Laufarija je pustna prireditev v Cerknem, na kateri sodelujejo liki laufarjev z značilnimi lesenimi naličji. Foto: Bobo
Laufarija je pustna prireditev v Cerknem, na kateri sodelujejo liki laufarjev z značilnimi lesenimi naličji. Foto: Bobo
Ravenski pustovi prihajajo v Jezerca
Drežniški in Ravenski pust ohranjajo v Drežnici, na Drežniških Ravnah, Jezercih in v Magozdu. Foto: MMC RTV SLO

S tem želijo na državni ravni ohraniti tradicionalne šege ob pustnem času na Kobariškem in Cerkljanskem, saj so tovrstna pustovanja nekaj posebnega tudi v širšem prostoru.

Laufarija je pustna prireditev v Cerknem, na kateri sodelujejo liki laufarjev z značilnimi lesenimi naličji. Obsega priprave na pustovanje, obhode laufarjev, koledovanje, odkop bota, branje obtožnice in usmrtitev pusta. V Slovenski register žive dediščine je bila Cerkljanska laufarija vpisana leta 2012, zdaj pa je bila razglašena za živo mojstrovino državnega pomena.

Drežniški in Ravenski pust ohranjajo v Drežnici, v Drežniških Ravnah, Jezercih in v Magozdu. Sodita med vidnejša tradicionalna pustovanja v Sloveniji. Gre za eni redkih pustovanj v Sloveniji, kjer sta organizacija in izvajanje pustovanja tesno povezana s tamkajšnjima fantovskima skupnostma in s sprejemom novih članov. Tradicionalni pustovanji sta močno zasidrani v krajevno tradicijo, kot pomemben del lokalne identitete pa vplivata na prepoznavnost teh krajev.

Živa mojstrovina se razglasi z namenom, da se zagotovita njena javna dostopnost in prenašanje iz roda v rod, so na ministrstvu za kulturo zapisali v predlog odloka. S tem želijo ohraniti šego v predpustnem in pustnem času na domačih območjih ter uporabo značilnih tradicionalnih pustnih likov ter njihovih oblačil in naličja.

Kot nosilec ohranjanja drežniškega pusta je bila imenovana Drežniška fantovščina, nosilec ravenskega pusta pa je Fantovščina. Za ohranjanje Cerkljanske laufarije bo skrbelo Društvo Laufarija Cerkno. Strokovne naloge pri ohranjanju žive mojstrovine bo opravljal koordinator varstva žive dediščine v sodelovanju s krajevno pristojno organizacijo za varstvo premične dediščine.

K ohranjanju te pustne dediščine na Cerkljanskem je pripomogel tudi Mestni muzej Idrija. O laufarjih so zbirali fotografije, zapisovali ustno izročilo, iskali arhivske vire, v letih med 1988 in 1991 pa so pridobili tudi izvirna naličja - larfe. Na njihov predlog so bile leta 1991 razglašene za spomenik premične kulturne dediščine. Na to temo so pripravili več občasnih razstav, ob praznovanju 50-letnice obnovljene laufarije pa so odprli stalno muzejsko razstavo Pust je kriv! - pripoved o cerkljanskih laufarjih.