Grb na prsih Bayernovih igralcev bodo tudi v prihodnje očitno krasile
Grb na prsih Bayernovih igralcev bodo tudi v prihodnje očitno krasile "le" štiri zvezdice. Foto: EPA

Naslov prvaka je bil namreč že 25. v zgodovini kluba in teoretično bi to pomenilo, da si lahko v prihodnji sezoni prišijejo še eno.

A drese bavarskega velikana bodo za zdaj še naprej krasile "le" štiri zvezdice. Razlog: nemška nogometna liga je postavila zgornjo mejo za tako "okrasje" in meja je po zdaj veljavnih pravilih postavljena pri štirih zvezdicah.

Leta 1963, ko so ustanavljali Bundesligo, očitno niso razmišljali, da bo nekoč v prihodnosti kateri izmed ekip zmanjkalo prostora okoli klubskega grba.

Peta zvezdica ni omenjena
V Nemčiji imajo sicer precej zanimivo politiko dodeljevanja teh zvezdic - prvo si lahko našije klub z vsaj tremi naslovi (to so Werder Bremen, Stuttgart in HSV), po petem naslovu sledi druga (Borussia Dortmund in Borussia Mönchengladbach), tri zvezdice so za 10 ali več naslovov, štiri pa za vsaj 20. Zadnja dva pogoja v Nemčiji izpolnjuje samo Bayern.

V številnih evropskih državah, kjer tudi poznajo sistem zvezdic, je ta precej bolj preprost: deset naslovov za prvo, 20 za drugo, 30 za tretjo zvezdico ... V dveh izmed najmočnejših lig, španski in angleški, pa take tradicije niti ne poznajo.

Nemški mediji sicer dodajajo, da je pravkar osvojeni 25. naslov prvaka za Bayern pravzaprav šele 24. v Bundesligi, saj je bil en osvojen še pred letom 1963, zato s peto zvezdico v vsakem primeru zdaj ne bi bilo nič.