Foto:
Foto:

Obe državi sta imeli lani primanjkljaj v višini 3,2 odstotka bruto domačega proizvoda, medtem ko je najvišja dovoljena meja za primanjkljaj tri odstotke BDP-ja.

Od Nizozemske, ki pravi, da bo omenjeno mejo presegla tudi letos, komisija zahteva strukturne ukrepe za znižanje primanjkljaja v letu 2005, ki bi ga znižali vsaj za pol odstotka. Za Grčijo, katere primanjkljaj je predvsem posledica organizacije olimpijskih iger v Atenah, pa komisija priporočil za ukrepanje še ni sprejela.

Preiskava tudi na Poljskem
Evropska komisija je sprožila prvo preiskavo v zvezi z državno pomočjo v novi državi članici Evropske unije, in sicer proti Poljski. Gre za prestrukturiranje znanega poljskega jeklarskega podjetja Huta Czestochowa S. A., pri čemer pa komisija dvomi, da je do prestrukturiranja podjetja prišlo brez državne pomoči.

Država namreč lahko pomoč odobri zgolj tistim podjetjem, ki so navedena tudi v pristopni pogodbi, omenjeno jeklarsko podjetje pa naj v njej ne bi bilo navedeno. Zdi se namreč, da država ni zahtevala likvidacije podjetja, ampak mu je odpisala del dolgov. Koliko dolgov natančno, pa se še ne ve.