Čiščenje - žensko delo ... Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Čiščenje - žensko delo ... Foto: freedigitalphotos.net
Popravljanje
In popravljanje - moško delo? Foto: freedigitalphotos.net

Avstralski televizijski kviz Družinski dvoboj (Family Feud), ki ga predvaja postaja Channel 10, je povzročil val ogorčenja zaradi spornega vprašanja o "tipično ženskem" in "tipično moškem" dela.

V oddaji, ki je ob sredah, je gostitelj Grant Denyer udeležence prosil, naj "imenujejo nekaj, kar dojemajo kot žensko delo". "Pravilni" odgovori oziroma tisti, ki so prinesli točke, so bili kuhanje, čiščenje, nega, frizerstvo, domača opravila, pomivanje posode, receptorka in pranje perila.

Že predtem so udeležence v oddaji vprašali, naj "imenujejo nekaj, kar imajo ljudje za moško delo". Najpogostejši odgovori so bili: gradbenik, vodovodni inštalater, mehanik, mizar in obrtnik.

To je sprožilo veliko razpravo, ki je bila posebej burna na družbenih omrežjih. "Imenujte žensko delo? Spremeniti TV-program, ko se pojavi takšno sovraštvo do žensk," je zapisala neka gledalka, moški gledalec pa ji je pritrdil: "Tu ne gre za zmešnjavo pri politični korektnosti. To je vsenavzoči seksizem, ki se mora nehati."

"To je vaše mnenje!"
Po vrsti pritožb zaradi vprašanj, ki so jih mnogi označili za seksistična in sramotna, so se ustvarjalci oddaje gledalcem opravičili. Na Facebooku so zapisali: "Opravičujemo se za vključitev teh dveh vprašanj, kaj ljudje dojemajo kot moško in žensko delo v oddaji Družinski dvoboj. Do tega ne bi smelo priti, takšnih vprašanj ne bi smeli vključiti v oddajo."

Voditelj oddaje Grant Denyer pa se ni tako posul s pepelom kot ustvarjalci, saj je na Twitterju zapisal: "Ne krivite nas za odgovore, to je vaše mnenje, Avstralci!"

V oddaji Družinski dvoboj sicer tekmujeta dve družini, ki ugibata najpogostejše odgovore na vprašanja, ki so bila v anketi zastavljena 100 ljudem.