Številne Avstralce je razburilo, da je nekdanji avstralski premier naziv viteza podelil britanskemu princu Phillipu. Foto: EPA
Številne Avstralce je razburilo, da je nekdanji avstralski premier naziv viteza podelil britanskemu princu Phillipu. Foto: EPA
false
Od Turnbulla so številni pričakovali, da bo ukinil naziva. Foto: Reuters

Naziva vitez in dama je po ukinitvi leta 1986 lani spet oživil takratni premier Tony Abbott, navdušen monarhist, zaradi česar je bil deležen številnih kritik. Njegov naslednik Malcolm Turnbull je medtem izrazit republikanec.

Od Turnbulla so številni pričakovali, da bo ukinil naziva, vse odkar je septembra v neke vrste strankarskem udaru na položaju predsednika stranke in premierja nasledil Abbotta. Z opustitvijo nazivov vitez in dama se je po njegovih besedah strinjala tudi britanska kraljica Elizabeta II. Odločitev sicer ne bo imela vpliva na že podeljene viteške nazive, je zagotovil.

Pozneje je v izjavi novinarjem pojasnil, da to vprašanje "še zdaleč ni najpomembnejše v Avstraliji danes". A kot je dodal, odločitev odraža sodobno Avstralijo, češ da sta opuščena naziva anahronistična. "Sta zastarela, leta 2015 v Avstraliji nista primerna," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sporna podelitev naziva
Abbottova lanska odločitev, da ponovno uvede omenjena viteška naziva, je povzročila kar nekaj dviganja obrvi, še več kritike pa je bila deležna njegova določitev januarja letos, da naziv viteza podeli britanskemu princu Philipu.

Republikanci, ki se zavzemajo za prekinitev vezi Avstralije z britansko monarhijo, so ga obtoževali, da vrti čas nazaj v obdobje kolonialne miselnosti. Tudi opozicijski laburisti so poudarjali, da sploh ne bi smelo biti vrnitve nazivov.

Ideja o prekinitvi vezi z britansko monarhijo je sicer v Avstraliji že stara, a referendum leta 1999 je v državi ohranil tradicionalen model, v skladu s katerim je uradni vodja države britanski monarh.