Foto:
Foto:
Zastave na balkonu regionalne vlade v Madridu so spuščene na pol droga.
Na pomoč pri razkrivanju identitete umrlih prihajajo izraelski medicinski strokovnjaki.

V Španiji, kjer je v četrkovih eksplozijah v Madridu umrlo 199 ljudi, več kot tisoč pa je ranjenih, se je začelo tridnevno žalovanje.

Včerajšnje eksplozije na vlakih v Madridu so največji teroristični napad v Evropi v zadnjih 15 letih. Stranke, ki se pripravljajo na nedeljske parlamentarne volitve, so zaradi napadov že odpovedale vsa predvolilna zborovanja.

Žrtve napadov iz 11 držav
Španski premier Jose Maria Aznar je sporočil, da so bile žrtve četrtkovih napadov v Madridu iz enajstih držav. Aznar je dejal, da pri preiskavi o odgovornosti za napade ne bodo izključili nobene možnosti, čeprav oblasti za napad še vedno krivijo baskovsko teroristično organizacijo Eta. Odgovornost za napad pa je prevzela skupina, povezana z Al Kaido.

Volitve v nedeljo bodo
Aznar je tudi sporočil, da bodo parlamentarne volitve normalno potekale v nedeljo, kot je bilo napovedano. Španska vlada bo o vseh izsledkih preiskave o napadih obveščala tudi javnost, je še povedal Aznar.

Eta zanikala vpletenost
V telefonskem klicu na baskovsko javno televizijsko postajo ETB je Eta v petek zanikala vpletenost v napade. Telefonski klic domnevnega predstavnika Ete, ki je prav tako zanikal odgovornost za napade, je prejel tudi baskovski časnik Gara. Eta je pri prejšnih napadih vedno prevzela odgovornost prek teh dveh medijev.

Al Kaida kriva za napad?
Odgovornost za četrtkov napad v Madridu je v četrtek prevzela teroristična skupina Brigade Abu Hafs Al Masri. Arabski časnik Al Kuds s sedežem v Londonu je v četrtek po elektronski pošti prejel pismo, v katerem je skupina, ki je del teroristične mreže Al Kaida, prevzela odgovornost za napade.

V pismu so Brigade Abu Hafs Al Masri zapisale, da so napade izvedli, ker je Španija zaveznica ZDA v vojni proti islamu. Ob tem so ZDA zagrozili z novim napadom na njihovih tleh, ki je v zadnji fazi priprave.

Španske oblasti so sporočile, da že natančno in kritično preučujejo pismo, sicer pa zanje glavni osumljenec še naprej ostaja baskovska seperatistična organizacija Eta.

Varnostni ukrepi Italije in Poljske
Po četrtkovih napadih v Madridu sta Italija in Poljska poostrili varnostne ukrepe zaradi strahu pred podobnimi napadi. Državi se namreč bojita, da bi zaradi njunega sodelovanja pri ameriški vojaški zasedbi Iraka, kjer imata svoje vojake, lahko tudi sami postali tarča terorističnega napada.

Italijansko notranje ministrstvo je okrepilo nadzor nad najpomembnejšimi objekti v državi, še posebej pa varujejo špansko veleposlaništvo in konzulate ter sedeže španskih podjetij v državi. Poljska je poostrila varnostne ukrepe v pristaniščih, komunikacijskih centrih in na mejnih prehodih.

Zveza Nato za varovanje olimpijskih iger
Grčija je sporočila, da so za pomoč pri varovanju med olimpijskimi igrami v Atenah tudi uradno zaprosili zvezo Nato. V izjavi za javnost je grško ministrstvo za zunanje zadeve zapisalo, da je grška vlada zaprosila za podporo Nata pri zagotavljanju varnosti med poletnimi olimpijskimi igrami, ki se začnejo avgusta.

Nato bi tako zagotavljal pomoč pri varovanju zračnega prostora nad prizorišči, skupnem varovanju morja in pri zaščiti proti jedrskemu, biološkemu ali kemičnemu napadu. Odločitev grške vlade je posledica terorističnih napadov v Španiji, kjer je v četrtek umrlo 199 ljudi, več kot tisoč je bilo ranjenih.


Svoje mnenje o terorističnih napadih lahko izrazite na forumu.