Na črni trg, predvsem v Španijo, Nemčijo in Francijo, kože divjih pitonov uvažajo iz jugovzhodne Azije. Foto: EPA
Na črni trg, predvsem v Španijo, Nemčijo in Francijo, kože divjih pitonov uvažajo iz jugovzhodne Azije. Foto: EPA

Na črni trg, predvsem v Španijo, Nemčijo in Francijo, kože divjih pitonov uvažajo iz jugovzhodne Azije.

Poročilo društva za zaščito pitonov kaže, da se zaradi naraščajočega povpraševanja znanih blagovnih znamk, ki uporabljajo kožo eksotičnih kač za izdelavo torbic, čevljev in oblačil, krči populacija pitonov v naravi, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V poročilu predlagajo, da bi pitone v naravi lahko zaščitili tako, da bi jih gojili v komercialne namene, čeprav je kače težko vzgojiti v ujetništvu. "Poročilo ponuja mogočo alternativno rešitev za pridobivanje kačjih kož, po katerih narašča povpraševanje," je dejala izvršilna direktorica Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN) Jean-Christophe Vie.

Pitone že gojijo na Kitajskem, Tajskem in v Vietnamu, v Indoneziji in Maleziji, ki sta glavni dobaviteljici kačjih kož, pa kače že skoraj osem desetletij lovijo v divjini. Ker je prodaja kačjih kož razširjen in cvetoč posel, študija opozarja tudi na previdnost pri kožah, ki naj bi prišle s farm iz Laosa, Kambodže, Indonezije in Malezije.

Gre za prvo študijo, ki jo je objavilo Združenje za ohranjanje pitonov, podprli pa sta jo tudi modni hiši Gucci in Kering ter IUCN, piše AFP. Priporočajo uporabo posebne tehnike, kjer s testom DNK ali testom izotopov ugotavljajo, ali je bila kača gojena ali ujeta v naravi. Predstavnica Keringa Marie-Claire Daveu je pojasnila, da bi takšne spremembe pomagale, da bi bila modna industrija bolj ozaveščena o tem, odkod prihajajo kože pitonov.