Za postavljanje takih jaslic je treba imeti pošteno volje.
Za postavljanje takih jaslic je treba imeti pošteno volje. "10. novembra smo začeli, skoraj vsak dan povprečno tudi sedem ur, pa še prej priprave ... okoli 500 ur je potrebnih," prizna Robert Raj. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Zimska pravljica na protokolarnem Brdu
Jaslice na stenah opuščenega kamnoloma
Božične jaslice v Prlekiji

Banovci bi bili najbrž kraj kot vsi drugi, če ne bi v predbožičnem času domačini ob vzpodbudi domačega turističnega društva ustvarjali prav posebne zgodbe. Pri skoraj vsaki hiši so namreč te dni pripravljali jaslice na prostem.

Majhne, malo večje ... "To smo se odločili zato, ker je pač cela vas začela delati in navduševali smo praktično eden drugega, sosed soseda," pove Lidija Topolnik.

Postavili kar 42 jaslic
Pred 15 leti so zrasle prve. "Bile so bolj majhne, bolj skromne, ampak z leti so se nadgrajevale in vse več vaščanov se je odločilo, da pred svojimi domovi postavi jaslice," opiše Jelka Klement.
Postavljene v za to posebej prirejeno hiško ali v drevesno duplino so posebej v veselje otrokom, ki tako že komaj čakajo dneve, ko bodo lahko dodajali figurice.

Poleg otrok se jaslic iskreno veselijo tudi starejši, sicer jih letos ne bi postavili kar 42. A take jaslice gotovo niso poceni? "Če gledamo skoz denar, potem ne bi ničesar imeli," odgovarja Topolnikova.

500 ur za pripravo jaslic
Banovska božična zgodba pa se hitro širi. Kmalu po tistem, ko so jo pred 15 leti začeli, si je svoje jaslice na prostem omislil tudi Robert Raj v sosednjem Veržeju. Najprej je postavil majhne, drugo leto ene dodal, tako tudi tretje leto, četrto leto pa še največje - postavljene so na kar 40 kvadratnih metrih ter imajo 84 pastirjev in 452 ovac.

V vseh štirih jaslicah pa je vsega skupaj 220 pastirjev in 750 ovčk, pove Raj, ki ima vse skrbno prešteto, saj si vse sproti, medtem ko jih zlaga, zapiše v zvezek. Robert vsako leto kakšno ovčico dokupi. "Vsako leto nekaj dodam, pa se nabere. Z ženo sva govorila, da je to že nekje en osebni avto, " izračuna.

Je pa za postavljanje takih jaslic treba imeti pošteno volje. "10. novembra smo začeli, skoraj vsak dan povprečno tudi sedem ur, pa še prej priprave ... okoli 500 ur je potrebnih," prizna.
Da so potem, ko zagorijo še lučke in se nekje iz ozadja oglasi pesem, jaslice nared, njihovi ustvarjalci pa zadovoljni. Vse do treh kraljev se bodo tako - kot že vrsto let - v Veržej in Banovce zgrinjali obiskovalci od vsepovsod. Večerni sprehod po božični vasi je pač nekaj posebnega.

Animirani svetlobni učinki v kamnolomu

Je že res, da so žive jaslice zadnja leta na ogled v marsikaterem kraju po Sloveniji, a tiste v Svečini, v občini Kungota na meji z Avstrijo, so nekaj posebnega. Biblijsko zgodbo, vsako leto izpopolnjeno, namreč uprizorijo na stenah opuščenega kamnoloma s sodobno tehnologijo.

Svečinski božični spektakel v tradicijo živih jaslic tako posega na svojevrsten način - zgodbo o rojstvu Jezusa namreč dopolnjujejo različni zvočni, predvsem pa animirani svetlobni učinki.

Celotna predstava je kljub temu, da igralci v njej ne spregovorijo niti ene besede, jasna in razumljiva - poiskati mir pred prazniki. "Da se družina doma združi, da se vsi razumejo, da se nekoliko sprostijo v teh stresnih časih, to je glavno vodilo te predstave," meni Blaž Točaj, ki nastopa v vlogi Jožefa.

Pri pripravi predstave je več tednov sodelovalo 25 domačinov, ki s tem v predprazničnih dneh poskrbijo za primerno vzdušje in druženje tako domačinov kot sosedov čez mejo. Žive jaslice med skalami si je lani ogledalo več kot 2.000 ljudi, letos sta dve predstavi že pod streho, dve pa bodo pripravili še jutri in pojutrišnjem.

Pravljična dežela na protokolarnem posestvu
Za konec pa še na protokolarno posestvo Brdo, kjer so kljub odsotnosti snega pripravili Zimsko pravljico. Državno protokolarno območje so spremenili v pravljično deželo in ga odprli za širšo javnost. Ko sonce zaide, se na Brdu prične pravljica, zimska pravljica. Namenjena je najmlajšim, pa tudi starejšim. Skupaj se čez posestvo Brdo po z ognjem osvetljenih poteh sprehodijo od pravljice do pravljice.

Med pravljicami lahko vsakdo zavije tudi v hišo božičnih aranžmajev, se zavihti na konjička ali oslička, pozdravi lipicance in opazuje, kako nastaja ledeni labod. Svoje pa pri vsem skupaj naredi še resnično lep ambient, s takimi dogodki pa se večinoma zaprto in varovano Protokolarno posestvo Brdo odpira tudi širši javnosti. Zimska pravljica na Brdu je dolga tri dni in to kljub temu, da prave zime ni od nikoder.

Zimska pravljica na protokolarnem Brdu
Jaslice na stenah opuščenega kamnoloma
Božične jaslice v Prlekiji