Foto:
Foto:
Mesić: Joras je norček v funkciji nekoga drugega.
Zunanji minister Ivo Vajgl se je odzval na izjavo Mesića.

Kot je še povedal minister, je Joras z zaprtjem ceste v soboto kršil slovenski zakon in bo prijavljen sodniku za prekrške. Hrvaško stran pa bo kljub temu obvestil o slovenskem stališču, da je treba postopke, ki so jih začeli proti slovenskim državljanom, takoj prenehati.

Joras se je na lastni tiskovni konferenci po srečanju opravičil, ker je zaprl cesto, vendar pa ni mogel zagotoviti, da protesta ne bo ponovil.

Odzval se je tudi Mesić
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je na Braču izjavil, da bi se v primeru Joras država morala odzvati, saj je nedopustno, da nekdo samovoljno zapira ceste in skuša del ozemlja priključiti drugi državi. "Če kdo želi živeti v drugi državi, naj svojo hišo proda in se preseli tja, kjer bi rad živel. Joras je norček v funkciji koga drugega," je dejal Mesić.

Mesić je dodal, da je Badinterejeva komisija določila meje med novimi državami po mejah nekdanjih republik. "Zdajšnja meja na kopnu je dejstvo in je dokončno določena, o meji na morju pa se bo še treba dogovoriti ali pa jo določiti z arbitražo," je izjavil hrvaški predsednik.

Predsednik tudi meni, da posamezni spori ne vplivajo na sicer sijajno sodelovanje med državama in jih je moč rešiti.

Vajgl: Mesić je na počitnicah in taka je tudi izjava
Slovenski zunanji minister Ivo Vajgl je izjavo hrvaškega predsednika Stipeta Mesića označil za "izjavo, ki si jo predsedniki lahko privoščijo na počitnicah". "Slovenija in Hrvaška bosta imeli mejo dogovorjeno, ko se bodo o njej dogovorili in jo bodo podpisali najvišji predstavniki obeh držav. Zaenkrat je pač ni in zato vsakršno izganjanje Jorasa zveni nekako tako kot tisto izganjanje Slovencev v Filadelfijo," je dejal Vajgl.

SLS: Enostranske poteze Hrvaške
Kot pa pudarja SLS, meja med Slovenijo in Hrvaško ni bila nikoli določena. Badinterjeva komisija je zgolj zavzela stališče, da so vsa enostranska dejanja po letu 1991 pravno nična. Ravno to pa počne Hrvaška, saj je leta 1993 na drugi strani Dragonje enostransko na novo vzpostavila zemljiško knjigo za območje katasterske občine Sečovlje, so prepričani v stranki.