Foto:
Foto:
Cene nafte vlečejo niti na tujih borzah.

Slovenski borzni indeks (+0,1 %) je tako kot prejšnje dni tega tedna spet postavil rekordno vrednost, ki zdaj znaša 4.753 točk.

Največ zaslug za rekordni niz indeksa SBI20 imajo Krkine delnice, saj vlagatelji zaradi ugodno rešenega patentnega spora z Merckom pričakujejo nekaj milijard višji dobiček, še vedno pa tli upanje, da bo Krka končala tako kot Lek.

Večjih nihanj med trgovanjem s Krkinimi delnicami ni bilo, so se pa posli na začetku trgovanja sklepali že po skoraj 73.800 SIT. Skupni promet s Krko je presegel 100 milijonov SIT. Več ga je bilo zaradi večjega svežnja le z Drogo, katere tečaj je padel za odstotek, na 87.000 SIT.

Med prometnejše papirje so se z okrog 50 milijoni SIT uvrstile še delnice Gorenja, Pivovarne Laško in Petrola. Še največ, tretjino odstotka, se je zvišal tečaj Pivovarne Laško (7.929 SIT). Mercator je dražji za 0,4 odstotka, Kompas MTS pa se je ob nizkem prometu zavihtel do skoraj 1.300 SIT. Žito je izgubilo del tistega, kar je pridobilo v prejšnjih dneh in je padlo na 38.100 SIT. Malenkost cenejše so Savine delnice.

Na prostem trgu je bilo z delniškim idom Triglav steber I za več kot 300 milijonov SIT prometa, od tega tretjina v rednem trgovanju. Cena je že nekaj časa "zabetonirana" pri 3.500 SIT. KD holding je dan končal pri 6.500 SIT. Indeks PIX (4.094 točk) je ostal skoraj nespremenjen, indeks IPT (3.768 točk) pa je pridobil pol odstotka.

Na tujem zatišje
Po treh dneh drsenja se je cena nafte spet zvišala, vendar zaenkrat ne grozi, da bo spet segla proti 50 dolarjem za sod, do koder je črno zlato skoraj seglo prejšnji teden. Ameriška lahka nafta je porastla na 45,52 dolarja, londonski brent pa se je podražil na 42,63 dolarja. Padec evra pod 1,21 dolarja je danes dopoldne pomagal evropskim borzam. Franfkurtski DAX 30 je pridobil pol odstotka (3.790 točk). Še večja pozitivna sprememba je bila v Tokiu. Indeks Nikkei se je namreč zvišal za 1,3 odstotka, na 11.130 točk.

Sredino trgovanje v ZDA je bilo eno najmirnejših letos in ni prineslo bistvenih sprememb. Indeks Dow Jones (10.098 točk) se je zvišal za 0,2 odstotka. Spet se je oglasil predsednik ameriških Zveznih rezerv Alan Greenspan. Po njegovem mnenju je gospodarsko okrevanje dobro, omenil pa je Japonsko, ki jo utegne prizadeti visoka cena nafte.