Nove postave barbik - majhna (levo), visoka (druga z leve) in z oblinami (druga z desne). Foto: Reuters
Nove postave barbik - majhna (levo), visoka (druga z leve) in z oblinami (druga z desne). Foto: Reuters
Barbika
Proizvajalci so opozorili, da barbika z oblinami ne more spraviti nase oblačil prvotne lutke. Foto: Reuters

S tem želijo "proslaviti ženske različnih velikosti, barv polti in oblik," so sporočili iz ameriškega velikana za trg igrač. Predstavnica podjetja Evelyn Mazzocco je tudi dejala, da so v podjetju "vzhičeni", saj dejansko spreminjajo podobo znamke in bodo nove barbike bolje odražale resničnost in različne tipe žensk, tako da bodo deklice lahko našle tisto, ki jih najbolj nagovarja.

Nove barbike bodo imele tako sedem različnih odtenkov polti, 22 barv oči, 24 različnih pričesk, 14 oblik obraza ter različne obleke in modne dodatke. Sprva jih bodo prodajali le na spletu, nato pa v trgovinah. Seveda bo najbolj klasična - plavolasa barbika -, ki so jo začeli izdelovati pred 57 leti, ostala.

Ženska s takšnimi merami bi padla
Barbika z oblinami ima večje prsi in zadnjico pa tudi trebušček in se bo celo znašla na februarski naslovnici časnika Time, kjer so objavili članek z naslovom: "Ali lahko zdaj nehamo govoriti o mojem telesu?" Vrsto let so se namreč pojavljale kritike, da je barbikina postava povsem neživljenjska, nekateri so njene mere celo pretvorili v človeške in ugotovili, da takšna ženska sploh ne bi mogla stati, saj njeno telo ne bi imelo ravnotežja in bi se preprosto prevrnila.

Pri Mattelu želijo sicer z novimi barbikami izboljšati upadajočo prodajo, ki pada že tretje leto zapored. V prvi polovici lanskega leta je padla za 16 odstotkov.

Lani opustili visoke pete
Mattel je že v preteklosti uvajal nove barbike, a tokrat se bodo prvič razlikovale po tipu telesa, kar je največja novost v zgodovini te igrače. Lani je tako Mattel uvedel barbike, s katerimi se zaradi dodane tehnologije lahko otroci pogovarjajo pa tudi takšne z gibljivimi stopali, zaradi česar so lutke prvič lahko nosile čevlje z ravnim podplatom. Leta 1980 so prvič predstavili temnopolto barbiko.

Na družbenih omrežjih so spremembo barbikinega videza večinoma z navdušenjem pozdravili in jo pospremili z besedo "končno", nekateri pa so Mattel pobarali, ali nemara načrtujejo tudi kakšne spremembe glede večje raznolikosti barve kože in postave pri moškem modelu Kenu.