400 let stara palača je nacionalni spomenik. Foto: Reuters
400 let stara palača je nacionalni spomenik. Foto: Reuters
Samo poleti je palačo obiskalo 500.000 obiskovalcev. Foto: Reuters
Peticijo je do zdaj podpisalo že 106.425 ljudi. Foto: you.38degrees.org.uk
Kraljica Elizabeta II. med sprejemom Angeline Jolie v Buckinghamski palači. Foto: Reuters

Podpisniki peticije, ki je zgolj v nekaj dneh že dosegla zastavljeni cilj, so ogorčeni, da bodo vrtoglavi znesek v celoti plačali davkoplačevalci. "Država je v hudi nepremičninski in stanovanjski

krizi, zdravstvo je v krizi, varčevanje nas sili v hude reze na mnogo ključnih področjih. Zdaj pa kraljeva družina od nas pričakuje, da bomo segli še globlje v žepe in prenovili Buckinghamsko palačo. Njihovo premoženje pa je neprecenljivo. To je, z eno besedo, nezaslišano," meni pobudnik peticije Mark Johnson.

Johnsona, pisca reklamnih sporočil in nekdanjega novinarja, je še posebej razburila izbira trenutka za napoved prenove. "Povsem podpiram zaščito Buckinghamske palače, a v času zategovanja pasu in na dan, ko so temperature čez noč padle, ko starejši občani zmrzujejo v svojih domovih, otroci pa imajo vlažno plesen po stenah svojih spalnic, je javno financiranje prenove kot nekaj iz kakega romana Charlesa Dickensa. Na kraljevi družini je, da se domisli, kako bi jo zasebno financirali, mislim, da ji ne bo težko najti denarja - prav gotovo ne tako težko, kot je javnemu zdravstvu."

S prenovo naj bi prihranili dodatne stroške
Prenova, ki jo predstavniki palače opisujejo kot "nujno", začela pa se bo aprila, bo med drugim vključevala zamenjavo grelcev za vodo ter več kilometrov kablov, 50 kilometrov cevi, 160 kilometrov električnih napeljav, 6.500 vtičnic, 5.000 luči, 2.500 radiatorjev in 500 keramičnih sanitarij. Po besedah glavnega oskrbnika kraljeve hiše Tonyja Johnstona Burta se lahko zaradi 60 let stare napeljave zgodi preboj električnega toka ali izbruhne požar, vodovodne pipe, ki puščajo, pa lahko poškodujejo umetnine.

Ocenjuje se, da bi s prenovo palače prihranili okoli štiri milijone evrov na leto, saj bi lahko uvedli daljši odpiralni čas in več zasebnih ogledov, za nameček pa bi bil z namestitvijo sončnih celic tudi ogljični odtis manjši za 40 odstotkov, poroča Metro.

Prenova 400 let stare palače, v kateri je kar 775 sob in 78 kopalnic, ki jo podpirata tudi kraljica in njen soprog, vojvoda Edinburški, bi po izvedbi ključnih del potekala krilo za krilom.

Tudi nekateri politiki proti javnemu financiranju
Vsa dela bodo financirana iz deleža, ki ga britanska kraljeva družina vsako leto prejme iz proračuna za vzdrževanje svoje posesti, vanj pa prispevajo davkoplačevalci. Ta delež se bo v času prenove povečal s 15 na 25 odstotkov, predlog zanj pa je vlada poslala v britanski parlament, ki ga naj bi ga potrdil do marca.

Ker je prenova trenutno stvar vročih polemik na Otoku, se je v zvezi z njo oglasil tudi britanski finančni minister v senci, laburist John McDonnell, ki obnovitvena dela sicer podpira, a meni, da bi morda lahko kaj prispevala tudi kraljica.

"Gre za nacionalni spomenik, nacionalno dediščino. Kot tako se bo z njo tudi ravnalo, enako kot s parlamentom. Ko imate te stare stavbe, se zanje pač mora skrbeti," je povedal McDonnell za radio LBC. Na vprašanje, ali bi morala prenovo plačati kraljica sama, pa: "Morda bi morala razmisliti o tem. Sem republikanec, a ko pride do takih odločitev, mislim, da se nagibajo malce bolj levo."

McDonnell tudi meni, da bi bila "lepa gesta", če bi bila palača pogosteje odprta za davkoplačevalce brezplačno.

Vrednost Buckinghamske palače ocenjujejo na 13 milijard evrov, v zadnjem finančnem letu pa je imela 355 milijonov evrov dobička. Samo letos poleti je palačo obiskalo pol milijona ljudi.