Empire State Builidng je zasijal v modri in rumeni barvi. Foto: EPA
Empire State Builidng je zasijal v modri in rumeni barvi. Foto: EPA

Znamenita stolpnica, nekoč najvišja stavba v velemestu, je bila v barve zastave EU-ja do zdaj odeta že petkrat, in sicer 9. maja ob dnevu Evrope.

Zgornji del 81 let stare stolpnice z različnimi barvami po naročilu osvetljujejo že vse od leta 1964. Pred kratkim so stare reflektorje zamenjali z novimi varčnimi žarnicami LED, kar je bil del pol milijarde dolarjev vrednega projekta obnove 102-nadstropne zgradbe.

Stari reflektorji so lahko svetili le v desetih različnih barvah, nove luči pa prinašajo 16,7 milijona različnih barvnih odtenkov in kombinacij. Poleg tega porabijo za polovico manj energije kot prejšnje.

Poročali smo, da so letošnjo nagrado za mir v ponedeljek, na obletnico smrti Alfreda Nobela, v Oslu prevzeli trije predsedniki institucij Evropske unije - Evropskega sveta Herman Van Rompuy, Evropske komisije Jose Manuel Barroso in Evropskega parlamenta Martin Schulz.

Odbor za podeljevanje Nobelovih nagrad je priznanje EU-ju podelil zaradi njenih uspešnih prizadevanj za mir in spravo, demokracijo in človekove pravice. Denarni del nagrade se je EU odločil nameniti projektom za pomoč otrokom, žrtvam vojn in spopadov.