Barbie oblečena in obuta kot povprečno dekle. Foto: Instagram
Barbie oblečena in obuta kot povprečno dekle. Foto: Instagram

Pri podjetju Mattel so predstavili novo serijo Fashionista (modna navdušenka), ki jo sestavljajo lutke različnih polti in obraznih potez. Kupci lahko izbirajo med 22 različnimi pričeskami in 23 barvami las, prav tako je zelo bogata garderoba za lutke.

Največjo spremembo so prinesli čevlji brez pete, saj barbika že od samega začetka, prvo lutko so svetu predstavili 9. marca 1959, nosi le čevlje z visoko peto. Gležnje novih lutk so oblikovali tako, da se prilagajajo tako čevljem s peto kot športnim copatom, balerinkam in poletnim sandalom.

S svojo potezo so "prehiteli" celo filmski festival v Cannesu, kjer naj ne bi bil dovoljen sprehod po rdeči preprogi brez čevljev z visoko peto. Tudi sicer se trudijo pri Mattelu biti v koraku s časom, tako so med drugim ustvarili "poslovno" barbiko s tabličnim računalnikom.

Kljub vsem spremembam pa telo barbike še vedno ostaja enako in je tudi po več kot 50 letih tarča številnih kritik. Lutka ima namreč nerealno postavo, če bi bila resnična ženska, bi imela mere 90-45-80, kar naj bi prispevalo k vse večjemu pojavu motenj hranjenja.

Kako so videti nove barbike, si lahko ogledate v spodnjem videu.