRAVO!
mr polh
# 11.01.2018 ob 19:26
Dobra je tudi izjava, da imajo največjo srečo pravzaprav lezbijke, ker jim ni treba imeti opravka z moškimi. Kar tako na splošno se gladko označi moške nasplošno za zlobne, kakšna izprijena logika.
ButnSkala
# 11.01.2018 ob 18:55
friks mas prov - mogu bi napisat kar feminizem "danes je" - ker se je vse skupej sprevrgl ze v burlesko...
friks
# 11.01.2018 ob 18:51
No, feminizem je v osnovi pomenil boj za enakopravnost spolov. Ampak te moderne feministke (dobro preskrbljena mestna dekleta), ki so na pohodu povračilnega revanšizma in sovraštva za krivice, ki so se dogajale davno pred njihovim rojstvom, so izraz že tako onečastile, da se prave feministke obračajo v grobu.

Če jih kakšna od bork, ki so se v 50-tih in 60-tih let skuša slučajno spomniti za kaj se je šlo, je pa uporabni idiot v službi šovinistov.
Olympic1
# 11.01.2018 ob 17:18
Kje so te feministke ko se gre za ženske iz arabskega sveta? Aja saj res, one so svobodne.
anny22
# 11.01.2018 ob 15:17
Saj meja sprejemljivega je verjetno različna, ampak če ni očitnega ravnovesja moči, so neposrečeni poskusi flirtanja samo sitnost (včasih pa tudi simpatični ali celo uspešni) in ne napad.

Lahko ti povem svojo zgodbo o "sitnosti". Duševno moten moški je bil...kaj naj rečem, zagledan vame in je prežal, ko sem prišla na tedenska srečanja. Takoj si je izboril sedež poleg mene - ker se ostali niso upali vmešavati - in nato odkrito buljil vame. Nisem imela pojma, kaj mu gre po glavi. Včasih je na sredini vstal brez besed in odšel ven. Bala sem se, da bo naredil sceno ali postal agresiven.

Nimaš kaj, fuuuul simpatično in uspešno in blažilno za ženski ego. Not.

Ekvivalent nadlegovanja za moško stran je prijatelj, ki si je vas izbral za tarčo in vas hoče na vsak način vključiti v piramidno, Ponzijevo shemo, seveda z vašim vložkom. Da bi vas premamil, vas nadleguje noč in dan, grozi, moleduje, izsiljuje, pripoveduje solzave zgodbe, telefonira sredi noči, vam sledi, ko ga ne pričakujete.... S tem, da je napad na spolno identiteto še za nekaj stopenj hujši od napada na osebne finance. Tudi posledice so lahko doživljenjske.
anny22
# 11.01.2018 ob 15:08
Ko nekdo poda predlog za izbris...je izbris.
V svetu politične korektnosti se izbriše vse, kar koga moti.
anny22
# 11.01.2018 ob 14:35
Naj se ta hwoodska smetana poklofa med seboj...bomo imeli vsaj nekaj časa mir pred njihovim moraliziranjem.
friks
# 11.01.2018 ob 11:55
* aktivistke (moderne feministke) čudijo
prizemljen
# 11.01.2018 ob 22:43
snežinkica
Nisem govorila o pisanju po forumu ampak o opozarjanju na primernost vedenja v realnem življenju. Če se katera od kolegic neprimerno obnaša ji to tudi brez zadržkov povem, medtem ko poznam veliko moških, ki so bili tiho ali držali štango, ko so se njihovi kolegi neprimerno obnašali do žensk.

Pohvalno da vsakega opozorite na neprimerno obnašanje. Ali to delajo vse ženske? Samo vprašam, ker opozarjate samo na moške, ki so tiho.
anny22
# 11.01.2018 ob 17:09
prej nadlegovanje kot flirt, tako da se je nekaj očitno zgubilo pri branju mojega komentarja... Mogoče zadnji stavek?

Če bi bili vsi tako razumski, hladni kot špricer, pametni, skulirani in oh in sploh, bi lahko ukinili 2/3 črne kronike. Pa nismo. Ko si človek nekaj obupno želi in to je lahko tudi druga oseba, se meje podrejo in tisto, kar bi se mu prej z možgani na ledu zdelo gravž, je sedaj povsem sprejemljivo vedenje. Poleg tega si v glavi naslika še razne iracionalne bajke, kako ga ta oseba "vara", da mu jo hoče nekdo speljati in tako naprej. Od tu do neprimernega vedenja (lažja oblika, navadno na začetku) in fizičnega nasilja (težja oblika, ob koncu, ko patologija naredi svoje...) je samo en korak.
Hkrati pa se z vsako naslednjo generacijo brišejo meje, kaj je sprejemljivo in kaj ne. V Ljubljani kadarkoli ni problem priti do sexa s 14 letnico in nekatere gospe ne sexajo s fanti, starejšimi od 17 let. Taka spolnost se zdi sprejemljiva tako starejšim kot mlajšim udeležencem, nihče se kaj veliko ne sekira. Samo da se "uživa".
Ker je tako težko določiti kaj je sprejemljivo in kaj nesprejemljivo vedenje, oziroma ima vsak svoj kriterij na vseh straneh, smo pač tu, kjer smo. Imamo možnost, da bomo to kaznovali kot nasilje (kar tudi je, posebej v razmerjih moči) in bo nastradal tudi kakšen nič ali malo kriv ali pa bomo tiščali glavo v pesek za vse primere, kot je bila praksa do sedaj.
Še enkrat - ne morejo se vse ženske braniti same. Večini tu navzočih moških komentatorjev se zdi, da okrog sebe gledate samo militantne feministke, ki vzrojijo ob najmanjšem namigu. Imate pa tudi sive, tihe miške z neobstoječo samozavestjo, ki so bile mogoče celo same žrtve nasilja in pedofilije, ki imajo družino, morajo prinesti domov denar, sicer se družinska finančna shema sesuje, druge službe ne bodo lahko našle...
Naj da nekdo pameten predlog, kako rešiti ta problem. Do sedaj berem samo prepucavanje po spolu.
lemur3
# 11.01.2018 ob 15:07
Saj meja sprejemljivega je verjetno različna, ampak če ni očitnega ravnovesja moči, so neposrečeni poskusi flirtanja samo sitnost (včasih pa tudi simpatični ali celo uspešni) in ne napad.
Aja pa otipavanje in vulgarnost ali vsiljivost ne sodi pod mojo definicijo flirta. Ne tega delat.
maher
# 11.01.2018 ob 13:46
@ jaz: ...s handžarjem po svojih "objektih poželenja"...

Se opravičujem: hotel sem napisati: "po teh mračnih predmetih poželenja"...
Volkosvinj
# 11.01.2018 ob 13:14
@la.sonrisa

Lep prikaz realne slike, tako prvi odstavek, kot tudi drugi. Žal je v splošni populaciji specifičen odstotek ljudi bodisi z vgojno, bodisi celo organsko pogojenim vedenjskim ali okoljskim deficitom, ki se ne zmorejo/nočejo prilagoditi družbenim normam, tako da se bo nadlegovanje žal pojavljalo še naprej.
Na drugi strani pa vsi molčijo in sprejemajo, ko se dogajajo stvari iz drugega odstavka. Zanimivo, hipokrizija par excellence.
Kazalo