Foto:
Foto:
Finski in slovenski premier Vanhanen in Rop.

O tem sta se po pogovorih na Brdu pri Kranju strinjala predsednika vlad obeh držav, Anton Rop in Matti Vanhanen. Govorila sta tudi o evropskih zadevah in sklenila, da je za Evropsko unijo ključno, da postane bolj konkurenčna.

To pa bo dosegla le, če bo okrepila raziskovalno dejavnost in znala njene dosežke prenesti v prakso.

Stališče Slovenije in Finske glede potrjevanja junija sprejete evropske ustavne pogodbe je podobno, nobena od njiju namreč ne načrtuje referenduma. Izrazila pa sta upanje, da bodo ustavo ratificirale vse članice, saj, kot je poudaril Vanhanen, razširjena unija brez ustavne pogodbe ne bo mogla uspešno delovati.

Vanhanen pri Drnovšku
Vahanena je sprejel tudi predsednik države Janez Drnovšek, ki je dejal, da je finski model povezovanja gospodarstva, znanosti in izobraževanja v Sloveniji dobro sprejet in da ima Finska visoko stopnjo zaupanja. Sogovornika sta se strinjala, da državi zelo dobro sodelujeta, s članstvom Slovenije v Evropski uniji pa so se pojavile nove možnosti za sodelovanje med državama.

Odnosi odlični tudi na parlamentarni ravni
Finski premier je dobre odnose med Slovenijo in Finsko na parlamentarni ravni potrdil z obiskom pri predsedniku DZ-ja Feriju Horvatu. Sogovornika sta ocenila, da je dvostransko sodelovanje med parlamentoma odlično in da predstavniki obeh držav dobro sodelujejo tudi v Evropskem parlamentu.