Velika zmaga za razočarane obiskovalce koncertov na Finskem. Foto: EPA
Velika zmaga za razočarane obiskovalce koncertov na Finskem. Foto: EPA
Kanye West
West bi s ponovitvijo nastopa na Glastonburyju na Finskem odnesel brez posledic. Foto: Reuters

Za to odločitev je zaslužen človek, ki se je pritožil nad koncertom legendarnega Chucka Berryja leta 2013, so potrdili s finskega Odbora za pritožbe potrošnikov. Berry se je takrat v Helsinkih opravičil na odru, da je popolnoma izčrpan in da trpi za simptomi gripe. Razočarani obiskovalec pa je po pritožbi prejel polovico vsote, ki jo je porabil za nakup vstopnice.

Država je na podlagi te pritožbe sklenila, da ne bo več dovolila razočaranih obrazov po koncu koncertov. Toda zahtevka za vrnitev denarja ne bo moč vložiti kadar koli, še posebej ne zaradi subjektivnih pritožb, kot sta na primer argumenta: niso igrali mojih skladb ali pa kitarist je bil slab. Skupina obiskovalcev se bo morala soglašati, da je bil nastop izvajalca slab.

Konkretno: če bi to pravilo veljalo za letošnji nastop Kanyeja Westa na britanskem festivalu Glastonbury, obiskovalec ne bi mogli zahtevati povračila denarja, ker ni znal odpeti Bohemian Rhapsody. Po pravilih se je na odru odvilo vse, kar je bilo v skladu s pričakovanji. Drugače bi bilo v primeru, če bi se izvajalec tako napil, da bi moral predčasno končati svoj nastop.

Prav tako pravilo, ki ga uvaja Finska, ne bo veljala za tamkajšnje festivale, saj en izvajalec ne bo dovolj, da bi lahko obiskovalec zahteval povračilo denarja za celotno festivalsko vstopnico. "Subjektivna mnenja ne bodo nikoli dovolj, da bi nekdo dobil nazaj denar," je pojasnil Pauli Stahlberk za spletno stran YLE.