Foto:
Foto:
Pukšič opozoril na neupoštevanje določb iz meddržavnega sporazuma.

Na podlagi sporazuma o finančni pomoči med Slovenijo in Nemčijo so najeli kredite pri banki SIB, ti krediti pa naj bi jim pomagali pri lažji vključitvi pri zaposlitvi in ustvarjanju pogojev za življenje.

Zdaj pa se jim vročajo izvršbe, po katerih bi morali vrniti več denarja, kot so ga že. Do razlik v zneskih menda prihaja zaradi stečaja SIB-a in velikih obrestnih mer. Zdomci so že napovedali, da bodo pravico iskali tudi na evropskem sodišču za človekove pravice.

Domnevno neupoštevane določbe sporazuma
Poslanec SDS-a Franc Pukšič je pojasnil, da je bilo v sporazumu zapisano, da Slovenija zagotavlja vrnitev posojila v nemških markah, kreditojemalce pa oprošča tveganja sprememb tečaja.

Zdomci so se na podlagi ugodnih predpostavk iz sporazuma vrnili iz tujine, vendar pa se določbe iz sporazuma niso upoštevale. Posojilo morajo zdaj plačati v tolarjih, izjemno pa se je spremenil tečaj nemške marke.

Premalo časa za pregled pogodbe
Zdomci so mnenja, da so se težave začele pred samimi posojili, in sicer pri izdelavi naložbenega načrta, ki je bil predpogoj, da bi dobili posojilo. Te načrte naj bi pripravila sama banka, o njih pa zdomci niso nič vedeli. Kot še navajajo, so pri podpisu pogodbe na sodišču dobili na voljo premalo časa, da bi pogodbo dovolj temeljito pregledali.