Kadirov je na mestu predsednika Čečenije nasledil svojega očeta, ko mu je bilo komaj 30 let. Foto: Reuters
Kadirov je na mestu predsednika Čečenije nasledil svojega očeta, ko mu je bilo komaj 30 let. Foto: Reuters
Kadirov se je s svojim očetom med prvo čečensko vojno boril proti Rusom, potem pa zamenjal strani. Foto: Reuters
Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je zaslovel (tudi) s pomočjo resničnostnega šova Pripravnik (The Apprentice) in krilatico "Odpuščen si", ki jo je izrekel ob koncu vsake epizode. Foto: Reuters
Trumpov Pripravnik je mreža NBC vrtela med letoma 2004 in 2015. Foto: AP

Končni zmagovalec je ta teden postal 24-letni Filip Varičenko, ki bo zdaj prevzel službo kot vodja čečenske agencije za strateški razvoj, vsem šestim, ki so prišli v ožji izbor, pa bodo ponudili delo v Čečeniji.

Kot navaja postaja Rusija 1, so 16 finalistov izbrali med več kot tisoč prijavljenimi, nato pa so se v osmih epizodah udarili med seboj v vrsti nalog - med drugim so morali predstaviti načrt za razvoj Čečenije v prihodnjih letih in reševati zahtevna poslovna vprašanja.

A Kadirov je bil zelo jasen, da mu tudi najboljši politični um prav nič ne koristi, če je oseba "šibkega duha", zato so tekmovalce postavili tudi pred fizične izzive, ne le mentalne - prebresti so morali deročo reko, stopiti v boksarski ring, se pomeriti v vzdržljivostnih športih, lokostrelstvu in ježi.

Ženske brez večjih možnosti
V širšem naboru tekmovalcev so bile tudi štiri ženske, a kot poroča Guardian, se zdi, da že od začetka niso imele realnih možnosti za zmago, saj je Kadirov izjavil, da je naloga ženske biti gospodinja, in priznal, da se mu zdi malo verjetno, da bi ženska lahko v Čečeniji prevzela kakšen vodstveni položaj. Med zadnjih šest finalistov se ni uvrstila nobena izmed tekmovalk.

Za pomoč pri izzivih je TV-postaja rekrutirala več ruskih zvezdnikov, na neki točki se je tekmovalcem pridružil tudi namestnik ruskega premierja Igor Šuvalov, ki je z njimi razpravljal o gospodarskem potencialu regije.

40-letni čečenski vodja slovi kot zelo nepopustljiv in oster, prejšnji mesec se je denimo znašel pod plazom kritik, ker je svoje tri mlade sinove poslal v ring, kjer so se morali v televizijskem prenosu spopasti s tekmeci v mešanih borilnih veščinah, in to brez rokavic ali kakršne koli zaščite. Turnir je osvojil Kadirov desetletni sin Ahmad, ki je za zmago nokavtiral nekega drugega dečka.

Dobrodušen, a oster, ko je potrebno
TV-šov Ekipa je kontroverznega Kadirova predstavila kot priljudnega in dobrodušnega voditelja, modrega vodjo regije, ostrega, ko je to potrebno, a zaščitniškega do svoje družine. Zdelo se je, da je del poante šova tudi prikazati Kadirova, ki se je s svojim očetom med prvo čečensko vojno boril proti Rusom, pozneje pa zamenjal strani, v bolj pozitivni luči.

Pod skoraj desetletno vladavino Kadirova je Čečenija dosegla napredek in bila korenito prenovljena, se pa kritiki pritožujejo nad njegovim diktatorskim slogom in javnim sramotenjem svojih kritikov.

Režim Kadirova zaznamujejo tudi oporečni sodni procesi, ugrabitve in zunajsodni poboji. Prav može iz enega izmed Kadirovih polkov obtožujejo, da so lani pred Kremljem umorili opozicijskega vodjo Borisa Nemceva.

Januarja je Kadirov dejal, da bi morali ruske opozicijske voditelje obravnavati kot izdajalce in sovražnike ljudstva, mesec dni pozneje pa je šel še dlje in na svojem Instagramu objavil fotografijo opozicijskega voditelja Mihaila Kasjanova pod lupo ostrostrelca. Pozneje je dejal, da je šlo za šalo.