Foto:
Foto:
Aretacije osumljencev temeljijo tudi na skrivnem opazovanju in prisluškovanju.

Po besedah načelnika kriminalističnega urada Roberta Mravljaka je dva od aretiranih sodnik že zaslišal in za enega odredil pripor.

Sicer pa so kriminalisti skupno podali kazenske ovadbe zoper šest ljudi, v štirih hišnih preiskavah so zasegli večjo količino orožja ter eksplozivno telo z daljinsko napravo, napolnjeno s TNT-jem.

Po besedah načelnika so osumljeni prodajali posamezne kose orožja po 150.000 tolarjev, za eksplozivno telo je bilo treba odšteti 380.000 tolarjev, za ročno bombo pa 9.000 tolarjev.

Prve podatke o trgovini z orožjem na širšem območju Celja so policisti zasledili v drugi polovici leta 2003 in že takrat vzpostavili stik z novomeškimi kolegi in GPU-jem. Vendar pa kupcem policisti orožja še niso zasegli.

Preprodajalci in kupci so slovenski državljani
Mravljak je pojasnil, da se kupci in prodajalci orožja niso pogovarjali v slovenskem jeziku, uporabljali so tudi šifre. Tudi kupci orožja so, tako kot osumljeni, slovenski državljani. Na vprašanje, ali je ob prijetju osumljencev prišlo do streljanja, je Mravljak pojasnil, da so policisti uporabili le zvočne in svetlobne efekte, ker je obstajal sum, da so bili osumljeni oboroženi.

Policisti še ugotavljajo, od kod izvirajo eksplozivna telesa in orožje, nadaljujejo pa tudi s policijsko preiskavo.

Vodja Okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivan Žaberl je dejal, da so osumljence skrivoma opazovali, jim prisluškovali, opravili pa so tudi nekaj navideznih nakupov orožja.

Čeprav je bil predkazenski postopek sprožen že aprila lani v Celju, bodo nadaljne aktivnosti potekale na novomeškem okrožnem sodišču.