Voditelja oddaje Gymnasium.eu sta Aleš Ogrin in Nadia Petauer. Foto: Radio Prvi
Voditelja oddaje Gymnasium.eu sta Aleš Ogrin in Nadia Petauer. Foto: Radio Prvi
Izžrebani tekmovalni pari
V 1. krogu tekmovanja bodo oddajo popestrili tudi telefonski klici v Bruselj. Dijaki bodo imeli namreč priložnost, da postavijo slovenskim evropskim poslancem vprašanja, povezana s temo, ki jo bodo obravnavali. Na fotografiji so izžrebani tekmovalni pari (za povečavo kliknite na fotografijo). Foto: Radio Prvi
Lanski zmagovalci v Strasbourgu
Lanski zmagovalci med izletom v Strasbourg. Foto: Radio Prvi

V oddaji Gymnasium.eu, ki je na sporedu vsako drugo sredo med 20. in 21. uro na 1. programu Radia Slovenija, sodelujejo srednje šole in gimnazije z ekipo treh dijakov oziroma dijakinj. Tekmovanje poteka v obliki razprave o izbranih temah, kot so participacija mladih, možnosti zaposlovanja mladih v Evropski uniji, poznavanje razpisov in šolskega sistema, zdravje mladih, kultura, šport, okolje, turizem za mlade itn.

T. i. evropski radijski projekt poteka v sodelovanju z Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji. Direktor pisarne Klemen Žumer pravi, da ''o mladih večkrat rečemo, da niso aktivni, da jih ne zanimajo evropske teme, da so apatični do politike; to se je sicer res pokazalo pri nizki udeležbi na evropskih volitvah, a projekt Gymnasium.eu kaže na nasprotno. Mladi se pripravijo na obravnavane teme, govorijo o njih – ne samo v etru. Če razumejo, kako se katera izmed problematik ali zakonodaja nanaša nanje, bodo o tem tudi govorili.''

Žreb je določil 8 tekmovalnih parov
Letos se je na projekt Gymnasium.eu prijavilo 18 slovenskih srednjih šol, a pravila omogočajo sodelovanje le šestnajstim, ki sestavljajo 8 tekmovalnih parov 1. kroga.

V 1. krogu tekmovanja bodo oddajo popestrili tudi telefonski klici v Bruselj. Dijaki bodo imeli namreč priložnost, da postavijo slovenskim evropskim poslancem vprašanja, povezana s temo, ki jo bodo obravnavali. ''Ob pomoči te oddaje bomo slišali mlade in morda bomo lahko katere izmed zamisli in predlogov zakonodaje, ki bo potem veljala ne samo za dva milijona Slovencev, temveč za več kot 500 milijonov Evropejcev, predali naprej evropskim poslancem in poslankam,'' pravi Klemen Žumer.

Sproščenost in zdrava kmečka pamet
Zmagovalci prejšnje sezone so dijaki Gimnazije Celje center. Ena izmed tekmovalk, Hana Brčkalić, poudarja, da je poleg obveznih priprav izjemno pomembna sproščenost, "ker ne moreš predvideti, kaj te bo ,doletelo', kakšna vprašanja boš dobil. Včasih tudi ne poznaš odgovora ter preprosto odgovoriš na podlagi zdrave kmečke pameti." Poudarja pa tudi veliko vlogo mentorja: "Mentorji morajo dijakom približati obravnavane teme. Tudi če te politika ne zanima, na koncu spoznaš, da je to del tvojega vsakdanjika."

Nova članica strokovne žirije in nova pravila igre
Projekt Gymnasium.eu ni nov, se pa letos obeta nekaj sprememb v načinu ocenjevanja. Ker je med mladimi zelo razširjena uporaba družbenih omrežij, bodo lahko poslušalci po koncu oddaje glasovali za šolo, ki se je po njihovem mnenju v oddaji najbolje odrezala. Zmagovalec bo dobil dve točki, drugouvrščeni pa eno. Glasovanje bo potekalo na družbenem omrežju Facebookove strani programa za mlade.

Glasove bo prispevala tudi tričlanska strokovna žirija, ki jo sestavljajo voditelj oddaje, direktor Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemen Žumer in letošnja nova članica žirije Manica Janežič Ambrožič. ''Dijaki me bodo prepričali s tem, da mi bodo dokazali, da razumejo Evropsko unijo tako dobro, da jo znajo tudi živeti,'' pravi dolgoletna voditeljica televizijskega Dnevnika in novinarka, ki jo evropske teme še posebno zanimajo. ''Evropska unija ni zamisel, ki živi tam nekje daleč, v Bruslju, v birokratskih papirjih. Evropska unija je življenjska ideja. Ideja, kako povezati Evropejce in izboljšati njihovo življenje. Naj mi mladi dokažejo, da to razumejo kot priložnost, ki so jo pripravljeni izkoristiti. To me bo prepričalo.''

Zmagovalce čaka udeležba na Evrošoli v Strasbourgu
Prvemu krogu tekmovanja bodo konec januarja in na začetku februarja sledile štiri oddaje drugega kroga, marca pa še dve oddaji ekip, ki se bodo po piramidnem sistemu prebile do skorajšnjega finala – ta bo na sporedu konec marca. Zmagovalna ekipa bo predvidoma aprila odšla na strokovno ekskurzijo v Strasbourg, kjer bo ena izmed udeleženk Evrošole, nekakšne simulacije delovanja Evropskega parlamenta.

Prva oddaja 1. kroga tekmovanja bo na sporedu 24. septembra. Pomerili se bosta ekipi novomeške gimnazije in Srednje lesarske šole Ljubljana. Mladi bodo obravnavali participacijo mladih v politiki in analizirali izid nedavnih evropskih volitev. Oddajo bosta izmenično vodila Aleš Ogrin in Nadia Petauer.

Izžrebani tekmovalni pari:

24. sept.

Gimnazija Novo mesto

Srednja lesarska šola LJ

8. oktober

Srednja šola za kemijo, elektrotehniko

in računalništvo ŠC Celje

Sred. šola Josipa Jurčiča

Ivančna Gorica

22. oktober

Gimnazija Celje center

Gimnazija Bežigrad

5. nov.

Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica

Gimnazija Kranj

19. nov.

Srednja šola Domžale

Srednja šola Slov. Bistrica

3. dec.

Škofijska gimnazija Antona Martina

Slomška Maribor

Srednja zdravstvena in

kozmetična šola Maribor

17. dec.

Gimnazija Murska Sobota

Gimnazija ŠC Velenje

7. januar

Prva gimnazija Maribor

Prva gimnazija Celje