Skromnost in odrekanje sta Franca Peniča pripeljala do visokega jubileja. Foto: MMC RTV SLO
Skromnost in odrekanje sta Franca Peniča pripeljala do visokega jubileja. Foto: MMC RTV SLO

Še do lani je Franc Penič živel sam v svoji hiši v Mariboru. Potem pa se je preselil v bližino domačih krajev v Špesov dom v Vojniku. Pri slavju se mu je z manjšo zamudo zaradi jutranjih neuradnih pogovorov o novih ustavnih sodnikih pridružil tudi predsednik države, ki je skupaj s preostalimi varovanci doma Francu tudi zapel.

Francu Peniču je sicer pri devetih letih umrla mama, zato je moral že v zgodnjem otroštvu delati, zamenjal je več različnih služb, bil je tudi partizan. "V glavnem je zelo slabo živel, ni imel nobene komoditete, šele pri 14 letih je dobil prve čevlje, ko je bil pastir," je povedala njegova snaha Jožica Penič.

Slavljenec razkril recept dolgega življenja
Skromnost in odrekanje sta Franca pripeljala do 105. leta, ko je prvič dobil priložnost, da sedi ob predsedniku države. "V politiko pa se jaz nisem nikoli mešal, ker sem premajhen za politiko," je povedal Franc.

Največkrat zastavljeno vprašanje pa je bilo, kakšen je recept za dolgo življenje. "Samo ne me zatožiti gospodu Francu, ko sem ga vprašal, ali je kakšna skrivnost, je rekel, da mora biti človek malo nagajiv, ampak to je med nama," se je pošalil Pahor. Ekipa Televizije Slovenija pa je dobila malce drugačen odgovor, Franc jim je namreč pojasnil: "Recept imam pa tak, če hočeš dolgo živeti, ne smeš umreti."

Slavje v čast 105-letnemu Francu Peniču
Slavje v čast 105-letnemu Francu Peniču