Zanimivosti
Da se vinski ocenjevalci lahko pretolčejo čez nabor na festivalih in degustacijah, je pljuvanje praktično obvezno. Foto: Reuters
Tasmanskemu žganjekuharju se je zamisel za reciklažo izpljuvanega vina porodila med obiskom festivala naravnih vin Rootstock. Foto: Reuters
Bignell je za svoj destilat uporabil zavržene vzorce vina s festivala naravnih vin Rootstock. Tudi v Avstraliji je vse več privržencev vina, pridelanega z minimalnim poseganjem. Foto: Reuters

Dodaj v

Avstralska reciklaža: Iz izpljuvanega vina delajo žganje

Destilarna vzela zeleni pristop zelo resno
30. november 2017 ob 12:50
Sydney - MMC RTV SLO

Mnogim obiskovalcem vinskih festivalov in degustacij se zdi neznansko potratno pljuvati vino v vedra, a dejstvo je, da je za vinske ocenjevalce to edini način, da se pretolčejo skozi običajno res neobvladljivi nabor.

Vsak dan se tako na festivalih zavržejo hektolitri vina, ki bi se ga dalo reciklirati, je razmišljal avstralski žganjekuhar Peter Bignell ob obisku festivala naravnih vin Rootstock v Sydneyju pred nekaj leti.

Bignell se je zato odločil za konkretno akcijo. "Vse kleti na festivalu so bile organske ali biodinamične in ti ljudje stvari ne zavračajo kar tako - vse hočejo reciklirati in ponovno uporabiti," razlaga Bignell za portal Muchies. "Ko sem prišel na vrsto, da spregovorim, sem govoril o svoji destilarni Belgrove, ki temelji na politiki, da se nič ne zavrže."

Bignellova destilarna Belgrove na Tasmaniji deluje na biogoriva, kot so odpadno kuhinjsko olje in ostanki krme za živino.

Brez predsodkov?
Da bi se na podoben način dalo uporabiti tudi vino, ki so ga obiskovalci festivala pljuvali v vedra, se je domislil prav med svojim govorom na Rootstocku, kjer je predstavljal Belgrove. "Ko sem opazoval te poznavalce, ki se niso hoteli napiti, zato so pljuvali, sem se vprašal - kako lahko ostanemo trezni, hkrati pa ne ustvarjamo odpadkov?"

Bignell je nato zbrane poslušalce vprašal, koliko od njih bi jih popilo to izpljuvano vino, če bi ga destiliral v žganje, in vsi so dvignili, roke, trdi.

Naslednje leto so organizatorji festivala Rootstock zbrali 500 litrov izpljunjenega vina, piva, viskija in celo sira. A namesto da bi odpadno tekočino prepeljali na Tasmanijo, so izbrali raje destilarno Revnega Toma (Poor Tom’s distillery) bližje Sydneyju, kjer je Bignell skupaj s tamkajšnjim žganjekuharjem Jessejem Kennedyjem in organizatorjem Rootstocka Giorgiem De Mario nadziral destilacijo.

Del žganja so nato zorili v sodih, večji del pa so zdestilirali v nestarano, čisto žganje. Po Bignellovih besedah vsa stvar sploh ni predstavljala večjega izziva. "Saj je vse etanol. Bilo je veliko okusov in res sem bil prijetno presenečen, kako so do izraza prišle sadne note iz vina." Žganje je imelo tudi lep priokus, ki pa, kot zagotavlja Bignell, ni bil od sline, ampak verjetno od olj v siru. "Res, res lepo žganje."

Več nevarnosti za bacile v vodi
Vse tiste, ki imajo strah pred bacili, pa Bignell miri, da v procesu destilacije vsebino pljuvalnikov več kot dovolj ur prekuhavajo, da ubijejo vse klice. "Voda v velikih mestih je precej bolj okužena, pa jo samo prefiltrirajo z malce klora. Destilacija je precej, precej varnejši način sterilizacije."

Bignell je v ponedeljek pomagal destilirati tudi letošnjo vsebino pljuvalnikov, za letošnje žganje pa pravi, da je imelo med destiliranjem "prelepe" arome, ki so ga spomnili na babičino kuhanje robidove in borovničeve marmelade.

Mimogrede - lansko serijo so že ustekleničili in jo tržijo pod pomenljivim imenom Poljubljanje s tujcem (Kissing a Stranger). Na etiketah so upodobljeni hetero- in homoseksualni pari med poljubljanjem, s čimer je želel Bignell podpreti istospolne poroke, dobiček od prodaje pa bodo namenili programom za pomoč mladim aboriginom, še navaja Munchies.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
SHAPE
# 30.11.2017 ob 14:16
"exwannabe"
mi to na gorenjskem ze leta delamo
tim sein
# 30.11.2017 ob 13:14
Saj se dela drekovc.... nič novega...
mpudi
# 30.11.2017 ob 13:00
Car.
Luka Novak
# 30.11.2017 ob 14:13
Avstralska reciklaža: Iz izpljuvanega vina delajo žganje

Večina tako ali tako ne bi opazilo razliko, vključno z avtorjem/avtorico članka.

Reciklaža je že star in marsikje utečen posel, uporablja se staro vino. Pred trgatvijo marsikateremu pridelovalcu primanjkuje prostora za novo letino in hkrati ostaja staro, pa še vedno bolj ali manj dobro vino. Reši se ga za smešen denar, potrebno ga je zgolj kot rečemo prekuhat v žganje oz. skladno z potrebami kupcev dodatno prilagodit (Italijani ob zahodni meji prisegajo na nekoliko drugačen okus/postopek kot Primorci). Po istem principu (nizka nabavna cena) se tudi marsikatero sadje reciklira.
exwannabe
# 30.11.2017 ob 13:46
...pa uporabljen wc papir bi tudi lahko oprali pa ponovno uporabili....
webman
# 30.11.2017 ob 18:44
Enostavna rešitev, da nehajo pljuvati!. Si ne predstavljam, da bi mel v ustih Staro Brajdo od Ščurka in bi jo pljunil. Vem, tako delajo, ampak to se nebi amel delat :)
evaevi
# 30.11.2017 ob 16:18
Lahko bi tudi urin in blato, gotovo je še nekaj uporabnih sestavin, ki jih telo ne predela ampak izloči.


seveda, to delajo na vesoljskih postajah, za splošno uporabo pa je predrago :)
Le Courage
# 30.11.2017 ob 19:59
Enostavna rešitev, da nehajo pljuvati!. Si ne predstavljam, da bi mel v ustih Staro Brajdo od Ščurka in bi jo pljunil. Vem, tako delajo, ampak to se nebi amel delat :)

Mislim, da bi imeli bolj malo od teh tekmovanj, če bi komaj kak sodnik uspel priti do konca, haha
evaevi
# 30.11.2017 ob 16:16
super in ekološko v vseh pogledih, podpiram :)
kingeston
# 05.12.2017 ob 11:53
svašta...
faustix
# 02.12.2017 ob 22:13
Pljuvanje je prav neokusno.
SamoRes
# 30.11.2017 ob 13:11
Lahko bi tudi urin in blato, gotovo je še nekaj uporabnih sestavin, ki jih telo ne predela ampak izloči.
Kazalo