21. junij je najdaljši dan v letu. Dan, ko se zgodi sončev obrat (poletni solsticij), in dan, ko se, vsaj koledarsko, začne poletje. Foto: EPA
21. junij je najdaljši dan v letu. Dan, ko se zgodi sončev obrat (poletni solsticij), in dan, ko se, vsaj koledarsko, začne poletje. Foto: EPA

Prvo poletno zarjo je sicer zakril oblak, vendar to ni pokvarilo razpoloženja. Poletni Sončev obrat so tako v znamenitem Stonehengeu praznovali tudi s plesom ob ljudski glasbi, s katerim so pozvali k miru v svetu.

Zbrani so se celo noč veselili in čakali, kdaj bo na ta za nekatere sveti kraj posijal prvi žarek sonca. Praznovanja so se sicer začela že včeraj, nadaljevala pa se bodo tudi ves današnji najdaljši dan v letu.

"Sonce pozdravil" ves svet
V dneh po solsticiju po svetu praznujejo številne, po nekaterih prepričanjih s soncem povezane praznike, ki so danes vpleteni v različne religije, kulture in navade. V dneh pred zimskim solsticijem in po njem se tako v krščanstvu praznuje božič, v judovstvu hanuka, Perzijci (danes Iranci) pa praznujejo yaldo.

V dneh po poletnem solsticiju sta najbolj znana t. i. kresna noč (v noči s 24. na 25. junij, ko po številnih evropskih krajih še danes kurijo kresove) in s krščansko religijo povezan praznik svetega Janeza Krstnika.

V Ljubljani je sonce na najdaljši dan v letu vzšlo ob 5. uri in 11 minut, zašlo pa bo 20. uri in 57 minut. Dan bo tako dolg 15 ur in 46 minut.

Kako so sonce pozdravili v znamenitem Stonehengeu na jugu Anglije, si lahko pogledate spodaj.