Vision RS je hitri priključni hibrid. Foto: Škoda
Vision RS je hitri priključni hibrid. Foto: Škoda

Pred nekaj tedni je Škoda objavila prve skice koncepta vision RS, s katerim napoveduje nov model v “golfovem” razredu. Ta bo nadomestil model rapid, a ne bo njegov neposredni naslednik, saj naj bi bil bolj dovršen in imel vse lastnosti za boj proti glavnim igralcem C razreda, kot je volkswagen golf.

Po prvih skicah in oznaki je bilo takoj jasno, da gre za koncept dinamične kombilimuzine, kar so Čehi zdaj potrdili tudi z objavo njegovih tehničnih lastnosti. Pod pločevino se namreč skriva zmogljiv hibridni pogonski sklop, ki ga sestavljata 1,5-litrski turbobencinski motor TSI s 110 kilovati (150 KM) in elektromotor, ki zmore 75 kilovatov (102 KM) v kombinaciji z baterijo s kapaciteto 13 kilovatnih ur. Skupna moč znaša 180 kilovatov (245 KM), kar je dovolj za pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro v 7,1 sekunde ter največjo hitrost 209 kilometrov na uro. S polno baterijo je mogoče le na elektriko prevoziti do 70 kilometrov, polnjenje pa traja dve uri in pol. Ob tem emisije ogljikovega dioksida po meritvenem ciklu NEDC znašajo le 33 gramov na kilometer.

Čustva in trajnostni pristop
Pri Škodi so o konceptu povedali, da združuje nov, čustven oblikovalski jezik ter trajnostni pristop, saj je njegova notranjost med drugim izdelana iz recikliranih ogljikovih vlaken in veganskih materialov.

Koncept poleg novega modela, ki bo nadomestil rapida, napoveduje tudi oblikovni jezik prihodnjih Škodinih športnih modelov z oznako RS. Serijskemu modelu, ki bo na voljo prihodnje leto, bo, seveda, sledila še športna izvedba RS.