Dick Dale (1937–2019). Foto: Discogs
Dick Dale (1937–2019). Foto: Discogs

Dick Dale, ki je bil dejaven tudi kot deskar, se je v zgodovino zapisal z žanrom glasbe v 60. letih preteklega stoletja, ki se ga je prijelo poimenovanje surf rock zaradi povezanosti s surfersko kulturo.

Mlajšim generacijam je najbrž najbolj znan po svoji instrumentalni različici skladbe Misirlou, ki jo je tri desetletja po njenem nastanku v uvod svojega filma Šund umestil Quentin Tarantino.

Dale, z rojstnim imenom Richard Anthony Monsour, je prišel na svet v Bostonu leta 1937, kjer se je rodil materi poljsko-beloruskih in očetu libanonskih korenin. In prav libanonsko poreklo je navdihnilo zvok njegove instrumentalne glasbe. Ko mu je bilo 17 let, se je družina zaradi očetove službe preselila v Kalifornijo, kjer se je izmojstril v umetnosti deskanja na vodi.

Na glasbenem področju se je kot mladenič sprva preizkusil v igranju trobente in ukulele, saj je želel iti po stopinjah svojega vzornika Hanka Williamsa. Stric ga je naučil tudi igranja bobna tarabuka, kar je prav tako vplivalo na njegov poznejši slog igranja kitare. Svojo prvo kitaro je kupil od prijatelja, zanjo pa je odštel osem dolarjev.

Edinstven udaren slog igranja kitare
V drugi polovici 50. let je začel koncertirati v mestu Balboa, južno od Los Angelesa s svojo spremljevalno zasedbo pod imenom Dick Dale & Hise Deltones in takrat je že razvil svoj udarni slog igranja.

Dale je bil levičar, vendar je kljub temu sprva uporabljal standardne, desničarjem namenjene kitare, vendar pa si tudi ob prehodu na kitaro za levičarje vrstnega reda strun ni zamenjal. Velja za enega prvih, ki so pri igranju električne kitare uporabljali tonske lestvice, ki jih ne najdemo v zahodnjaški glasbi. Svoj način igranja pa je sam označil za pulziranje.

Dick Dale & His Deltones. Foto: Discogs
Dick Dale & His Deltones. Foto: Discogs

Skladba Let's Go Trippin, ki je leta 1961 kot singel izšla pri njegovi lastni založbi Deltone Records, velja za prvo posneto skladbo žanra surf rock in je takrat postala precejšnja lokalna glasbena uspešnica. Leta 1962 je izdal prvi album, naslovljen Surfers' Choice, in še istega leta nastopil v slavni televizijski oddaji Eda Sullivana s svojo različico prej omenjene grške ljudske pesmi Misirlou, naslovljeno Misirlou Twist. Leta 1963 je podpisal pogodbo z veliko založniško hišo Capitol Records, kjer je nato v naslednjih treh letih izšlo več njegovih albumov.

Navdih za velika kitarska imena
Dicka Dala oziroma surf rock kot navdih za svoje ustvarjanje navajajo številni glasbeniki, med njimi so bili tudi Jimi Hendrix, Jimmy Page in Stevie Ray Vaughan. Nedvomno pa so ta žanr do širših množic najuspešneje spravili The Beach Boys.

V poznejših letih se je Dale posvečal okoljevarstvu, še posebej boju za ohranjanje ogroženih živali, pestile so ga tudi številne bolezni. H glasbi se je vrnil znova v 80. letih in nastopal vse do konca, saj je – kot je pred leti povedal v intervjuju za Vice News – potreboval stroške za zdravstvene storitve.

Dick Dale naj bi umrl zaradi odpovedi srca, za sabo je pustil ženo Lano in sina Jimmija. Novico o glasbenikovi smrti pa je za tuje medije potrdil njegov nekdanji sodelavec, basist Sam Bolle.