Foto:
Foto:
V SLS-u pričakujejo, da država ustrezno zaščiti slovenske državljane.

Do svoje hiše, ki leži na spornem ozemlju ob meji med Slovenijo in Hrvaško, je skušal prek mejnega prehoda Sečovlje s tovornjakom prepeljati gradbeni material.

Hrvaški cariniki so ga ustavili in od njega zahtevali plačilo carine, kar pa je Joras zavrnil. Svojo odločitev je utemeljeval s tem, da je kot slovenski državljan želel na ozemlje Slovenije prepeljati blago in je tako opravičen carine. Joras meni, da so mu bile tako kršene človekove pravice, saj so mu onemogočili dostop do doma.

SLS in SNS: Država naj ukrepa
SLS in SNS sta obsodila ravnanje hrvaške policije, ki je od Jorasa zahtevala plačilo carine. V SLS-u so prepričani, da je hrvaška policija ravnala protipravno, zato od vlade pričakujejo, da zaščitijo slovenske državljane tako na kopnem kot na morju.

Kot so še sporočili, Joras že več let s svojimi dejanji dokazuje neresen odnos države do problematike slovenskih naselij Škudelin, Bužin in Mlini.

SNS je omenjeni incident označil kot teror nad slovenskim prebivalstvom, zato od vlade zahteva oblikovanje skupine za vprašanje meja v nekdanjem SFRJ-ju.