Američanki je Rus preimenoval v brata. Foto: EPA
Američanki je Rus preimenoval v brata. Foto: EPA
Rus se je moral javno opravičiti. Foto: EPA

Tako je ameriška teniška zvezdnica Serena Williams na sklepnem mastersu sezone v Singapurju po zmagi nad Eugenie Bouchard prvič komentirala afero "brata Williams", ki zadnje dni buri (športno) javnost.

Povedala je, da se je predsednik ruske teniške zveze Šamil Tarpiščev, ki se je javno ponorčeval iz slovitih sester - v pogovorni oddaji na državni televiziji je sestri Williams preimenoval v brata - opravičil: "Opravičil se je, meni in sestri. V pisni obliki. Z njim pa nisem govorila."

Spomnimo, žensko teniško združenje profesionalnih igralk WTA je Tarpiščeva, ki je član Mednarodnega olimpijskega komiteja, kaznovalo z enoletnim suspenzom in plačilom kazni v višini 25.000 dolarjev (20.000 evrov).

Rus se je moral tudi javno opravičiti: "Serena in Venus sta brez vsakršnega dvoma vrhunski športnici, ki sta teniško igro pripeljali na najvišjo raven, mogoče celo na povsem drugačno raven. Sestri Williams bosta vedno izstopali na teniški turneji, kot so tudi izstopajoči njuni dosežki v športu sploh po zaslugi njunega izjemnega talenta in dosežkov. Uspelo jima je vzpostaviti povsem nova merila ter dosežke in rezultate postaviti na novo raven, s katero sta postavili nov mejnik tudi za druge igralke. Moje pripombe so bile spontane in izrečene v živo v večernem televizijskem šovu, v katerem so tenis prikazali v slabi luči, s čimer so povzročili razdor v močni in prijateljski teniški družini. Nikogar nisem želel užaliti ali se norčevati iz športnikov. Žal mi je, da so mojo šalo ob prevodu v angleščino vzeli iz konteksta pogovorne oddaje ter temu namenili toliko pozornosti. Mislim, da tega incidenta ne gre napihovati čez vse meje. Kar je bilo rečeno v televizijskem šovu, je bilo povedano brez kakšnega posebnega namena užaliti kogar koli."

Glavno organizacijsko telo ženskega poklicnega tenisa se ob povsem ponesrečeni primerjavi ni smejalo, neslano šalo je označilo za neustrezno in skrajno žaljivo in kot tako si zasluži takojšen odziv in kazen. "Združenje teniških poklicnih igralk je bilo utemeljeno na načelih enakopravnosti, enakih možnosti za vse ter spoštovanja. Venus in Serena poosebljata prav ta načela. Komentar gospoda Tarpiščeva, s katerim je postavil pod vprašaj spol naših največjih šampionk, si zasluži obsodbo in kazen," je združenje WTA s sedežem v St. Petersburgu na Floridi zapisalo v odzivu na javno izjavo predsednika ruske zveze.