Kevin Chenais se s hormonsko motnjo, katere posledica je tudi huda debelost, bojuje tako rekoč že od rojstva. Foto: Youtube
Kevin Chenais se s hormonsko motnjo, katere posledica je tudi huda debelost, bojuje tako rekoč že od rojstva. Foto: Youtube

Poročali smo o kalvariji 22-letnega Francoza, ki je želel iz ZDA, kjer se je na svetovno znani kliniki Mayo v Minnesoti zdravil zaradi hormonske motnje, po letu in pol vrniti nazaj domov.

V Združene države Amerike je takrat odletel v ekonomskem razredu British Airwaysa, a na letališču v Chicagu so mu pred dvema tednoma preprečili vkrcanje na krov njihovega letala zaradi čezmerne telesne teže - Kevin namreč trenutno tehta skoraj četrt tone, potrebuje pa tudi stalno oskrbo s kisikom in posebno zdravstveno nego. "Vedno se potrudimo, da sprejmemo vsakega potnika, ki ga le lahko," so povedali pri letalskem prevozniku.

Ni smel niti na turistično ladjo za križarjenja
Družina Chenais je nato Atlantski ocean želela prečkati na turistični križarki Queen Mary, a Kevin tudi tam ni smel na krov zaradi "zdravstvenega tveganja", kot so jim pojasnili pri ladijski družbi.

Nazadnje mu je na pomoč priskočila letalska družba Virgin Airways, ki je dovolila, da se Kevin vkrca na njihovo letalo, brezplačno pa je do Londona prepeljala tudi njegove starše. Družina se je po pristanku na Heathrowu nato srečala s francoskim konzularnim osebjem, ki je zanje poskušalo organizirati še zadnjo etapo potovanja do Francije.

Zgodba se je ponovila tudi z vlakom
Kevina so želeli posaditi na Eurostarov vlak, ki nudi železniški prevoz med Londonom in Parizom pod Rokavskim prelivom. A tudi tam so ga zavrnili zaradi varnostnih razlogov.

Pojasnili so, da se morajo držati zelo strogih pravil, ki jim jih nalaga zakon - ta predvideva tudi, da morajo biti v primeru nesreče ali nevarnosti vsi potniki varno evakuirani skozi predor. "Toda pri gospodu Chenaisu to preprosto ne bi bilo mogoče in bi tako s svojo gibalno omejenostjo predstavljal nevarnost za samega sebe, naše osebje in druge potnike," so sporočili iz Eurostara.

In nato je le priplul trajekt
Nazadnje je Kevinu na pomoč priskočila ladijska družba P & O - s pomočjo francoskega konzularnega osebja so za družino danes organizirali prevoz v rešilnem vozilu do Dovra, kjer se bo vkrcal na njihov trajekt za Francijo, od tam pa bo nato čez Rokavski preliv nadaljeval pot do doma v kraju Ferney-Volataire blizu švicarske meje.