Zabava
(4)
George Weah
Liberijski predsednik je v devetdesetih letih veljal za enega najboljših nogometašev na svetu – leta 1995 je bil prvi in do danes edini Afričan, ki je prejel zlato žogo. Foto: EPA

Dodaj v

Liberijski predsednik George Weah znova zaigral za reprezentanco

Zadnja tekma nogometne legende
12. september 2018 ob 17:43
Monrovia - MMC RTV SLO

Aktualni liberijski predsednik in nekdanji najboljši nogometaš sveta George Weah je presenetil navijače – po šestnajstih letih je znova oblekel dres domače reprezentance in odigral svojo poslovilno tekmo.

Včerajšnjo prijateljsko tekmo proti Nigeriji, ki je bila posvečena upokojitvi Weahovega dresa s številko 14, so Liberijci sicer izgubili z 1:2, vendar pa si bodo gledalci bolj kot rezultat zapomnili to, da jih je predsednik presenetil s svojo aktivno udeležbo.

Nogometni navijači so Weahov nenapovedan prihod na igrišče pozdravili z glasnimi vzkliki, med tekmo pa je 51-letnik kar nekajkrat pokazal, zakaj je v devetdesetih letih na račun svojih nogometnih spretnosti zaslovel po vsem svetu. Stoječe ovacije je Weah prejel tudi v 79. minuti tekme, ko je bil zamenjan. Po tekmi je sledila še slovesna upokojitev njegove številke, liberijski reprezentanti pa so se nogometni legendi poklonili z majicami, na katerih je bilo napisano "Hvala, kralj George".

Weah velja za enega najboljših afriških športnikov vseh časov. Leta 1995, ko je igral za italijanski A. C. Milan, je prejel Fifino nagrado za najboljšega igralca leta in zlato žogo – to do danes ni uspelo še nobenemu drugemu nogometašu iz Afrike.

V monrovijskem slumu rojeni Weah je v svoji bogati nogometni karieri med drugim branil tudi barve Monaca, PSG-ja, Chelseaja in Manchester Cityja, za domačo reprezentanco pa je zbral 61 nastopov. V domovini je znan tudi po svojih humanitarnih prispevkih za revne, saj je financiral šole po vsej državi.

Za senatorja je bil izvoljen leta 2014, predsednik Liberije pa je postal decembra lani, ko je v drugem krogu volitev premagal dolgoletnega podpredsednika Josepha Boakaija.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
CaEdMoN
# 12.09.2018 ob 20:20
"Hold my beer!" - je ravnokar rekel Pahor na Instagramu.
heroj
# 12.09.2018 ob 20:25
Glede na formo repke, bo Pahor se okrepitev :P
teotron
# 13.09.2018 ob 00:51
Uf, Weah je pokazal, da je včasih igral nogomet. In imamo zmagovalca med predsedniki. Dobi nagrado za največjega klovna! Država pa je v razsulu...
Emmure
# 12.09.2018 ob 19:10
evo,lepa zgodba...za Liberijo zelo vzpodbudno.Bravo Weah.
Kazalo