Twiggy je v svetu mode dejavna že več kot 60 let. Foto: Reuters
Twiggy je v svetu mode dejavna že več kot 60 let. Foto: Reuters

Twiggy, ki velja za prvo supermanekenko na svetu, je pri 69 letih doletela nova čast, v Buckinghamski palači so ji podelili častni plemiški naziv dame. Kot so pojasnili v palači, so se za tako potezo odločili, ker je močno zaznamovala modni svet.

"Ko pogledaš nazaj in vidiš, kaj vse si v življenju dosegel, je izjemen občutek," je po podelitvi po pisanju portala The Mirror povedala Twiggy in dodala, da je bila prepričana, da ji v modnem svetu ne bo nikoli uspelo: "Za manekenko sem precej nizka, zato so mi večkrat povedali, da nikoli ne bom model. Potem sem se postrigla in čez noč postala slavna. Še danes dobivam pošto oboževalcev z vsega sveta."

Na podelitvi so jo spremljali mož Leigh, sin Jason in hčerka Carly. Foto: Reuters
Na podelitvi so jo spremljali mož Leigh, sin Jason in hčerka Carly. Foto: Reuters

Zaslovela pri rosnih šestnajstih

Twiggy se je na prestol modnega sveta povzpela leta 1966, ko je bila stara 16 let. Pozornost je vzbudila z vitko postavo, fantovsko pričesko in velikimi očmi.

Čeprav je žela uspeh za uspehom, se je modnih pist naveličala po štirih letih in se odločila, da se poskusi kot igralka ter glasbenica. Takrat je dejala: "Ne moreš biti vse življenje le obešalnik za obleke."

Po nekaj letih se je vrnila v modno industrijo in je ni nikoli več zapustila. Na vrhuncu kariere je krasila naslovnice priznanih modnih revij, postavila pa se je tudi pred objektiv fotografov, kot so Cecil Beaton, Richard Avedon, Melvin Sokolsky, Ronald Traeger, Bert Stern, Norman Parkinson, Annie Leibovitz in Steven Meisel. Pozneje je bila obraz številnih kozmetičnih in modnih znamk, kot oblikovalka pa se je preizkusila tudi sama.