Foto:
Foto:
Cene ameriške lahke nafte so najnižje v zadnjih petih tednih.

Petkovo trgovanje je še najbolj zaznamoval Hypo, ki je na prostem trgu navdušeno kupoval delnice Mipa do cene 2.000 SIT. Ob 26 milijonih SIT prometa je tako enotni tečaj novogoriških "pršutarjev" zrasel za pet odstotkov.

Delnice Tosame so se podražile za štiri odstotke, na 13.546 SIT, kar je največ po avgustu. Novi obvezni kompleti prve pomoči, ki jih bodo morali kupiti vozniki, bodo namreč bistveno vplivali na prihodke domžalskega podjetja.

S krajšimi koraki, a vseeno vztrajno, se dražijo delnice Etre 33. Na koncu je bilo najboljše povpraševanje že pri 98.000 SIT. Cena Iskre Avtoelektrike se je po dveh bolečih padcih ustalila pri 10.000 SIT.

V borzni kotaciji so se ob skromen prometu opazneje podražile le delnice Kolinske (za 1,2 odstotka) in Pivovarne Laško (+0,7 odstotka). Čeprav promet še zdaleč ni visok, pa tokrat lahko najdemo osem delnic, s katerimi je bilo za vsaj 15 milijonov SIT prometa. Gre za delnice Žita, Mercatorja, Salusa, Krke, Gorenja, Merkurja, Luke in Petrola.

Od naštetih se je podražila le Krka, in sicer za 0,2 odstotka, na 82.258 SIT. Čeprav je Mercator izgubil nekaj tolarjev, je njegov enotni tečaj (42.848 SIT) v primerjavi s prejšnjim petkom od blue čipov še največ pridobil, in sicer odstotek.

Med delnicami investicijskih družb se je v petek za dober odstotek zvišal enotni tečaj Krone senior, Infond id 1 pa je dražji za 0,7 odstotka.

Wall Street drugič zapored krepko navzgor
Največji delniški trgi so lahko s tem tednom zelo zadovoljni. Indeks Dow Jones (+1,75 odstotka) je v četrtek drugič zapored občutno porasel, in sicer na 10.314 točk, kar je največ v zadnjih sedmih tednih. Širši indeks S & P 500 je zaključil celo pri najvišji vrednosti po marcu 2002, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil odstotek in je vreden 2.023 točk. To je največ po koncu junija.

Na ugoden četrtkov "izplen" je vplivala predvsem nafta. Ameriška lahka nafta je padla pod 49 dolarjev, kar je najnižje v zadnjih petih tednih. Od rekorda (55,67 dolarja) je črno zlato oddaljeno že 13 odstotkov. Za sod londonskega brenta je treba plačati manj kot 46 dolarjev.

Vlagatelji so opogumljeni tudi zaradi ameriških volitev, ki tokrat v nasprotju z letom 2000 niso postregle z nepričakovanimi zapleti. Marsikdo si je zdaj opogumil in denar vložil v delnice. Petek prinaša pomemben podatek o trgu dela v ZDA. Prejšnji mesec naj bi največje gospodarstvo na svetu ustvarilo 175.000 novih delovnih mest, pri čemer bo brezposelnost verjetno ostala 5,4-odstotna.

Petkovo dopoldne v Evropi je bilo rahlo pozitivno. Londonski delniški indeks FTSE 100 je presegel 4.750 točk in je najvišje v zadnjih dveh letih. Frankfurtski DAX 30 se je povzpel za 0,8 odstotka, do 4.080 točk. Tokijski Nikkei je spet nad 11.000 točkami.

Evro se je ta teden zelo približal vrednosti 1,29 dolarja in s tem rekordni vrednosti z začetka leta. Zlato je spet splezalo nad 430 dolarjev za unčo.