Albanci so s pomočjo prstana ugotovili identiteto enega izmed herojev druge svetovne vojne. Foto: Reuters
Albanci so s pomočjo prstana ugotovili identiteto enega izmed herojev druge svetovne vojne. Foto: Reuters
Prstan je albanska zunanja ministrica Mimi Kodheli predala sestri letalskega inženirja, ki je umrl v strmoglavljenju letala. Foto: Reuters

Ta je veljal za izginulega in kot je bilo zapisano v vojaških zapisnikih, naj bi strmoglavil nekje sredi Jadranskega morja. Toda lani jeseni se je - po obvestilu enega izmed domačinov - britansko-ameriška iskalna ekipa povzpela na1829 visoko goro in našla razbitine letala. "Več kot očitno je bilo, da smo našli razbitine štirimotornega težkega bombnika," je dejal predstavnik ameriške ambasade v Tirani Chris Casey, ki je bil del omenjene odprave.

Kot velik navdušenec nad letalstvom je Casey začel raziskovati izvor letala prek svetovnega spleta. Za ključ v uganki se je izkazal zlat prstan, v katerega je bil vgraviran napis Joyce & John.

Prstan je skrbno ohranil Jaho Cala, albanski kmet, ki ga je našel med zbiranjem kovine in lesa v gorah, in ga predal svojemu sinu. "Dal mi ga je, ko sem se poročil leta 1971. Ob tem pa mi je dal jasno vedeti, da prstan ne pripada naši družini in da ga moram vrniti lastniku, ko se konča komunizem," je za tiskovno agencijo Reuters dejal sin najditelja Xhemil Cala.

Dvajset let pozneje, po padcu komunizma v Albaniji, je Cala začel nositi prstan, toda ves čas mu je uhajal s prsta in se vrtel, medtem ko je spal. Zato se je na vse pretege začel truditi, da pride v roke prvotnega lastnika.

Nekega dne je poskušal ustaviti britanski diplomatski konvoj, med korakanjem po ulicah Albanije, da bi jim vrnil prstan, toda varnostniki zunanjega ministra so ga pri tem ustavili. Pozneje ga je dal svojemu poveljniku v policiji, kjer je bil zaposlen, da ga odnese v Veliko Britanijo, toda ob vrnitvi domov ga je razočaral, ko mu je dejal, da ni našel pravega lastnika.

Na koncu je Cala predal prstan enemu izmed državnih uradnikov, ki je pred dvema letoma obvestil britansko ambasado o obstoju prstana. "Tisti prstan nam je pomagal, da smo rešili uganko," je dejal Casey.

Heroj John Thompson
Izkazalo se je, da je bil v lasti načelnika Johna Thompsona, letalskega inženirja, ki se je poročil z Joyce Mozley junija 1944 in z njo preživel le en konec tedna, preden so ga poslali na služenje vojaškega roka. Njegovo letalo je sicer dostavilo zaloge partizanom v dolini Biza, toda na poti domov je strmoglavilo. Ob tem pa je umrla celotna posadka.

Prstan so tako na posebni slovesnosti na albanskem zunanjem ministrstvu predali 92-letni Thompsonovi sestri, Dorothy Webster. Skupaj s pločevinko za gorivo in kamnom z gore, kjer so strmoglavili. "Vaš brat nam je pomagal osvoboditi državo. Nikoli ga ne bomo pozabili," je dejal albanska zunanja ministrica Mimi Kodheli Websterjevi.