Vaza, ki je morda vredna pet milijonov frankov, morda pa le 500. Foto: Geneve-Encheres
Vaza, ki je morda vredna pet milijonov frankov, morda pa le 500. Foto: Geneve-Encheres

V četrtek so v ženevski dražbeni hiši Geneve-Encheres pripravili dražbo azijskih umetnin, na kateri so med drugim ponudili tudi rumeno vazo s tremi modrimi zmaji, za katero so ocenili, da izvira iz 20. stoletja in je tako vredna od 500 do 800 švicarskih frankov (430-700 evrov). Na vazi je tudi znak dinastije Čjenlung, kar pomeni, da je vaza - če je znak pristen- nekaj sto let starejša in tako izvira iz 18. stoletja.

A ravno tega strokovnjaki za azijsko umetnost niso mogli potrditi, več indicev je bilo namreč, da znak ni pristen, poroča tiskovna agencija AFP. A dveh dražiteljev njihove poznavalske ocene niso prepričale in sta se vrgla v pravo dražbeno vojno za 60 centimetrov visoko vazo. Eden izmed njiju, ljubiteljski zbiratelj azijskega rodu, je bil na dražbi fizično prisoten, drugi pa je dražil prek telefona, sporočilo dražbene hiše še navaja omenjena agencija.

Na koncu je zmagal kupec na kraju dogodka in za vazo odštel 10.000-krat več od prvotnih ocen, pet milijonov švicarskih frankov oz. 4,3 milijona evrov. "To je osnovna cena, skupaj s provizijo pa nanese 6,08 milijona švicarskih frankov (5,1 milijona evrov)," je vodja dražbe Olivier Fichot še razkril v pogovoru za AFP in dodal, da gre za najdražje prodan predmet v ženevskih dražbenih hišah - z izjemo draguljev in ročnih ur.