Med rojenimi decembra so najpogostejša imena Silva, Silvo in Silvester. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj
Med rojenimi decembra so najpogostejša imena Silva, Silvo in Silvester. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj
Ime Božič pri moških ni ravno pogosto, je pa zelo pogost priimek Božič, ki je po pogostosti v Sloveniji na 14. mestu. Foto: EPA

Osebe, rojene v prazničnem času med božičem in novim letom, so zelo pogosto in precej pogosteje kot tiste, ki so se rodile v drugih mesecih leta, dobile ime Silvester, Silvestra ali Silvo oziroma Silva.

Polovica vseh prebivalcev Slovenije z imenom Silvester in skoraj polovica vseh z imenom Silvo je bilo rojenih v decembru, prav na zadnji dan leta, ko goduje sv. Silvester, pa je bilo rojenih 78 Silvestrov in ravno toliko Silvov.

Ime Silva, ki je skrajšana oblika imena Silvestra, so precej pogosto dobivale prebivalke, rojene na zadnji dan leta ali nekaj dni prej. Med tistimi, ki so se rodile prav na zadnji dan leta, je to ime najpogostejše in ga ima 164 žensk, rojenih decembra. Ime Marija, ki je sicer najpogostejše žensko ime, pa ima 86 žensk, rojenih decembra.

Štefan je tretje najpogostejše ime med moškimi, rojenimi decembra, četrto najpogostejše ime žensk, rojenih med božičem in novim letom, pa je Štefanija.

V decembru ima rojstni dan tudi četrtina vseh moških z imenom Nikolaj in četrtina vseh žensk z imenom Nikolaja, pri imenu Niko in Nik pa povezava z mesecem decembrom ni tako izrazita. Tudi četrtina vseh Miklavžev ima rojstni dan v decembru, sicer pa ime Miklavž ni tako pogosto, saj jih je bilo na začetku leta 74.

Med pogostimi decembrskimi imeni so tudi Otilija, Viktorija in Evica, pri vseh treh pa je opazna povezava s cerkvenim koledarjem oz. seznamom godovnikov. Tudi četrtina žensk z imenom Božica ima rojstni dan decembra, medtem ko se Božič kot oblika moškega imena v Sloveniji pojavi manj kot petkrat, precej pogostejša pa je njegova uporaba kot priimek, saj je po pogostosti na 14. mestu – na začetku leta ga je imelo 3.370 prebivalcev.

Na začetku leta je v Sloveniji živelo tudi 121 prebivalcev s priimkom Božiček, 38 s priimkom Miklavž in 817 s priimkom Rudolf.

Na začetku leta je bilo 2.549 ženskam ime Jelka, 827 ženskam pa Snežana. Priimek Mraz je imelo 195 ljudi, priimek Kepa 112, Zima 56, Metež pa 44.