Donald in Melania Trump na prižiganju lučk v Washingtonu. Foto: Reuters
Donald in Melania Trump na prižiganju lučk v Washingtonu. Foto: Reuters
Melania je nadzirala tudi dekoracijo Bele hiše, ki pa je bila deležna kar nekaj zbadljivih dovtipov na družbenih omrežjih, češ ali gre za praznično okrasitev ali hišo strahov. Foto: Reuters

Po Gallupovi anketi, objavljeni v petek, je Melanii od januarja, ko je njen mož nastopil na položaj, priljubljenost narasla za 17 odstotnih točk. Pozitivno tako nanjo zdaj gleda 54 odstotkov vprašanih, medtem ko so ji ob inavguraciji 20. januarja namerili le 37 odstotkov podpore.

V isti anketi Trumpa pozitivno ocenjuje 40 odstotkov vprašanih, kar je več kot v sobotni anketi AP-ja in NORC-a, po kateri le 32 odstotkov vprašanih na Trumpovo predsednikovanje gleda pozitivno, kar 67 odstotkov pa negativno. Za primerjavo: na tej točki predsednikovanja so Baracku Obami namerili 56-odstotno podporo.

Porazna podpora
V vsakem primeru pa je zdaj že jasno - Trump je daleč najmanj priljubljen ameriški predsednik prvega mandata v zgodovini. Le trije od desetih Američanov menijo, da gredo ZDA v pravo smer in le 25 odstotkov jih meni, da so ZDA zdaj v boljšem stanju, kot so bile pod Obamo. In le 9 odstotkov vprašanih meni, da je Trumpovo predsednikovanje pomagalo povezati razdeljeno državo, medtem ko jih 67 odstotkov meni, da so ZDA zaradi Trumpa bolj razdeljene.

Po drugi strani pa priljubljenost počasi, a vztrajno narašča Melanii Trump, ki se je v Belo hišo sicer iz New Yorka preselila šele junija. Če je bila prvih šest mesecev Trumpovega predsednikovanja bolj ali manj neprisotna in je le redko spregovorila v javnosti, se je po juniju, ko je sin Barron zaključil šolo, začela precej intenzivneje javno udejstvovati.

Melania - modna ikona
Tako je 47-letna Melania spremljala svojega 71-letnega soproga na njegovih poteh v tujino in s svojo eleganco navdušila tuje voditelje, otrokom je brala božične pravljice in jih obiskovala v bolnišnicah, sedmi sili pa razkazala praznično dekoracijo Bele hiše.

Nekdanji manekenki morajo tudi kritiki priznavati, da je njen občutek za modo brezhiben - pa čeprav je bila deležna kar nekaj pripomb, ko se je avgusta v poplavljeni Houston odpravila v visokih petah Manola za 500 dolarjev.

Zdaj ima negativno mnenje o Melanii Trump le tretjina Američanov, je pa res, da rojena Slovenka še vedno zaostaja za svojimi tremi predhodnicami - pozitivno mnenje o Lauri Bush je imelo na tej točki predsednikovanja 77 odstotkov vprašanih, o Michelle Obama 61 odstotkov, o Hillary Clinton pa 58 odstotkov.