Računalniški programski jezik Ada, ki ga je razvilo ameriško obrambno ministrstvo, je dobil ime prav po njej. Foto: Wikipedia
Računalniški programski jezik Ada, ki ga je razvilo ameriško obrambno ministrstvo, je dobil ime prav po njej. Foto: Wikipedia
Od leta 1998 Britansko računalniško združenje podeljuje medaljo v njenem imenu in prireja tekmovanja za znanstvenice. Vsako leto sredi oktobra praznujejo dan Ade Lovelace, s katerim spodbujajo ženske v znanosti, tehnologiji, inženirstvu in matematiki. Foto: Google

Augusta Ada King, grofica Lovelace, se je rodila 10. decembra 1815 kot Augusta Ada Byron. Bila je edini zakonski otrok pesnika lorda Byrona, rodila jo je njegova žena Anne Isabella Byron.

A Ada stikov z očetom ni imela, saj sta se Byron in Anne razšla le mesec dni po tem, ko se je Ada rodila, on pa se je kmalu za vedno odselil iz Anglije. Umrl je v Grčiji leta 1823, ko je imela Ada osem let.

Prvi računalniški algoritem
Že v mladih letih se je začela zanimati za matematiko, še posebej za delo Charlesa Babbagea, "očeta računalnika", ki ga je sam takrat poimenoval analitični stroj.

Med letoma 1842 in 1843 je v angleščino prevedla članek italijanskega matematika Luigija Menabree o mehanskem računanju, ki ga je dopolnila z lastnimi ugotovitvami. In prav v teh zapiskih se je znašlo tisto, kar imajo nekateri za prvi računalniški program: algoritem, zakodiran za procesiranje s strojem.

Njena dognanja so pomembno vplivala na zgodnji razvoj računalnikov, predvidela je tudi njihov potencial, ki presega le golo računanje, medtem ko so se drugi matematiki njene dobe osredotočili predvsem na to. Babbage jo je označil za "čarovnico številk".

Burno zasebno življenje
Prvič je bila Ada poročena z baronom Williamom Kingom, s katerim sta imela tri otroke: Byrona, Anne Isabello in Ralpha Gordona.

Pozneje se je poročila z vojvodo Lovelaceom in imela več zunajzakonskih razmerij, bila pa je tudi strastna hazarderka: pri tem "konjičku" so ji matematične sposobnosti prišle zelo prav.

Ada Lovelace je umrla 27. novembra 1852, stara 36 let, za rakom maternice. Pokopana je poleg svojega očeta v Cerkvi svete Marije Magdalene v Hucknallu, predelu Nottinghama.