Foto:
Foto:
LDS vlade ne bo podprl za vsako ceno.
SDS je že poslal predlog za generalnega sekretarja DZ-ja.

Če bo potrebno, bomo podprli sestavo vlade čim prej, ne glede na to, ali bomo v opoziciji ali poziciji, je dejal Rop. Po njegovem mnenju bi bilo dobro, da bi Slovenija kmalu dobila vlado, da bi država lahko normalno delovala.

LDS in SDS sta se sešla na neuradnem pogovoru o koaliciji in delovanju DZ-ja. Janša in Rop o tem nista dosegla nobenega vsebinskega dogovora, poroča Radio Slovenija. Edini dogovor obeh vodij strank je bil ta, da se bosta po podelitvi mandata sestala tudi uradno.

Obdobje negotovosti škodljivo
"Tistim, ki sestavljajo vlado, želim vse najboljše in da bi to čim prej opravili, ker Slovenija to resnično potrebuje. Zelo dolgo obdobje negotovosti je slabo in ne koristi nikomur," je ocenil Rop, ki poudarja, da Janše in nove vlade ne bodo podprli za vsako ceno. Po njegovem mnenju je pomembno, kakšna bo vladna koalicija in njen program.

Rop še neodločen o kandidaturi
Izvršni odbor LDS-a je sicer analiziral položaj stranke po volilnem porazu in sklenil ustanoviti posebno komisijo, ki bo pripravila analizo volitev in strategijo delovanja stranke v prihodnjem obdobju.

Analizo bo v mesecu dni obravnaval svet LDS-a, ki bo sklical kongres, na katerem bodo predvidoma decembra potekale volitve novega vodstva LDS. Rop se še ni odločil, ali bo ponovno kandidiral za predsednika, ker je to odvisno od podpore v stranki.

Janša: Konkretnih dogovorov ni bilo
Janez Janša je pojasnil, da so se z LDS-om pogovarjali o oblikovanju nove vlade in parlamenta, vendar brez konkretnih dogovorov. Janša je iz pogovora razbral, da LDS do petkove ustanovne seje državnega zbora ne bo predlagal kandidatov za vodstvo parlamenta.

Janša je še dejal, da so poslali predlog za generalnega sekretarja DZ-ja. To naj bi bil Lovro Lončar, ki je bil doslej sekretar poslanske skupine SDS. V času Bajukove vlade je bil šef kabineta takratnega ministra za delo Mihe Brejca.