Rekorder ob podelitvi. Foto: Twitter GuinnesWorldRecords
Rekorder ob podelitvi. Foto: Twitter GuinnesWorldRecords

Momoj je nasledil Alexandra Imicha iz New Yorka, ki je umrl 8. junija letos, star 111 let in 124 dni. Stari rekorder Imich se je rodil le dan pred trenutnim rekorderjem iz Japonske. Momoj je danes ob razglasitvi za najstarejšega moža na svetu star 111 let in 196 dni.

Upokojeni učitelj Sakari Momoj se je rodil 5. februarja 1903 v Fukušimi. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Saitamo, mesto nedaleč od Tokia, kjer je do upokojitve delal kot visokošolski učitelj. Pri 25 letih se je poročil, v zakonu z ženo Tamiko pa se mu je rodilo pet otrok.

Na slavnostni podelitvi je izjavil, da si kljub rekordu želi živeti še najmanj dve leti. O nasvetu za dolgo življenje pa je najstarejši moški na svetu izjavil, da tolikšno starost pripisuje predvsem zgodnjemu vstajanju in zdravi prehrani.

Najstarejša zemljanka po podatkih Guinnessove knjige rekordov pa prav tako prihaja iz Japonske. Misao Okava, ki živi v Osaki, šteje že 116 let in 168 dni.

Naslov najstarejšega zemljana vseh časov po podatkih Guinnessove knjige rekordov nosi pokojna Francozinja Jeanne Calment, ki je bila ob smrti stara 122 let in 164 dni. Da bi Momoj presegel najstarejšega zemljana vseh časov, bi moral živeti še vsaj slabih pet let. Japonec Jiroemon Kimura je namreč dočakal 116 let in 54 dni.