Foto:
Foto:
Po besedah Romana Jakiča ribiči povzročajo težave vsak avgust.

Slovenska vlada je po navedbah ministrstva za zunanje zadeve v intenzivnih stikih s hrvaško stranjo. Glavna tema pogovorov je možnost diplomatske rešitve za preprečitev nadaljnjih incidentov.

Hrvaška je v torek slovenski strani izročila noto, v kateri Slovenijo opozarja na pogoste kršitve na področju Savudrije s strani slovenskih plovil.

Včeraj hrvaški ribiči v slovenskem morju
Z generalne policijske uprave pa so danes sporočili uradne podatke o včerajšnjem incidentu v Piranskem zalivu. Hrvaški ribiči so z dvema ribiškima ladjama pluli v slovenskih ozemeljskih vodah, pozneje se jim je pridružil še hrvaški policijski čoln. Po opozorilu slovenske policije so hrvaški čolni zapustili naše ozemeljsko morje.

Jakič: Meje ne določajo ribiči
Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Roman Jakič pa je dejal, da bi se morala Hrvaška bolj zavedati pomena meje. Kot je dejal v odzivu na včerajšnjo noto hrvaškega zunanjega ministrstva in najnovejše kršitve hrvaških ribičev v Piranskem zalivu, meja na morju ni samo meja Hrvaške s Slovenijo, ampak tudi z Evropsko unijo.

Po Jakičevem mnenju ni primerno, da ribiči iz Umaga vsako leto avgusta določajo mejo na morju. Jakič je izrazil tudi skrb nad hrvaško noto, v kateri je zapisano, da slovenski ribiči lovijo v hrvaških vodah, čeprav po zagotovilih slovenske policije to ni res.